شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۰ - ۰۹:۳۶

سرپرست کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر در نشست خبری؛

توان خدمت به هفت برابر تعداد اعضای فعلی را داریم

photo_2021-11-17_16-11-41 (Small).jpg

عباس نعمتی، سرپرست کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر در نشست خبری خود که به مناسبت هفته کتاب برگزار شد، گفت: با وجود کمبودها و مشکلاتی که در زمینه زیرساخت‌های کتابخانه‌های استان داریم، با همین تعداد کتابخانه، فضا، کتاب و کتابدار، توان خدمت به هفت برابر تعداد اعضای فعلی را داریم.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان بوشهر، نشست خبری مدیرکل کتابخانه های عمومی استان بوشهر با حضور اصحاب رسانه به مناسبت بیست و نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

عباس نعمتی، سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی استان بوشهر در این نشست با تبریک هفته کتاب و ارائه گزارشی از وضعیت کتابخانه های استان بیان داشت: از میان ۷۶ کتابخانه نهادی و مشارکتی، بوشهر تنها یک کتابخانه استاندارد دارد و سایر کتابخانه‌ها یا فرسوده شده‌اند و نیاز به بازسازی دارند، مثل کتابخانه عمومی مصلحیان که اولین کتابخانه عمومی استان است ولی به‌دلیل قدمت و فرسودگی اخیرا با ریزش سقف سالن مطالعه مواجه شده است و عملا با وضعیت پیش‌آمده، سالن مطالعه‌ای برای مراجعه‌کنندگان ندارد و تنها اعضا می‌توانند کتاب از این کتابخانه امانت بگیرند.

سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی استان گفت: کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر تلاش کرده اند که با استفاده از فضای مجازی در محدودیت های کرونایی از عمده فعالیت‌های فرهنگی و خدمات‌رسانی خود به اعضا بازنمانند و مانع از ریزش اعضای فعلی شوند ولی با همه این‌ها کرونا تاثیر سوء خود را گذاشته و امید می‌رود که در دوران پساکرونا شاهد افزایش عضویت در کتابخانه‌های عمومی و همچنین رشد سرانه کتاب و فضای کتابخوانی در استان باشیم.

وی افزود: شعار هفته کتاب امسال «جای خالی را با کتاب خوب پر کنیم» است و تاکید اصلی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور هم معطوف به خانواده‌ و اعضای نوجوان و خردسال است که با کتاب و مطالعه بیش از پیش مانوس شوند.

عباس نعمتی با اشاره به درخشش کتابداران و کتابخوانان جوان و نوجوان بوشهری در میان برگزیده‌های کشوری در هفته کتاب تصریح کرد: در آیین ملی روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار که در تالار وحدت تهران برگزار شد، از کلثوم عالی‌پور، مسئول کتابخانه عمومی شهدای سپاه در بخش پیک کتاب به‌عنوان برگزیده کشوری تقدیر شد. در بخش نوآوری در تحویل منابع، از لیلا رستمی، مسئول کتابخانه عمومی امام رضا (ع) گورک سادات به‌عنوان برگزیده ملی قدردانی شد. همچنین در این مراسم از داود حیدری، عضو کتابخانه عمومی شهید حسینی صفت رودفاریاب به‌عنوان عضو خردسال برتر کشور و مصطفی بیننده، عضو کتابخانه عمومی حجت‌الاسلام محسنی جمی شهر جم‌ به‌عنوان عضو برتر نوجوان کشور تقدیر شد.

وی به وضعیت استان بوشهر در چهار شاخص اصلی بر اساس سند توسعه (هدف‌گذاری ۱۴۰۰) اشاره کرد و افزود: در شاخص منابع، باید تعداد منابع در کتابخانه ها در سال ۱۴۰۰ به یک میلیون و ۶۱۰ هزار نسخه برسد که وضعیت موجود ما یک میلیون و ۴۰ هزار نسخه کتاب است و در واقع ۶۵ درصد هدف‌گذاری محقق شده است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر با اشاره به وضعیت عضویت در کتابخانه‌های عمومی استان گفت: کرونا باعث‌شده تا فعالیت کتابخانه‌ها با چالش‌هایی روبه‌رو شود. در سال ۱۴۰۰ تعداد اعضای کتابخانه‌های عمومی استان باید ۶۱ هزار و ۱۷ نفر باشد که در حال حاضر، تعداد اعضای کتابخانه‌های عمومی استان برابر با ۴۰ هزار و ۷۷۰ نفر است. بنابراین تاکنون ۶۷ درصد از هدف‌گذاری شاخص عضویت در استان تحقیق یافته است.

نعمتی ادامه داد: در حال حاضر، زیربنای کتابخانه‌های عمومی استان برابر با ۲۸ هزار و ۵۸۵ مترمربع است که تاکنون ۷۲ درصد از هدف‌گذاری زیربنا در استان تحقق یافته است. در شاخص سرانه کتاب نیز افزایش ۱۰ درصدی پیش‌بینی شده است؛ یعنی به ازای هر ۱۰۰ نفر باید ۱۳۳ نسخه کتاب موجود باشد که الان به ازای هر ۱۰۰ نفر باسواد، ۱۴۴ نسخه و به ازای هر ۱۰۰ نفر جمعیت کل استان ۸۹ نسخه کتاب وجود دارد که ۸۵ درصد کتاب برای افراد باسواد و ۶۶ درصد برای کل جمعیت هدف‌گذاری شده است.

سرپرست اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر بیان کرد: شهرستان‌های دشتستان، بوشهر و تنگستان از نظر شاخص عضو، امانت و منابع در سال گذشته عملکرد خوبی داشته‌اند که این بیانگر این است که انجمن‌های کتاب در این شهر فعال هستند.

