شنبه ۹ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۹

گفت و گو با کتابدار قدیمی کتابخانه پارک شهر تهران؛

همکاری که دایره المعارف متحرک بود/ ماجرای سالن مطالعه مجزا در چمن پارک شهر

اکرم ابراهیمی

اکرم ابراهیمی، مسئول کتابخانه علامه امینی و کتابدار سابق کتابخانه مرکزی پارک‌شهر گفت: به نظر من همه کتابخانه‌ها ارزشمند هستند، اما کتابخانه مرکزی پارک‌شهر ارزش دیگری دارد؛ چرا که در اینجا همکاران بسیار عالم و فرهیخته‌ای در طول تاریخ کار کرده‌اند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، اکرم ابراهیمی، مسئول کتابخانه علامه امینی و کتابدار سابق کتابخانه مرکزی پارک‌شهر، با حضور در مراسم بازگشایی کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران گفت: آغاز به‌کار من در حرفه کتابداری در سال ۱۳۷۰ و در کتابخانه مرکزی پارک‌شهر بود که تا سال ۱۳۷۵ یعنی چیزی حدود ۵ سال به عنوان کتابدار در این کتابخانه مشغول به کار بودم. این کتابخانه از همان سال‌های دور همواره محل مراجعه افرادی بود که امروز از نویسندگان و شعرای مطرح کشور هستند. افرادی چون هوشنگ مرادی کرمانی، نویسنده شناخته شده‌ای که امروز آثارش در کتابخانه‌های عمومی موجود است نیز، از جمله مراجعان ثابت کتابخانه مرکزی پارک‌شهر بود.

وی افزود: آن زمان تعداد کتابخانه‌های شهر تهران بسیار محدود بود و تنها مرکزی که پژوهشگران و نویسندگان می‌توانستند به آن مراجعه کنند، کتابخانه پارک شهر بود. البته در آن سال‌ها تعداد کتاب‌های کتابخانه مانند امروز زیاد نبود، اما در زمان خود یکی از کامل ترین مجموعه‌ها را در اختیار داشت و آثاری که معمولا در کتابخانه‌های دیگر یافت نمی‌شد، در این کتابخانه وجود داشت. به طوری که در میان اهالی کتاب معروف بود که اگر کتاب کمیابی قرار باشد پیدا شود، حتما در کتابخانه پارک‌شهر می‌توان آن را پیدا کرد و به این صورت کتابخانه همواره مخاطبان خاص خود را داشته است.

اکرم ابراهیمی درباره شیوه خدمت‌رسانی در کتابخانه مرکزی پارک‌شهر در سال‌های دور گفت: حدود ۲۸ سال پیش که من در این کتابخانه فعالیت داشتم سیستم کتابخانه‌داری با امروز خیلی تفاوت داشت. در آن زمان از کامپیوتر در کتابخانه خبری نبود و همه کارهای کتابخانه به صورت دستی انجام می‌شد. سیستم جستجوی ما برای پیدا کردن کتاب، شامل برگه دان‌هایی بود که بر اساس موضوع، نام نویسنده و نام کتاب در کتابخانه وجود داشت. حتی سیستم امانت ما به صورت دستی بود و برای خیلی از مسائل مانند جای کتاب‌ها و این آیا اصلا این کتاب در کتابخانه وجود دارد یانه، به حافظه خودمان رجوع می‌کردیم.

مسئول کتابخانه علامه امینی یادآور شد: کتابخانه مرکزی پارک‌شهر از سال‌های دور همواره محل کار و خدمت‌رسانی کتابداران فاضل و فرهیخته بوده، کتابدارانی که بسیاری از مردم شهر تهران و همچنین سایر شهرها را با کتاب آشنا کردند؛ افراد دانا و آگاهی که خود اهل مطالعه و آشنا با کتاب بودند. ما حتی همکاری داشتیم که به شوخی به ایشان «دائره‌المعارف متحرک» می‌گفتیم.

وی افزود: در آن زمان کار در کتابخانه و ارائه خدمات کتابخانه‌ای بسیار سخت‌تر بود؛ زیرا هیچ دسترسی  و تکیه‌ای به امکانات امروزی و سیستم‍‌های کامپیوتری نداشتیم؛ اما امروز شرایط به گونه‌ای تسهیل شده که حتی اعضا می‌توانند از داخل منزل از وجود کتاب‌های مختلف در کتابخانه‌های مختلف مطلع شوند. امروز شرایط کتابخانه مرکزی پارک‌شهر به طور کلی متحول شده. البته باید توجه داشت که نهاد در بحث بازسازی این کتابخانه به دلیل ملاحظات میراث فرهنگی در توسعه و گسترش فضای کتابخانه محدودیت داشت. اما با توجه به اینکه به هیچ وجه امکان گسترش فضای کتابخانه نبود با جانمایی‌های مناسب توانست به بهترین شکل بخش‌های مختلفی چون بخش کودک، بخش مطالعه محققین، خدمات الکترونیک، بخش نابینایان، قفسه‌های باز کتاب، بخش مرجع و غیره را در این کتابخانه طراحی کند.

ابراهیمی با گرامی‌داشت یاد همکاران سابق خود در کتابخانه مرکزی پارک‌شهر گفت: یاد می‌کنم از همکارانم که در این مکان بسیار زحمت کشیدند و امروز برخی از آنها بازنشسته و برخی آسمانی شدند. یاد می‌کنم از همکارم آقای غفوریان در بخش نشریات، خانم علویان، آقای قلی‌زاده، آقای نوری و حتی آقای قدیمی همکار خدماتی ما در این کتابخانه که  فردی بسیار اهل شعر و ادب بود.

کتابدار سابق کتابخانه مرکزی پارک‌شهر ادامه داد: یاد می‌کنم از آقای کمال‌الدین نصیری، که در سال ۱۳۷۰ مسئول کتابخانه‌ پارک‌شهر بودند؛ از آنجا که این کتابخانه همواره مخاطبان بسیاری، به خصوص در میان نوجوانان و جوانان داشت، معمولا مراجعان برای استفاده از سالن‌های مطالعه صف می‌بستند. به یاد دارم که آقای نصیری به دلیل حجم زیاد مراجعه و کمبود فضا در سالن‌های مطالعه، بخشی از فضای سبز داخل پارک در کنار کتابخانه را تقسیم‌بندی کرده بود تا خانم‌ها و آقایان در دو فضای مجزا از آن برای مطالعه استفاده کنند.

این کتابدار پیشکسوت تأکید کرد: امیدوارم همکاران دانا و زحمتکش من که امروز در این کتابخانه فعالیت می‌کنند، قدر کتابخانه مرکزی پارک‌شهر را بدانند. این کتابخانه حافظه تاریخی شهر تهران است. به نظر من همه کتابخانه‌ها ارزشمند هستند، اما کتابخانه مرکزی پارک‌شهر ارزش دیگری دارد؛ چرا که در اینجا همکاران بسیار عالم و فرهیخته‌ای در طول تاریخ کار کرده‌اند.

برچسب‌ها

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
4 + 14 =