دوشنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۹ - ۱۷:۱۰

تشکیل محافل ادبی در جوار قفسه‌های کتاب

بیابانکی: کتابخانه‌ها همواره زادگاه محافل ادبی بوده‌اند

بیابانکی

سعید بیابانکی درباره راه‌اندازی محافل ادبی در سراسر کشور با محوریت کتابخانه‌های عمومی، گفت: از آنجا که شاعر باید با کتاب، کتاب خواندن و استشمام شمیم کتاب زندگی کند، بهترین مکان برای گردهمایی شاعران کتابخانه است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور به نقل از فارس، در پی منویات مقام معظم رهبری و توجه ویژه ایشان به شعر و ادبیات و همچنین مطالبه همیشگی ایشان در حمایت از جریان‌های اصیل ادبی، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با همراهی جمعی از استادان عرصه شعر و ادب اقدام به تشکیل و راه‌اندازی محافل ادبی در سراسر کشور و با محوریت کتابخانه‌های عمومی کرد که این اقدام با واکنش اهالی و فعالان این عرصه همراه بود.

گسترش جریان اصیل زبان و ادبیات فارسی در بین مردم با استفاده از ظرفیت کتابخانه‌های عمومی به عنوان شبکه گسترده فرهنگی در سراسر کشور از موضوعات مورد توجه این نهاد برای راه‌اندازی این محافل هستند که دبیری آن را شاعران و پژوهشگران مطرح هر استان بر عهده دارند.

نهادینه کردن فرهنگ مشارکت عمومی برای انجام فعالیت‌های ادبی در کتابخانه‌ها و تمهید زمینه اعتلای آن، تقویت و راه‌اندازی محفل‌های ادبی در کتابخانه‌های عمومی برای ایجاد انگیزه نسبت به شعر و ادبیات فارسی و همچنین ساماندهی نیروهای متعهد و متخصص ادبی به منظور ایجاد تحول فرهنگی در خدمات کتابخانه‌ها از مهم‌ترین اهداف درنظر گرفته شده برای این حرکت بوده است.

در دستورالعمل تدوین شده برای فعالیت محافل، اقداماتی چون استفاده از ظرفیت محفل‌های ادبی برای ساماندهی، ارتقاء و حمایت از بکارگیری فعالان ادبی در برنامه‌های کتابخانه‌ها، برگزاری دوره‌های آموزشی و کارگاهی ادبی، تولید محتوا در زمینه ادبیات متعهد، آیینی و حوزه‌های حائز اهمیت و برگزاری همایش‌ها، نشست‌ها و محافل ادبی آورده شده است.

همچنین تشکیل بانک اطلاعاتی اعضای محفل ادبی (اعضاء ویژه و عادی)، برگزاری مسابقات ادبی مختلف و مشاعره، بهره‌گیری مناسب از فضای مجازی برای توسعه کمّی و کیفی فعالیت‌های محفل (اطلاع‌رسانی گزارش جلسات در وبلاگ و...) و همکاری در تولید و نشر برنامه‌های محفل ادبی از دیگر اقدامات محافل برای دست‌یابی به اهداف هستند.

سعید بیابانکی، شاعر و منتقد ادبی کشور با اشاره به پیشینه شکل‌گیری محافل ادبی در کشور، در این باره به خبرنگار فارس گفت: من شعر را مانند بسیاری از شاعران با فعالیت در انجمن‌هایی شروع کردم؛ انجمن‌هایی که در دل کتابخانه‌های عمومی بودند. به عنوان مثال انجمن ادبی سروش در خمینی‌شهر، در ادامه انجمن ادبی در کتابخانه عمومی صائب در کنار آرامگاه صائب تبریزی، انجمن ادبی کمال که در کتابخانه عمومی امام صادق(ع) در کنار چهارباغ اصفهان و سپس کتابخانه ابن مسکویه در اصفهان.

وی افزود: به نظر من اصلاً جای انجمن‌های ادبی در کتابخانه‌هاست و تا جایی که به یاد دارم، محافل و انجمن‌های ادبی در کتابخانه‌ها تشکیل می‌شده است. البته در ادامه نهادهای دیگری هم پیش آمدند و این محافل را گسترش دادند که فی‌نفسه اتفاق بدی نبود، اما بسیاری از آنها عمر درازی نیافتند. از سوی دیگر فعالیت انجمن‌های ادبی و محافلی که در کتابخانه‌ها شکل گرفته بود، نیز طی سالیان اخیر کمرنگ شده بود.

این شاعر و منتقد ادبی کشور با تقدیر از اقدام نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در راه‌اندازی محافل ادبی در استان‌های مختلف گفت: شاعر باید با کتاب، کتاب خواندن و استشمام عطر و شمیم کتاب، زندگی کند و به همین دلیل، بهترین مکان برای گردهمایی شاعران کتابخانه است. از این جهت اقدام نهاد در پیگیری و از سر گرفتن فعالیت محافل ادبی، اقدامی بسیار فرخنده است.

بیابانکی ادامه داد: خوشبختانه دبیرکل نهاد از شخصیت‌های فرهیخته کشور هستند که طی سال‌های اخیر اقداماتی مثبت، سنجیده و با پشتوانه فکری در فضای کتابخوانی و کتابخانه‌ها به انجام رسانده‌اند. احیاء مجدد محافل ادبی با محوریت کتابخانه‌های عمومی و استمرار فعالیت آنها به صورت مجازی در شرایط حاکم بر کشور نیز حرکتی خجسته است؛ به خصوص در این روزها که تقریبا اغلب مجامع فرهنگی و ادبی و هنری ما تعطیل است.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
2 + 5 =