وی در ادامه به وضعیت پرداخت سهم نیم‌درصدی شهرداری‌ها به کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر اشاره کرد و گفت: شهرداری‌های خورموج و بوشهر به تعهدات خود پایبند بودند و سهم نیم‌درصد را پرداخت کرده‌اند ولی در سایر شهرهای دیگر همچنان با کم‌کاری شهرداری‌ها در پرداخت سهم نیم‌درصدی مواجه هستیم. این در حالی است که شهرداری‌ها موظف هستند نیم‌درصد از درآمد خود را به کتابخانه‌های عمومی پرداخت کنند. متاسفانه شهرداری برازجان در این زمینه هیچ‌گونه همکاری نداشته و اصلا به تعهدات خود عمل نکرده است. با وجود کمبودها و مشکلاتی که در زمینه زیرساخت‌های کتابخانه‌های استان داریم، با همین تعداد کتابخانه، فضا، کتاب و کتابدار، توان خدمت به هفت برابر تعداد اعضای فعلی را داریم. هم‌اکنون برای همکاری با هر نهاد و دستگاهی  که منجر به افزایش کتابخوانی شود، آمادگی  لازم را داریم تا بتوانیم فرهنگ کتاب و کتابخوان را در استان بیش از پیش ترویج کنیم.

وی در ادامه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا دلایل بی‌رغبتی مردم بوشهر به کتاب و کتابخوانی از سوی شما مورد بررسی قرار گرفته است، توضیح داد: اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر در بحث تامین زیرساخت‌های کتابخوانی مسئولیت دارد ولی در زمینه مطالعه این تنها وظیفه ما نیست؛ بلکه سایر دستگاه‌های فرهنگی مثل صدا و سیما، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره آموزش و پرورش، وزارت علوم و تحقیقات، سازمان تبلیغات اسلامی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و بسیاری از چهره‌های تاثیرگذار فرهنگی، مذهبی، اجتماعی و... موظف هستند که به توسعه و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه پیرامونی خود بپردازند؛ چراکه همگی متولی امر کتابخوانی هستند. البته خانواده قبل از همه این دستگاه ها می تواند در کتابخوان کردن فرزندان موثر باشد.

سرپرست اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر از ساخت سه پروژه جدید در دوراهک، آبدان و دویره خبر داد و افزود: کتابخانه دوراهک ۵۰ درصد رشد فیزیکی دارد در صورت بهره‌برداری، ۵۸۰ متر مربع به فضای کتابخانه‌ای استان افزوده می‌شود. کتابخانه آبدان هم ۵۰ درصد رشد فیزیک داشته و با اضافه شدن این کتابخانه، ۵۰۰ متر مربع به سرانه کتابخانه‌های عمومی استان افزوده می‌شود. کتابخانه دویره هم یک کتابخانه روستایی است که با رشد فیزیکی ۳۰ درصدی همراه است و در صورت بهره‌برداری، ۳۰۰ متر مربع به فضای کتابخانه‌ای استان اضافه می‌شود.

وی به شهرهای بدون کتابخانه استان اشاره و تصریح کرد: شهرهای بوشکان، بادوله و چاه مبارک شهرهای فاقد کتابخانه هستند و منتظر هستیم که در آینده‌ای نزدیک اعتبار لازم برای ساخت کتابخانه توسط فرمانداران در این شهرها تخصیص بیابد.

سرپرست اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر همچنین به حوزه‌هایی که با استقبال بیشتر اعضا مواجه شده، اشاره کرد و گفت: به‌ترتیب حوزه‌های ادبیات، دین، علوم اجتماعی، تاریخ و جغرافیا، علوم محض، علوم کاربردی، هنر و سرگرمی، کلیات و زبان بیشترین میزان استفاده از سوی اعضای کتابخانه‌های استان را داشته‌است.

نعمتی در ادامه به بخشودگی جرائم دیرکرد امانت کتاب اشاره و تاکید کرد: افرادی که کتاب را از کتابخانه‌های عمومی استان امانت گرفته‌اند ولی به‌موقع تحویل نداده‌اند و به همین دلیل مشمول جریمه شده‌اند، جرائم دیرکرد آن‌ها بخشوده شده و فقط باید کتاب‌های امانت داده را تحویل بدهند.

نعمتی همچنین به انعقاد تفاهمنامه‌هایی با بسیج عشایر استان، بهزیستی، موسسه دریایی شهید محلاتی، معاونت عقیدتی سیاسی ارتش، اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و معاونت اجتماعی ناجا اشاره کرد و گفت: بر اساس این تفاهمنامه‌ها استفاده از امکانات و فضای کتابخانه‌های استان برای افراد عضو این نهادها رایگان یا با تخفیف ویژه است.

سرپرست اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی بوشهر در پایان یادآور شد: با وجود اینکه کرونا شرایط بدی بر کشور حاکم کرد ولی از سال ۹۹ تا کنون در بستر فضای مجازی فعالیت‌های فرهنگی متعددی از سوی کتابخانه‌های عمومی استان شامل ۲۵۴۹ معرفی کتاب، ۱۹۲۵ برنامه مناسبتی، ۹۶۳ برنامه کودک، ۶۹۲ نمایشگاه کتاب، ۳۰۰ مسابقه فرهنگی، ۲۶۶ نشست کتابخوان، ۱۳۳ کارگاه آموزشی، ۱۰۹ جلسه مطالعاتی، ۲۱ جلسه نمایشنامه‌خوانی، ۲۳ نشست نقد و رونمایی از کتاب، ۸ نشست شعرخوانی و... برگزار شده است.