دوشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۶

مهدی رمضانی مراسم بزرگداشت روز «کتاب، کتابخوانی و کتابدار» مطرح کرد؛

برگزاری بیش از ۱۰ هزار برنامه فرهنگی در کتابخانه ها و ۳۳۰ برنامه استانی

بزرگداشت روز كتاب، كتابخواني و كتابدار - مهدي رمضاني

مهدی رمضانی معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد با ارائه گزارشی از برنامه های نهاد کتابخانه های عمومی کشور در بیست و نهمین دوره هفته کتاب گفت: در هفته کتاب امسال شاهد برگزاری بیش از ۲۵ برنامه ملی، ۳۳۰ برنامه در سطح استانی  و بیش از ۱۰ هزار برنامه فرهنگی در سطح کتابخانه ای در این هفته خواهیم بود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مراسم بیست و نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و گرامیداشت روز «کتاب، کتابخوانی و کتابدار» با شعار «جای خالی را با کتاب خوب پر کنیم» امروز دوشنبه ۲۴ آبان ماه با حضور محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور، محمد الهیاری، مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی، معاونان، حجت‌الاسلام قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، مدیران کل نهاد و جمعی از کتابداران کتابخانه های عمومی، در تالار وحدت تهران برگزار شد.

مهدی رمضانی، دبیر بیست و نهمین دوره هفته کتاب در نهاد در این مراسم طی سخنانی گفت: آغاز بیست و نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران را، که به شعار پُرمفهوم «جای خالی را با کتاب خوب پر کنیم» مزیّن است و نیز روز «کتاب، کتاب‌خوانی و کتابدار» و سالروز بزرگداشت مفسّر کبیر قرآن، علامه محمدحسین طباطبایی را به همه شما فرهنگیان تبریک می‌گویم. این مناسبت‌ ها براستی یادآور رستاخیز دانایی و کاهش فاصله میان بایدها و واقعیت‌ها در عرصه کتاب‌خوانی است. این هفته مبارک، برای همه ما فرصتی است تا بتوانیم جایگاه واقعی کتاب و کتابخانه را نمایان کنیم و بهترین شیوه‌ها را برای ترویج کتاب‌خوانی به‌کار بگیریم. 

وی افزود: به تعبیر نغز رهبر معظّم انقلاب اسلامی، «فرهنگ هویّت یک ملّت است» و ارزش‌های فرهنگی، روح هر فرهنگ. ترویج فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی نیز ارزشمندترین خدمت فرهنگی است که پاداش جاودان آن، نزد خداوند محفوظ است. ارتقای فرهنگ کتاب‌خوانی، تکریم کتابداران و شناساندن سازمان‌ها و نهادهای متولّیِ کتاب و کتاب‌خوانی به مردم، وظیفه‌ای همگانی است و نه فقط نهاد کتابخانه‌ها. با قاطعیت عرض می‌کنم تنها مسئولی که بسیار بیش از ادای تکلیف به این مهم اهتمام دارند، رهبر فرهیخته‌مان هستند که همواره از کتاب‌نخوانی و بی‌اهتمامی مسئولان به این امر ابراز نگرانی کرده‌ و در عمل و نظر اهمیّت آن را تذکر داده‌اند. 

معاون توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تصریح کرد: اگرچه ذائقه و اقبال عمومی در مطالعه، استفاده از شبکه‌های اجتماعی و کتاب الکترونیک را ترجیح می‌دهد، اما کتابخانه‌ها می‌توانند با همت شما کتابداران، جایگاه اصلی خود را بازیابند. کتابدار مشفق و آگاه می‌تواند با «جذب فراگیر مخاطب» و «مشاوره اطلاعاتی»، کتابخانه را از یک مخزن ساکن به یک مرکز فرهنگی و آموزشی و فضای پرنشاط اجتماعی تبدیل کند؛ مرکزی که بستر «اطلاع‌رسانی»، «آموزش مادام‌العمر»، «هدایت‌کننده اوقات فراغت»، «پژوهش» و «ارتقا دهنده آگاهی عمومی» باشد. 

رمضانی با اشاره به توفیقات حاصل شده در خدمت‌رسانی از سوی کتابخانه‌های عمومی گفت: خوشبختانه در دوره اخیر مدیریتی، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور توانسته است با وجود تنگناهای مالی و بی‌توجه به هیاهوها و غرض‌ورزی‌ها، پیشبرد کار را سرلوحه عمل خود قرار دهد و علاوه بر استفاده از همه ظرفیت‌های درون سازمانی، بسیاری از نهادهای دیگر را هم به همکاری در عرصه توسعه کتابخانه‌ها و توانمندسازی کتابداران و ارتقای جایگاه اجتماعی کتابخانه‌ها دعوت کند و توسعه کمّی و کیفی کتابخانه‌ها و هزاران برنامه ترویجی و فرهنگی را تحقق بخشد.

