چهارشنبه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۲

مروری بر مراسم گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار؛

کتابداران ما قشری فرهیخته هستند که باید مورد حمایت قرار گیرند/ حمایت از نهاد و توسعه کتابخانه‌های عمومی سیاست راهبردی دولت در حوزه فرهنگ است

مراسم بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار 24 آبان 1401

۲۴ آبان ماه مصادف با گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، تالار وحدت میزبان کتابداران و کتابخوانان و فعالان برگزیده در حوزه کتابخانه های عمومی بود و در این مراسم آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور؛ محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، جمعی از مسئولان و مدیران کشور و برگزیدگان هفته کتاب حضور داشتند. 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، ۲۴ آبان ماه مصادف با گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، تالار وحدت میزبان کتابداران و کتابخوانان برگزیده و فعالان حوزه کتابخانه های عمومی بود. در این مراسم ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور؛ محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، جمعی از مسئولان و مدیران کشور و برگزیدگان هفته کتاب حضور داشتند. 


کتابداران ما قشری فرهیخته هستند که باید مورد حمایت قرار گیرند/گسترش کتابخانه های عمومی، دسترسی به کتاب را گسترش می دهد

سید ابراهیم رییسی، رییس جمهور

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ضمن ابراز خرسندی از حضور در مراسم گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، کتاب و کتابخوانی را موضوعی مهم در فرهنگ ایرانی و اسلامی دانست و اظهار داشت: یکی از شاخص های مهم یک جامعه فرهنگی توجه به کتاب، کتابخوانی و کتابخانه ها است.

وی بیان کرد: هدایت انسان با کتاب آغاز شد. موضوع قرآن کریم، هدایت انسان است. اگر بخواهیم امامان، پیشوایان و بزرگانمان را بشناسیم، یک راه مهم شناخت کتاب و آثار ماندگار آن ها است. کتاب معرف شخصیت نویسنده و مولف است. ما پیشینیان و فرهنگ گذشته را از طریق کتاب می شناسیم. علم و دانش به وسیله کتاب بین نسل ها و عصرها در گردش است. کتاب ذخیره ارزشمندی برای انتقال فرهنگ ها، آداب و رسوم است. کتاب زمینه آگاهی بخشی، آموزش، ارشاد و هدایت است و باید همواره گرامی داشته شود؛ اما نه هر کتابی؛ «نون و القم و ما یسطرون»؛  تا مسطور قلم چه باشد؛ هر مسطوری مورد سوگند ذات مقدس کبریایی نیست؛ باید مسطوری باشد که موجب هدایت و ارتقای عصرها و نسل ها باشد و با کلام خود به انسان بیاموزد و گشایشی ایجاد کند. مهم این است که انسان مفید واقع شود و سخن نافع داشته باشد.

کتابداران ما قشری فرهیخته هستند که باید مورد حمایت قرار گیرند/ حمایت از نهاد و توسعه کتابخانه‌های عمومی سیاست راهبردی دولت در حوزه فرهنگ است

رئیسی اظهار داشت: کتابداری، دانش بسیار مهم و قابل توجهی است. کتاب، مولف کتاب، چاپ و نشر کتاب، کتابخوانی، کتابداری و مدیریت کتاب بسیار حائز اهمیت است. آنجا که کتابداری با دانش، مدیریت و فرهیختگی، به خوبی کتابخانه را اداره کرده، آن کتابخانه برای عصرها و نسل ها ماندگار شده است. از جمله این کتابخانه ها، کتابخانه آستان قدس رضوی و کتابخانه بزرگ آیت الله نجفی در قم است، که باید به عنوان ذخایر فرهنگی کشور همواره مورد توجه قرار گیرد.

وی با اشاره به اهمیت نقش کتابداران، گفت: حفظ و ارتقای میراث گرانقدری که از پیشینیان مانده، بسیار مهم است. کتابداران با حمایت مسئولان باید در جهت ارتقای کتابخانه های عمومی تلاش کنند. کتابداران ما قشری فرهیخته و اکثرا از بانوان گرامی کشور هستند؛ این قشر باید مورد حمایت قرار گیرد؛ از دکتر اسماعیلی، وزیر محترم فرهنگ می خواهم پیگیر رفع مشکلات کتابداران باشند. وظیفه دولت است که کار فعالان فرهنگی که خالصانه در حوزه های مختلف فعالیت می کنند را ببیند؛ باید ارزش کارشان را بدانیم و از آن ها حمایت کنیم.

