به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان اردبیل، در راستای برگزاری «دومین همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی: کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک»، دهمین رویداد کسبوکار در کتابخانههای عمومی روز یکشنبه ۹ مهرماه به میزبانی اداره کل کتابخانههای عمومی استان اردبیل در محل نمایشگاه دائمی صنایع دستی شهرستان نمین برگزار شد.
این رویداد با حضور سیدباقر میرعبداللهی، معاون برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانههای عمومی کشور؛ سیدعلی فارغ، معاون آموزش و نوآوری دانشگاه هنر اسلامی تبریز؛ یاسر عبداللهی، معاون توسعه اقتصادی استاندار اردبیل؛ پروانه رضاقلیزاده، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان اردبیل؛ طیب امینی فرماندار شهرستان نمین؛ برخی مدیران استانی، اعضای شورای شهر نمین و جمعی از فعالان حوزه کسبوکار برگزار شد.
در ابتدای این همایش، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان با تشریح اقدامات کتابخانههای عمومی در روند برگزاری «همایش بینالمللی کسبو کار در کتابخانههای عمومی» اظهار داشت: مجموعه کتابخانههای عمومی استان با برگزاری نمایشگاهها و دورههای آموزشیِ مهارتآموزی در رشتههای مختلف، برای حمایت از مشاغل و کسبوکارهای کوچک، بهویژه مشاغل خانگی، اقدام کرده است.
وی افزود: کتابخانههای عمومی، به عنوان پایگاههای اجتماعی فعال، برای تسهیل شرایط حمایت از کسبوکارهای کوچک تلاش میکند و به جز برگزاری کارگاههای آموزشی، فضاهای کتابخانهای را نیز برای رونق تولید و توسعه کسبوکارهای خانگی در اختیار اعضا، مربیان و کارآفرینان قرار میدهند.
میرعبداللهی، معاون برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانههای عمومی کشور نیز در سخنانش، ضمن بیان گزارشی از «دومین همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی: کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک» گفت: این همایش در پی تبیین علمی و اجرایی رویکرد جدید به کتابخانه عمومی به عنوان «مرکز فرهنگی ـ اجتماعی» است. بخش علمی این همایش شامل مقالات، بررسیها و تجربههای کتابداران و استادان کتابداری در ایران و جهان است که به شکل حضوری و مجازی در روزهای ۲۵ و ۲۶ مهرماه در مشهد مقدس ارائه خواهد شد. این همایش همچنین داری سه بخش بسیار مهم و جانبی است که، قبل از برگزاری همایش اصلی، ارائه شده یا در حال ارائه است. «جایزه ملی خدمات کتابخانهای»، «پیشنشستهای عامی» و «رویدادهای کسبوکار کتابخانهای». در رویدادهای کسبوکار کتابخانهای ـ که اکنون در حال برگزاری دهمین رویداد در استان اردبیل هستیم ـ استانهایی که کتابخانههای عمومی آنها، با تمهید موقعیتهای آموزشی، منشأ تولید کسبوکار بودهاند شناسایی، معرفی و حمایت میشوند.
میرعبداللهی، در ادامه، به موضوع «تسهیلگری» و «آموزش» به عنوان وظایف و برنامه نهاد کتابخانهها برای ایجاد کسبوکارهای کوچک اشاره کرد و گفت: تسهیلگری، به عنوان مهمترین بخش فرایند ایجاد کسبوکار، مهارتی مدیریتی است که به هر سازمان و افرادش (در این جا نهاد کتابخانهها و کتابداران) این امکان را میدهد تا با تشویق و فراهمآوردن روشمند امکانات مادی و معنویِ موجود، باعث شود مشکلات کمتر شده و اجزای تشکیلدهنده کارآفرینی و تولید کسبوکار، از داشتهها و استعدادهای یکدیگر برخوردار شوند.
وی آموزش را سرلوحه کارآفرینی دانست و گفت: نهاد کتابخانهها با آموزش، ارائه منابع اطلاعاتی، ایجاد محیط تعامل میان کارآفرینان و کتابداران با نهادهای متولیِ کسبوکار و نیز با مدیریت زمان و فضای فیزیکی و غیرفیزیکیِ در اختیار، میکوشد تا آموزش را به مهارت تبدیل کند.
میرعبداللهی، در پایان، تأکید کرد: از نظر ما آموزش، به عنوان یکی از اجزای مهم فرایند تسهیلگری در حوزه اشتغال، به جز دانش و فن، شامل مولفههای فرهنگی، قومی و اخلاقی نیز میشود که از آنها با عنوان «فرهنگ کسبوکار» یاد میکنیم.
سید علی فارغ، معاون آموزش و نوآوری دانشگاه هنر اسلامی تبریز، در این رویداد با اشاره به اینکه آموزش یکی از اولویتهای مهم کارآفرینی است، اظهار داشت: متأسفانه در کشور ما مهارتها در فرآیند تحصیلی مدارس تدریس نمیشود و دانش آموزان و والدین مجبورند، برای جبران این نقص، در فوق برنامه ها بستر آموزشهای لازم را برای ایجاد کسبوکار فراهم کنند.
