به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان فارس، میثم جوانبخت، رئیس اداره امور کتابخانه ها اداره کل کتابخانه های عمومی فارس و فعال حوزه ناشنوایان با اشاره روز جهانی ناشنوایان گفت: یکی از مهمترین اهداف نهاد کتابخانههای عمومی کشور توجه به بحث گروههای خاص و اقلیتها است. فعالیت در زمینه کتابخوانی ناشنوایان چند سالی است که در کتابخانههای عمومی فارس آغاز شده و استمرار دارد.
جوانبخت تصریح کرد: دسترسی به جریان آزاد اطلاعات و کسب آگاهی، حق همه انسانها است. در این مسیر نه تنها هیچ مانعی پذیرفتنی نیست بلکه از جامعه انتظار می رود تسهیلات لازم را برای افرادی که به دلایل طبیعی یا شرایط موقتی از این حق محرومند، فراهم آورند. کتاب و منابع کتابخانه ای، تنها در انحصار افراد با شرایط جسمانی سالم نیست، بلکه همه افراد باید بتوانند از خدمات کتابخانه ای بهره مند شوند و بهتر است کتابخانه ها منابع مناسب هر فردی از جمله معلولان را در اختیار آنها قرار دهند.
وی افزود: ناشنوایان و کم شنوایان همچون سایر افراد، دارای حقوق فردی و اجتماعی هستند و لازم است شرایطی فراهم آید که این گروه از خدمات کتابخانه ای استفاده کنند. مطالعه و کتابخوانی برای همه افراد جامعه ضروری است و ضرورت این مسئله برای ناشنوایان دو چندان است؛ چراکه شکل گیری مفاهیم ذهنی، افزایش گنجینه لغات، یادگیری واژگان متضاد و مترادف و استفاده بجا و مناسب از کلمات از طریق مطالعه و کتابخوانی صورت می گیرد.
رئیس اداره امور کتابخانه ها اداره کل کتابخانه های عمومی فارس با تصریح اینکه کتابخانه های عمومی فارس در حوزه خدمات رسانی به ناشنوایان پیشتاز است، گفت: این مجموعه از سال ۱۳۹۷ تاکنون اقدامات زیادی در حوزه ناشنوایان انجام داده است که این برنامه ها تداوم دارد. استان فارس و شهر شیراز کتابدار متخصص در حوزه ناشنوایان دارد. همچنین در زمینه آموزش به کتابداران کتابخانه های عمومی برای فعالیت در حوزه ناشنوایان و کمک به راه اندازی بخش های ناشنوایان دیگر کتابخانه ها نیز فعالیت داشته است.
وی افزود: در حال حاضر در شهر شیراز ۵۰ عضو فعال داریم که روزهای دوشنبه در کتابخانه کودکان شقایق شهر شیراز به این کودکان و نوجوانان خدمات کتابخانه ای در حوزه ناشنوایان ارائه می شود. علاوه بر این، کلاس های مختلفی برای والدین کودکان ناشنوایان نیز برگزار می شود.
جوانبخت به برخی از فعالیت های فرهنگی و ترویجی کتابخانه های عمومی شیراز ویژه ناشنوایان اشاره و تصریح کرد: سلسله برنامه های آشنایی کودکان و نوجوانان ناشنوا و کم شنوا با مشاهیر و مفاخر شهر شیراز، قصه گویی مبتنی بر گفتگو برای کودکان کم شنوا و ناشنوا، برگزاری کلاس های آموزشی جمله نویسی و کلمه آموزی، ساخت کاردستی برای کودکان ناشنوا و کم شنوا، کارگاه های آموزش علمی، کلاس سفال از جمله برنامه هایی است که در یک سال گذشته با محوریت اعضای ناشنوا برگزار شده است.
رئیس اداره امور کتابخانه ها اداره کل کتابخانه های عمومی فارس بر ضرورت تقویت منابع ناشنوایان در کتابخانه های عمومی تأکید کرد و گفت: ناشنوایان و به ویژه کودکان ناشنوا به کتابهای مخصوص خود نیاز دارند که لازم است این منابع در کتابخانههای عمومی تقویت شود. منابع ویژه ناشوایان شامل کتاب چندرسانه ای مناسب سازی شده، کتاب مناسب سازی شده با استفاده از پانویس، کتاب مناسب سازی شده با استفاده از واژه نامه، کتاب ویدیویی به زبان اشاره، کتاب مصور به زبان اشاره و فرهنگ ها و دایره المعارف های تصویری است.