رئیس جمهور ادامه داد: کتاب دیجیتال و کتابخانه دیجیتال، به هیچ عنوان نتوانسته کتاب کاغذی را به حاشیه ببرد. ما از روزآمد شدن کتابخانه هایمان استقبال می کنیم اما کتاب دیجیتال جایگزین کتاب کاغذی نخواهد شد و ابزار الکترونیک تنها برای تسهیل دسترسی است. کتابخانه های عمومی یکی از شاخص های مهم رشد فرهنگی در کشور است؛ نشاط اجتماعی، امید به زندگی و شادمانی نسل جوان، در توجه به کتاب و کتابخوانی است. این موضوع مورد تأکید مقام معظم رهبری است؛ ایشان بسیار کتاب می خوانند و بر آن ها تقریظ می نویسند.

کتابداران ما قشری فرهیخته هستند که باید مورد حمایت قرار گیرند/ حمایت از نهاد و توسعه کتابخانه‌های عمومی سیاست راهبردی دولت در حوزه فرهنگ است

وی با اشاره به گرانی کتاب، ضرورت تسهیل دسترسی به کتاب را از طریق کتابخانه های عمومی و کتابخانه های دیجیتال خواستار شد و گفت: گسترش کتابخانه های عمومی، دسترسی به کتاب را گسترش می دهد. کتابخوانی برای جامعه ما ضرورتی است که باید برای آن به صورت روزانه برنامه ریزی کرد. باید به دنبال انس بیشتر جوانانمان با کتاب باشیم، چراکه کتاب گره های ذهنی آن ها را رفع می کند. برای اینکه انسان بتواند در زندگی و بین ارتباطات خود( ارتباط با خود، با خدا، با دیگران و با طبیعت و جهان هستی) تعادل ایجاد کند، یکی از راه ها کتابخوانی است که به زندگی انسان تعادل می دهد.

رئیسی ادامه داد: انسان هایی که به دنبال ایجاد جهل در جوامع بودند، کتابخانه ها را آتش زدند. امروز در دنیا، جاهلیت مدرن نمی خواهد انسان ها آگاه شوند؛ از ویژگی های جاهلیت مدرن، امپراطوری رسانه ای، تجهیز به علم و فناوری و قدرت است. جامعه آگاه زیر بار سلطه سلطه گران نمی رود. جامعه ما از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی توطئه های دشمنان را ناکام گذاشته است؛ فتنه های بسیاری علیه کشور ما انجام شده؛ فتنه اخیر، یکی از جلوه های فتنه های دشمن است. جامعه باید بصیرت پیدا کند. رهبری بارها فرمودند، جامعه ای که بصیرت پیدا کند، اهل نجات است و دشمن نمی تواند بر چنین جامعه ای مسلط شود. گسترش فرهنگ کتابخوانی، آگاهی نسبت به احوال پیشنیان و اطلاع از آنچه دشمن با سایر جوامع کرد و آن ها را به اسارت درآورد، راه فرار از جهالت است. حتی در زمان ما بسیاری از کشورها را به نام آزادی، توجه به حقوق انسان و منافع علمی به ریختند. جامعه کتابخوان و اهل فرهنگ، نمی گذارد نظام سلطه بر سرنوشت او مسلط شود. نظام سلطه در ۲۲ بهمن ۵۷ با اراده مردم و رهبری امام از کشور بیرون انداخته شد و این جامعه زنده و پویا اجازه نمی دهد نظام سلطه دوباره بر سرنوشت او مسلط شود.

وی در خاتمه از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و کتابداران سراسر کشور قدردانی کرد.

کتابداران ما قشری فرهیخته هستند که باید مورد حمایت قرار گیرند/ حمایت از نهاد و توسعه کتابخانه‌های عمومی سیاست راهبردی دولت در حوزه فرهنگ است


حمایت از نهاد و توسعه کتابخانه‌های عمومی سیاست راهبردی ما در حوزه فرهنگ است

اسماعیلی

محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم ضمن تبریک فرارسیدن ایام هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران طی سخنرانی گفت: از همه مدعوین و حاضران محترم به ویژه از رئیس جمهور انقلابی و مکتبی حضرت آیت الله سید ابراهیم رئیسی که لطف فرمودند و علیرغم مشغله فراوان دعوت برای حضور در جمع کتابداران را پذیرفتند تقدیر و تشکر می کنم. همچنین از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی روسای کمیسیون های مختلف و سایر مسئولان فرهنگی حاضر در این جلسه سپاسگزارم.

وی افزود: روز ۲۴ آبان ماه مصادف با سالگرد ارتحال علامه طباطبایی است؛ شخصیتی موثر در جریان انقلاب اسلامی که با نگارش آثار ارزشمند و تربیت شاگردانی بزرگ، همچنان از اثرات وجودی ایشان بهره مند هستیم. بطوریکه بخش بزرگی از نظریات جریان انقلاب اسلامی از نظریات بزرگانی سرچشمه می گیرد که در محضر علامه طباطبایی تلمذ کرده‌اند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه خطاب به رئیس جمهور گفت: جناب آقای رئیسی ما در نهاد کتابخانه های عمومی کشور با ظرفیت بالایی روبرو هستیم. بیش از ۳۸۰۰ کتابخانه در سراسر کشور داریم که بر این اساس رتبه اول در منطقه و جهان اسلام را در این حوزه به خود اختصاص داده ایم.