فارغ با تأکید بر آموزش ایجاد کسبوکارهای کوچک گفت: در فعالیتهای فرهنگی و هنری که منجر به کارآفرینی و ایجاد کسبوکار میشود، باید به آموزش به عنوان ابزار مهارتآفرینی توجه شود تا آموزشها به کارکرد واقعی و مطلوب خود دست بیابد. گسترش و بهینهسازی مهارت، با مدل مشارکتی امکانپذیر است و برونسپاری و خصوصیسازی و حمایت از آنان یکی از موارد مهم در اجرای کسبوکارهای موفق محسوب میشود.
معاون آموزش و نوآوری دانشگاه هنرهای اسلامی تبریز گفت: مهارتها بر سه پایه اصلی استوار است: «قدرت ریسکپذیری (تاب آوری)»، «یادگیری و تجربه از شکست» و «احترام به پول». رعایت این اصول موجب ایجاد کسبوکار موفق خواهد شد.
یاسر عبداللهی، معاون توسعه اقتصادی استاندار اردبیل، ضمن تبریک هفته وحدت گفت: فراهمساختن زیرساختها به منظور توسعه کسبوکارهای کوچک و حمایتهای معنوی از آنان توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور، ایدهای بسیار مترقی و جذاب است که مقدمه اصلی این طرح، اطلاعرسانیِ بیشتر و اقناع جامعه فرهنگی و اقتصادی است.
وی گفت : یکی از مهمترین اهداف و اولویت اقتصادی استان اردبیل، ایجاد اشتغال در حوزههای کشاورزی، گردشگری و صنعت است و آمارها نشان میدهد که در دو سال اخیر، استان رشد خوبی در ایجاد کسبوکارها داشته است.
عبداللهی با اشاره به حمایت ویژه استانداری از طرحهای مربوط به حوزه کسبوکارهای کوچک گفت: حمایت از کسبوکارهای فرهنگی، نیازمند تشکیل «کارگروه ویژه با نهاد کتابخانههای عمومی» است تا بتوان با شناسایی مشاغل حوزه کسبوکارهای کوچک و کارآفرینان، به نتیجه مطلوب و بازدهی مناسب رسید.
وی ظرفیت گردشگری استان را بینظیر توصیف کرد و گفت: در یک سال گذشته استان اردبیل در حوزه گردشگری زبانزد شده است. این فرصت را باید غنیمت شمرد و با آموزش و ارائه طرحهای واقعی و اجراشدنی و در نتیجه ایجاد اشتغال، به اقتصاد استان نیز کمک کرد.
طیب امینی، فرماندار نمین، ضمن قدردانی از برگزاری دهمین رویداد در شهرستان نمین و شناسایی ظرفیتهای توسعه کسبوکار در این شهرستان، اظهار داشت: ایجاد کسبوکار نیازمند تصمیمات بهینه قبل از اجرای برنامههای عملیاتی است و توانمندی آموزشیِ کتابخانههای عمومی، به لحاظ عمومی و مردمیبودن نهاد کتابخانهها، فرصتی مغتنتم برای مردم است.
وی گفت: استفاده مردم و اعضای کتابخانههای عمومی در شهرستان نمین از توان کتابخانهها، بهخصوص با توجه به صبغه فرهنگی و ادبی این شهرستان و برخورداری از ظرفیتهای بخش مشاغل خانگی و گردشگری، موجب ایجاد کسبوکارهای کوچک خواهد شد و ما، در مجموعه فرمانداری و سایر ادارات، در کنار فعالان این حوزه خواهیم بود.
در ادامه این نشست، اکرم اکبرزاده، که در زمینه چرمدوزی و تولید مصنوعات چرمی فعالیت دارد، اظهار داشت: کتابخانههای عمومی به عنوان یک مجموعه پویا و فعال در حوزههای فرهنگی، بسترساز توسعه فعالیتهای تولیدکنندکان کوچک و صاحبان مشاغل خرد است.
وی خاطر نشان کرد: فعالیت خود را در زمینه چرمدوزی از کتابخانه عمومی مشارکتی مکتب الرضای اردبیل شروع کردم و توانستم کالای تولیدی خود را در زمینه چرمدوزی با نشان ثبتشده، به بازار عرضه کنم.
شهناز قاسمی یکی دیگر از فعالان کسبوکار و مشاغل خانگی، که در زمینه گلیمبافی مشغول فعالیت است، گفت: برای اولین بار با حضور در کتابخانه عمومی امامی شهرستان نمین، در کارگاه آموزشی گلیمبافی شرکت کردم و این مهارت را طی دورههای متوالی کسب کردم و الان با تولید گلیم در خانه، توانستهام در تأمین قسمتی از هزینههای خانواده مشارکت کنم.
گفتنی است در ادامه این همایش، اعضای شرکتکننده، از نمایشگاه کسبوکار های کوچک که در محل نمایشگاه دائمی صنایع دستی شهرستان نمین دایر شده بود، بازدید کردند. همچنین بیش از ۳۰۰ تن از کتابداران به صورت مجازی در این همایش حضور داشتند.