اسماعیلی با اشاره به روند توسعه کتابخانه‌ها در سراسر کشور ادامه داد: همانطور که  در سفرهای استانی مشاهده کردیم ما با انبوهی از پروژه های نیمه کاره مواجه هستیم که از دوره‌های گذشته برجای مانده و به باری سنگین بر دوش دولت تبدیل شده‌اند. در این میان خوشبختانه با تکمیل پروژه های کتابخانه ای و توسعه کتابخانه ها در استان های مختلف روبه رو هستیم و در روستاهای دور دست نیز از طریق خودروهای حمل کتاب خدمات کتابخانه‌ای ارائه می شود. همچنین شبکه بزرگی از کتابداران که بخش مهمی از لشکر فرهنگی جمهوری اسلامی هستند در گمنامی در حال خدمت رسانی به جامعه اند.

وی با اشاره به توجه دولت به رفع مشکلات معیشتی کتابداران گفت: حمایت از نهاد کتابخانه های عمومی کشور و توسعه کتابخانه ها سیاست راهبردی حوزه فرهنگ است. بنده از روز اول شروع خدمت همواره بر رفع مشکلات کتابداران تاکید کردیم و این موضوع را در اولویت برنامه‌ها قرار دادیم و جلسات متعددی در این زمینه برگزار شد که امیدواریم شاهد حل بخش اعظمی از مشکلات کتابداران عزیز باشیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برنامه های تدارک دیده شده برای هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران گفت: بحث حل مشکلات کاغذ در دستور کار ما بوده است و با دستور مستقیم جناب آقای رئیس‌جمهور نیازهای کاغذی ما تا حد زیادی برطرف شده؛ به طوری که در روزها و ماه‌های اخیر شاهد افزایش تیراژ نشریات در کشور بوده ایم.

محمدمهدی اسماعیلی با اشاره به انتشار ۱۱۰ هزار کتاب در سال گذشته در کشور گفت: سیاست اصولی دولت این است که صنعت نشر ملی شود و موضوع کاغذ را از وابستگی به خارج رها کند. خوشبختانه بخش مهمی از نیاز داخلی را برطرف کرده‌ایم بطوریکه حدود ۸۰ درصد کتاب‌های درسی را با کاغذ های تولید داخل تامین می کنیم که به همین مناسبت فردا جشنی را تدارک دیده‌ایم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان سخنان خود از زحمات دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئولان ستاد برگزاری هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و به ویژه کتابداران کتابخانه‌های عمومی کشور تقدیر و تشکر کرد.


با دستوری ویژه مشکلات معیشتی کارکنان و کتابداران کتابخانه‌های عمومی را مرتفع کنید/ کتابخانه های عمومی مرکزی برای نقش‌آفرینی اجتماعی هستند

مهدی رمضانی دبیرکل نهاد

مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ضمن خیرمقدم و تبریک این روز به رئیس‌جمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اعضای هیأت دولت، اهالی فرهنگ و کارکنان و کتابداران کتابخانه‌های عمومی، اظهار داشت: امروزه کتابخانه‌ عمومی در نظر اساتید علم اطلاعات و دانش‌شناسی و مدیران آگاه، سازمانی چندمنظوره و دارای کارکردهای متنوع است که کتابخوانی (یعنی امانت گرفتن کتاب و استفاده از سالن‌های مطالعه) فقط یکی از این کارکردها به حساب می‌آید.

وی در ادامه افزود: ایده و آرمان تبدیل کتابخانه به پایگاه اجتماعی، علاوه بر مجامع علمیِ جهانی، در ایران هم در سطح آکادمیک و هم در سطح اجرایی مطرح است.

رمضانی با اشاره به «سند چشم‌انداز نهاد در افق ۱۴۰۴» یادآور شد: «نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در چشم‌انداز ایران ۱۴۰۴ هـجری شمسی، نهادی است فرهنگی با هویت اسلامی ایرانی، نافذ و اثرگذار بر جامعه، دارای کارکردهای آگاهی‌بخشی، اطلاع‌رسانی، آموزشی و ارشادی، زمینه‌ساز ارتقای مطالعه مفید، دارای نیروی انسانی متعهد، متخصص و آموزش دیده با حفظ جایگاه اول کشور در منطقه و موفق در رساندن کشور در زمره پانزده کشور برتر جهان از جهت سرانه فضا، عضو، منابع و امانت کتابخانه‌ای.»

وی اضافه کرد: نباید از این نکته غافل شد که در حال حاضر هم وضعیت خوبی را در منطقه به لحاظ سرانه کتابخانه‌ای داریم، در منطقه و جهان اسلام اول هستیم، در آسیا نیز جزء چهار کشور برتر هستیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به جایگاه کتابخانه‌های عمومی در سیاست‌گزاری‌های نوین خاطرنشان کرد: کتابخانه‌های عمومی در کنار دیگر مؤسسات و نهادهای تمدنی از جمله مساجد که در تمدن‌سازی اسلامی - ایرانی مرکزیت و محوریت دارند، به عنوان مرکزی برای نقش‌آفرینی اجتماعی تعریف می شود.

وی افزود: به باور نظریه‌پردازان و سیاست‌گزاران حوزه عمومی، عصر کتابخانه تک‌ساختی به پایان خود نزدیک شده و باید کارکردهایی جدید را که با نیازهای مردم به ویژه نیازهای اجتماعی آنها همسوست، البته به صورت هدفمند و در چارچوب قوانین و ارزش‌های حاکم، طراحی و اجرا کرد.

رمضانی با اشاره به کارکردهای نوین کتابخانه‌ها، تصریح کرد: یکی از این کارکردها، حرکت در جهت رسیدن به «عدالت اجتماعی» است که می‌تواند در برگیرنده انواع و اقسام مصادیق عدالت در اجتماع از عدالت اقتصادی، آموزشی، اخلاقی و سلامت باشد. این سیاست‌گزاری مبتنی بر تغییر از حالت تک‌ساختی شامل شبکه گسترده کتابخانه‌های عمومی در ایران نیز می‌شود که براساس آن، کتابخانه‌ها باید به باشگاهی اجتماعی فرهنگی تبدیل شده تا در بسیاری از مسائل اجتماعی با توجه به ظرفیت‌های خود نقش‌آفرینی کنند.

وی همچنین افزود: گسترش سواد عمومی و آموزش کاربران، از طریق ارائه خدمات و طراحی برنامه‌هایی که با هدف جذب مخاطب و توسعه گفتمان عمومی، کتابخانه را به پایگاه اجتماعی مبدل می سازد که جنبه پیش‌گیرانه، و هم آموزشی و اصلاحی دارد، از کارکردهای اجتماعی کتابخانه‌های عمومی است که در قالب «ارتقاء سواد اجتماعی» محقق شده است.

دبیرکل نهاد در ادامه با اشاره به نقش کتابخانه‌های در بحران‌های طبیعی و اجتماعی، افزود: نقش برجسته کتابخانه‌های عمومی در بحران‌های طبیعی و اجتماعی و نیز نقش آفرینی در کاهش آسیب‌های اجتماعی جامعه خدمت‌گیر به ویژه در مناطق محروم و آسیب‌خیز از لحاظ اجتماعی، از دیگر وجوه اشتراک کتابخانه با مفهوم عمومی آن است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به الزامات تبدیل کتابخانه به پایگاه اجتماعی بیان داشت: مطمئناً تحقق رسالت اجتماعی کتابخانه، مشروط به وجود عواملی پیشینی است.  عوامل پیشینی که در اینجا از آن با عنوان «الزامات تبدیل کتابخانه به پایگاه اجتماعی» نام می برم و بدان اشاره شد، به ترتیب در پنج محور «مردم»، «کتابدار»، «مدیران»، «منابع کتابخانه ای» و «برنامه و خدمات» خلاصه می‌شود.

وی در ادامه با تشریح این عوامل خاطرنشان کرد: منظور از مردم، «مخاطبان، خدمت گیران در معنای عام وهمه مردم» است؛ از هر رنگ و قومیت و مذهب و با هر تفکر و سلیقه‌ای که باشند. واژه «عمومی» در «نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور» نیز دارای همین معناست؛ بنابراین، مردم حتی اگر همه آنان هیچ گاه به کتابخانه مراجعه نکنند، مصرف کنندگان بالقوّه خدمات کتابخانه‌ای به شمار می آیند؛ «مدیران» نیز باید برای این «همه» برنامه‌ریزی و سیاستگذاری کنند و «کتابداران» به عنوان رکن اصلی ارائه خدمات و تعریف برنامه‌ها وارائه منابع کتابخانه‌ای، هم باید آمادگی فکری و مهارت فردی برای ارائه خدمت به «همه گروه‌های سِنّی و شناختی» را داشته باشند. در این صورت است که کارکرد اجتماعی کتابخانه را تحقق بخشیده‌ایم.

رمضانی همچنین یادآور شد: از میان این طبقه‌بندی پنج گانه، «منابع انسانی» سهم بسیار مهمی در اجرای این رسالت اجتماعی دارد. کتابخانه‌ها در صورتی به پایگاه اجتماعی تبدیل خواهند شد که این اضلاع، به صورتی همنوا، هماهنگ و منسجم و مطابق با شرح وظایف شان عمل کنند.

وی اضافه کرد: همه سازمان‌هایی که بنا بر نیاز جامعه ایجاد شده اند، «اجتماعی» نامیده می‌شوند. با این تعریف، حال باید بپرسیم کدام سازمان را اجتماعی‌تر از کتابخانه سراغ داریم که به دنبال برطرف کردن واقعی‌ترین نیاز افراد، یعنی نیازهای روحی و فرهنگی او، باشد؟  با این تعاریف، باید بگویم که امروز ما مسئولیت حوزه فرهنگ با محوریت کتابخانه‌ها را در استان، شهر و روستای خود بر عهده داریم و می‌توانیم با نوع کار کردن، تعامل و نوع خدماتی که ارائه می‌دهیم، نقطه اثر باشیم تا مردم حس خوبی از کتابخانه‌های عمومی بگیرند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در بخش پایانی صحبت‌هایش خطاب به رئیس‌جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: به نمایندگی از جامعه‌ی ۷۵۰۰ نفری کتابداران و چند میلیونی اعضای کتابخانه‌های عمومی از رئیس‌جمهور معززمان، وزیر فرهنگ‌وارشاداسلامی و دولت محبوب و مردمی در توجه به موضوع فرهنگ مخصوصاً کتاب و کتابخوانی و علی‌الخصوص کتابخانه‌های عمومی و کتابداران قدردانی می‌کنم؛ چه‌آنکه حضور امروز جناب آقای رئیس جمهور در این جلسه مهر تاییدی بر توجه عملی به این مهم است. بعد از سالها ما و همکارانمان در سراسر کشور دلگرم حضور مقام عالی دولت در این جلسه شدیم.

وی همچنین اضافه کرد: درخواست می‌کنم اهتمام دولت به تکمیل پروژه‌های کتابخانه‌های مرکزی استانها در جهت ارتقاء شاخص‌های فرهنگی هر منطقه و توسعه‌ی کتابخانه‌های سیار و روستایی در جهت تحقق شعار عدالت فرهنگی دولت استمرار یابد.

رمضانی در ادامه عنوان کرد: نمی‌شود از کتابخانه‌ها به عنوان پایگاه فرهنگی و اجتماعی گفت و از همکاران زحمتکش و خدومم، یاد نکنم. کتابداران عزیزی که بی هیچ هیاهویی در راستای گسترش، فرهنگ مطالعه و کتاب و کتابخوانی تلاش می‌کنند و هیچ موضوعی مانع خدمت صادقانه‌ی آنها نگردیده.

دبیرکل نهاد در پایان تصریح کرد: کتابداران نرم‌افزار فکری و نیروی محرک شبکه‌ی گسترده‌ی کتابخانه‌های عمومی هستند. جناب آقای دکتر رئیسی همکاران من با مشکلات معیشتی و اقتصادی جدی مواجه هستند؛ البته وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی از ابتدای تشکیل دولت پیگیر حل مسئله بوده‌اند اما نگاه عدالت‌محور و فرهنگ دوست حضرتعالی و خلق مهربان شما به بنده این جسارت را می‌دهد تا امروز و در این محفل صمیمی این درخواست را با شما مطرح نمایم و خواهش کنم با دستور ویژه‌تان مشکلات معیشتی این عزیزان زحمتکش در عرصه‌ی فرهنگ‌ را مرتفع فرمایید تا این نهاد همچنان قدرتمند به فعالیت‌های خود به عنوان یک پایگاه مردمی و عمومی ادامه دهد.


گسترش خدمات کتابخانه ای نشان از حرکت نهاد در مسیری درست است

مراسم گرامیداشت روز کتاب کتابخوانی و کتابدار.jpg

محمدرضا هراتی، معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور در این مراسم ضمن خیرمقدم به فعالان فرهنگی در بزرگ ترین اجتماع اهالی حوزه کتاب، اظهار داشت: روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار را که به مناسبت گرامیداشت شخصیت علامه محمدحسین طباطبایی، مفسر بزرگ شیعه نامگذاری شده، تبریک می گویم و امیدوارم این مناسبت دلیلی برای شناخت بیش از پیش این عالم بزرگوار باشد.

وی تصریح کرد: ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی یکی از دغدغه های فرهنگی رهبر حکیم و فرزانه انقلاب است. ایشان در مقام یک کتابخوان حرفه ای تاکیدات مکرری به مسئولین و متولیان فرهنگی نسبت به ترویج این معروف پسندیده در جامعه دارند و در بیانات اقشار مختلف مردم را به کتابخوانی توصیه کرده اند. گزارش ها و آمارهای رسمی منتشر شده از خانه کتاب و ادبیات ایران حاکی از آن است که به لحاظ اقتصادی و حجم تولیدات بر خلاف برخی القائات، مردم عزیز ما کتابخوان هستند. ما رتبه اول در منطقه و جهان اسلام و رتبه چهارم آسیا به لحاظ شاخص های کتابخانه ای، افتتاح کتابخانه های مرکزی در برخی از مراکز استان ها، توسعه کتابخانه های سیار، گسترش و ارتقای خدمات برای اقشار مختلف جامعه به ویژه گروه های خاص، بهسازی تجهیزات، گسترش خدمات فراکتابخانه ای هستیم و این امر نشان می دهد در مسیر درستی قرار داریم. با این حال قطعا در کنار مسیر پیموده شده راه درازی در پیش داریم. باید تلاش بیشتری داشته باشیم تا به وضعیت مطلوب برسیم و به تاسی از رهبر ادبی و کتابخوان مان کتابخوان و کتاب دوست شویم و کتاب در متن زندگی مان قرار گیرد.

هراتی ادامه داد: توفیقات این مسیر حاصل همت کتابداران پرتلاش، دلسوز و مسئولیت پذیر در خط مقدم فعالیت های فرهنگی و ترویجی کتابخانه ها، بوده است. بدون شک نقش و تاثیر همکاران عزیز شاغل در کتابخانه ها برای توسعه خدمات کتابخانه ای بسیار پررنگ، موثر و عمیق تر از گذشته احساس می شود و بدون در نظر گرفتن اهمیت و جایگاه این عزیزان نهاد کتابخانه ها به سرمنزل مقصود نخواهد رسید. بر این اساس از همکارانی که در پیشبرد اهداف نهاد منشا اثرات و فعالیت های ارزنده هستند، قدردانی می کنم.

معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی، اظهار داشت: در این مراسم همکاران و همیاران ما در نهاد کتابخانه های عمومی کشور در ۱۱ سرفصل و ۳۳ بخش تقدیر خواهند شد. این انتخاب در پی ساعت ها کار کارشناسی انجام شده و دقت و عدالت در انتخاب ها مورد توجه قرار گرفته است. پس از تشکیل کارگروه های تخصصی در ادارات مختلف، پرونده ها از داده های مختلف در سامانه های نهاد اعم از سامانه مدیریت سامانه فرهنگی سامانه آموزش گردآوری شد. عملکرد کتابخانه‌ای و فرهنگی به همراه نقطه نظرات استان در حوزه‌های مختلف اعمال شد و در نهایت پرونده‌ها در کمیته انتخاب نفرات برتر که با حکم دبیرکل محترم منصوب شدند، مورد بررسی قرار گرفت.

وی با اشاره به سطوح انتخاب و تقدیر در سال جاری، گفت: امسال برگزیدگان در سه سطح «خیرین حقیقی و حقوقی»، «انجمن‌های استان‌ها و شهرستان‌ها» و «اعضای کتابخانه‌ها» معرفی و تقدیر شدند. در سال جاری ۵ حوزه کتابخانه برتر در حوزه ارائه خدمات فراکتابخانه‌ای،کتابخانه برتر در حوزه ارائه خدمات به ناشنوایان، کتابخانه نهادی برتر از نظر اعضا، کتابخانه منتخب در برگزاری کارگاه‌های آموزشی و کتابدار برتر نسخ خطی برای نخستین بار مورد تقدیر قرار می‌گیرند. علاوه بر این، همچون دو سال گذشته برترین ها در حوزه های کتابخانه برتر از نظر کار گروهی، کتابخانه‌ برتر از نظر خدمات تحویل کتاب، کتابدار برتر در حوزه ارائه خدمات مرجع مجازی، کتابخانه برتر در فضای مجازی، دبیر محفل ادبی و رابط فرهنگی نیز معرفی خواهند شد. سایر حوزه‌های تقدیر همانند روال سنوات، کتابداران و مسئولان کتابخانه‌های نهادی و مشارکتی، کتابخوانان برتر، عضو، خدمتگزار، پیشکسوت، فهرستنویس و گروه‌های خاص، کتابدار برتر در ارائه خدمات به ناشنوایان و گروه های خاص و... خواهد بود.

هراتی اضافه کرد: در ادارات کل استانی نیز در پی بررسی گزینه های حائز شرایط کمیته های انتخاب استانی در سراسر کشور در مجموع ۶۰۰ نفر به عنوان برترین ها در ۱۳ بخش تقدیر خواهند شد. از این تعداد قریب به ۱۶ مورد انجمن ها و خیرین و قریب به ۲۵ درصد نیز از اعضای کتابخوان هستند.

دبیر هفته کتاب نهاد کتابخانه های عمومی کشور ضمن تقدیر از دست اندرکاران اجرای ویژه برنامه گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، گفت: از همراهی و حمایت دبیرکل محترم که خود صاحب تجربه و سکان دار توسعه کتابخانه های عمومی و ترویج کتابخوانی بوده و به حمدالله امروز عهده دار مدیریت کلان نهاد هستند و نیز وزیر ارشاد که پشتوانه موثری برای پیشبرد اهداف نهاد به شمار می آیند، قدردانی می کنم.

وی در خاتمه اظهار داشت: از خیرین، دستگاه های فرهنگی و آموزشی، استادان دانشگاه و همه گروه های ترویج کتابخوانی دعوت می کنم در موضوع همگانی کردن نهضت کتابخوانی و کمک به توسعه زنجیره کتابخانه سازی در کشور یاریگر این نهاد باشند. 


معرفی و تقدیر از برگزیدگان(۱) 

مراسم گرامیداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار 1401

کتابخانه نهادی برتر کشوری (مسئول و کتابدار برتر)

کتابخانه علامه محمد تقی ایوانکی استان سمنان (سکینه پازوکی، زینب کمیزی )

کتابخانه ولیعصر(ع) هشتگرد استان البرز (سعیده عبدالملکی، اعظم کرمی )                 

مسئول برتر کتابخانه نهادی

خدیجه فتحی کلپاشا از کتابخانه شهیدان عباس زاده آمل استان مازندران        

مریم مجدهادی از کتابخانه خاتم الانبیاء(ص) رشت استان گیلان      

طاهره صفرپور از کتابخانه محقق العلما استهبان استان فارس

زهرا احمدیان از کتابخانه عمومی امام خمینی(ره) بهارستان استان اصفهان      

طیبه عبدلی مرویلی از کتابخانه ولایت ملایر استان همدان  

مهناز نادری از کتابخانه ابوعلی سینا سنبل آباد استان زنجان

زهرا احمدی از کتابخانه خیام حاضرمیل استان ایلام         

کتابدار برتر نهادی 

کبری حیدری از کتابخانه امام باقر(ع) نظرآباد استان البرز   

پروین رنجبر از کتابخانه محقق العلما استهبان استان فارس

محبوبه احمدوند از کتابخانه ولایت ملایر استان همدان      

صدیقه انصاری نیا از کتابخانه شهید شیخ علی کلانتری زارچ استان یزد

کتابخانه برتر کشوری در حوزه ارائه خدمات تحویل کتاب درب محل

کتابخانه ارغوان تهران (ندا ناطقی)، استان تهران

کتابخانه علامه حلی کرج (سیده مریم امیرطزنجی)، استان البرز                    

کتابخانه فرهنگ آبادان (محمدعلی فرهادی)، استان خوزستان                     

کتابخانه برتر کارگروهی

کتابخانه امام رضا (ع) مهران (کلثوم وحیدی نیا-فاطمه بشاره صیفی-مریم گلچین)، استان ایلام      

خیر برتر کشوری در حوزه سازمان ها و نهادهای حامی

مجید قاسمی، بانک پاسارگاد

کاظم قلم چی، بنیاد علمی آموزشی قلم چی

محمد مقتومی، شهردار مراغه

علی صفری، شهردار نظرآباد

میثم یاری، قاضی حوزه ریاست دادگستری کل استان تهران


معرفی و تقدیر از برگزیدگان(۲)

مراسم گرامیداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار 1401

پیشکسوت برتر کشوری

رفیعه زینالزاده از استان مازندران                                

خدمتگزار برتر کشوری

سعید کیاپاشا از استان مازندران         

بهروز سربالو از استان یزد                 

سجاد جعفرزاده از استان آذربایجان غربی          

کتابدار برتر کشوری در حوزه نسخ خطی

محمد سعیدی فر از کتابخانه عمومی توحید اناج استان مرکزی        

کتابدار برتر کشوری در حوزه فنی و فهرستنویسی

عاطفه لاری از کتابخانه عمومی توحید اصفهان    

رابط فرهنگی برتر

زبیده مهدوی درمیان از کتابخانه آیت الله کفعمی خراسانی زاهدان استان سیستان و بلوچستان      

اسما قلی زاده نوقابی از کتابخانه شهید مطهری گناباد استان خراسان رضوی

افتخار مومنی از کتابخانه امیر کبیر آبدانان استان ایلام      

کتابخوان برتر کشوری

محبوبه مقدس از کتابخانه شهید مطهری مشهد استان خراسان رضوی(در بخش جوان)

محمد اسلامی از کتابخانه شهید باهنر استان کرمان(در بخش جوان)

ملیکا پورکمال‌زاده از کتابخانه مرکزی کرمان(در بخش جوان)

حمیرا ذکریازاده از کتابخانه اهل بیت (ع) استان گیلان(در بخش بزرگسال)      

زهرا محمدیان قولانلو از کتابخانه خاتم الانبیا استان مازندران(در بخش بزرگسال)           

محفل ادبی برتر کشوری

غلامرضا کافی دبیر محفل ادبی استان فارس                   

کتابخانه مستقل و مشارکتی برتر کشوری

کتابخانه مستقل بامداد امید صبا (نسرین فتحی) از استان همدان      

کتابخانه مشارکتی سوم خرداد/شهید صوفی (سیما شیخ علیزاده) از استان اردبیل                       

مسئول  و کتابدار برتر کتابخانه مشارکتی

سپیده بالی کهنه سرا، مسئول کتابخانه شهدای کهنه سرا استان مازندران        

معصومه رئیسی کتابدار کتابخانه آیت الله سید عبدالله زبرجد استان فارس

کار گروهی برتر در فضای مجازی

کتابخانه علامه رفیعی قزوین (مرضیه حجام زاده جورشری - ریحانه جواهری) از استان قزوین                    

کتابخانه مرکزی یزد (هنگامه الوندی - مرجان میرشمسی - سیدامیر زکی پور)

انجمن برتر کشوری

انجمن کتابخانه های عمومی استان سمنان(سید محمدرضا هاشمی، استاندار)

انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان گناباد استان خراسان رضوی(رضا نصیری، فرماندار)

انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان آبیک استان قزوین(حامد فتوحی، فرماندار)

انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان کیار استان چهارمحال و بختیاری (سیدشجاع زیلابی، فرماندار)

انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان اسدآباد استان همدان(حسین علی شرکائی، فرماندار)

انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان دلیجان استان مرکزی(ابوالفضل قاسمی، سرپرست فرمانداری)


معرفی و تقدیر از برگزیدگان(۳) 

مراسم گرامیداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار 1401

عضو کتابخوان برتر کشور

مهدیه صحرایی از کتابخانه امام رضا(ع) استان البرز(در بخش خردسال)

علی اصغر دلپذیر از کتابخانه شهدای سپاه استان بوشهر(در بخش خردسال)

امیرصدرا عادلی از کتابخانه شهید مطهری استان خراسان رضوی(در بخش خردسال)

هلیا مصلح از کتابخانه امیرپازواری استان مازنداران(در بخش کودک)

طهورا الماسی‌زاده از کتابخانه پیامبراعظم (ص) استان ایلام(در بخش کودک)

فاطمه مرادی از کتابخانه ۲۲بهمن استان خراسان شمالی(در بخش نوجوان)

مریم اکبری مطلق از کتابخانه شهدای ۱۲ دی سعدآباد استان بوشهر(در بخش نوجوان)

هانا سهرابی از کتابخانه پیامبر اعظم (ص) استان کرمانشاه(در بخش نوجوان)

فعال برتر در حوزه ارائه خدمات فراکتابخانه ای

لیلا خادمیان از کتابخانه فرصت شیرازی(صدرا) شیراز استان فارس 

کتابدار برتر سیار کشوری

کتابخانه سیار سردار روشنک مشهد(امیر خوشخو) استان خراسان رضوی   

کتابدار برتر کشوری در حوزه خدمات مرجع مجازی

زینب سلیمی از کتابخانه امیرکبیر کرمانشاه

کتابخانه منتخب در برگزاری کارگاه های آموزشی

کتابخانه پارک شهر تهران (مرضیه یگانه)     

کتابخانه برتر از نظر اعضا

کتابخانه فروغ السادات میرصدرایی (نرجس عابدزاده)، استان خراسان رضوی                  

کتابدار برتر فرهنگی و فعال حوزه کودک

مهسا یغمایی از کتابخانه مرکزی تبریز استان آذربایجان شرقی       

کتابدار برتر کشوری در حوزه ارائه خدمات به گروه های خاص

پریسا شیخ باقری از کتابخانه مرکزی اردبیل(ارائه خدمات به ناشنوایان)

رسول رضایی از کتابخانه ولی عصر اصفهان(ارائه خدمات به نابینایان و کم بینایان)

شایستگان تقدیر (استمرار فعالیت)

کلثوم عالی پور، مسئول برتر کتابخانه شهدای سپاه بنه گز استان بوشهر

معصومه رجبی، مسئول برتر کتابخانه باقرالعلوم درسجین استان زنجان

افسانه مظفری، مسئول برتر کتابخانه زنده یاد محمدحسن رجبی نی ریز استان فارس       

صدیقه شهمرادی، مسئول برتر کتابخانه امام حسن مجتبی(ع) منوجان استان کرمان

الهام مرادی بانیارانی، مسئول برتر کتابخانه    امام صادق(ع) کرند غرب استان کرمانشاه

زهرا صادقی علویجه، کتابدار برتر نهادی در کتابخانه فردوسی علویجه استان اصفهان

خیر نمونه کشوری

آذرصلح میرزایی، استان همدان

حسنیه اسداللهی نیا، استان آذربایجان شرقی

آیت الله علی معلمی، استان مازندران

رقیه تمیزی، استان خراسان شمالی