دبیر بیست و نهمین دوره هفته کتاب در نهاد خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اجازه می‌خواهم همین‌جا از وزیر متعهد و مکتبی فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست کنم در برنامه‌های ترویج کتاب‌خوانیِ دولت‌ سیزدهم، که اولین دولت گام دوم انقلاب است، نقش پررنگی به کتابخانه‌ها داده شود و زیرساخت‌ها و منابع کالبدی، فنی و انسانی لازم برای توسعه کتابخانه‌ها و به خصوص بهبود زندگی و کار کتابداران را فراهم آورد.

وی همچنین با اشاره به تاثیر شیوع بیماری کرونا بر فعالیت‌های فرهنگی و کتابخانه‌ای گفت: اگرچه به فضل الهی و تلاش‌ دولت خدمتگزار، شاهد بهبود نسبی شرایط و از سرگیری فعالیت‌های اجتماعی هستیم، اما از هفته کتاب سال گذشته تا سال جاری، با تعطیلی یا کاهش ارائه خدمات مراکز فرهنگی و آموزشی مواجه بوده‌ایم. در این ایام، خدمات از طریق انتشار محتوا در صفحات مجازی توسط کتابداران‌مان ارائه شده است. 

مهدی رمضانی در ادامه سخنان خود به ارائه گزارشی از فعالیت‌های صورت گرفته برای انتخاب برگزیدگان در این مراسم پرداخت و گفت: امروز از ۷۵ ‌نفر در ۳۲ سطح و ۱۱ حوزه تقدیر خواهد شد که در پی بیش از ۱۰۰۰ ساعت کار کارشناسی در کمیته های استانی و ملی برگزیده شده اند. سطوح تقدیر عبارت است از ۸ نفر خیِّرین حقیقی و حقوقی ارجمند که در احداث و واگذاری زمین و ساختمان، حامی و همراه نهاد بوده‌اند یا با اختصاص کمک‌های نقدی و اهدای کتاب از کتاب‌خوانی حمایت کرده‌اند؛ ۳ استاندار و ۵ فرماندار انجمن کتابخانه‌های عمومی در سطح استان و شهرستان که به ریاست استانداران و فرمانداران ارجمند برگزار می‌شود. انجمن‌ها از مهم‌ترین ارکان نهادند که با برگزاری جلسات مستمر، سعی در حل مشکلات کتابخانه‌های عمومی دارند.

وی افزود: تقدیر از ۱۰ مدیر صفحه در بخش صفحات برتر مجازی (کتابخانه ای، فردی و کارِ گروهی)، تقدیر از ۱۵ کتابخوان برتر (خردسال، کودک، نوجوان و بزرگسال)، تقدیر از کتابخانه برتر (مشارکتی، سیار، روستایی، درجه ۸ و ۹)، تقدیر از ۱۱ کتابدار و مسئول برتر کتابخانه (کتابخانه‌های درجه  ۶و۷؛  ۵ و۴؛ ۳ و ۲؛ استاندارد و مرکزی) و تقدیر از فهرستنویس برتر را خواهیم داشت.

دبیر بیست و نهمین دوره هفته کتاب در نهاد درباره بخش تقدیر ویژه در این مراسم توضیح داد: در سال گذشته، خدمات جدیدی در کتابخانه‌های عمومی ارائه شده است. کمیته انتخاب نفرات برتر، با هدف پاسداشت زحمات عزیزانی که در این حوزه‌های جدید، فعالیت‌های مؤثر داشته‌اند، نحوه ارائه این خدمات را بررسی کرد. این حوزه‌ها عبارتند از: «نوآوری در ارائه خدمات کتابخانه‌ای» ۲ نفر،  «کتابخانه برتر در  اجرای طرح خدمات تحویل کتاب در محل» ۲ نفر، «کتابدار برتر در حوزه خدمات مرجع مجازی» ۱ نفر،   و «فعال برتر در حوزه ناشنوایان» ۲ نفر تقدیر خواهد شد. همچنین در این مراسم از ۳ خدمتگزار  ، یک پیشکسوت، ۲ رابط فرهنگی  و یک محفل ادبی نیز تقدیر خواهد شد.

وی یادآور شد: در ادارات کل استانی نیز در پی بررسی گزینه های حائز شرایط در کمیته های انتخاب استانی، در مجموع ۵۸۲ نفر به عنوان نفرات برتر در سطح استان‌های کشور تعیین شدند. ان شاءالله در این هفته شاهد برگزاری بیش از ۲۵ برنامه ملی، ۳۳۰ برنامه در سطح استانی  و بیش از ۱۰ هزار برنامه فرهنگی در سطح کتابخانه ای در این هفته خواهیم بود.

رمضانی در ادامه سخنان خود تاکید کرد: به عنوان دبیر هفته کتاب نهاد کتابخانه‌های عمومی عمومی کشور، وظیفه خود می‌دانم از زحمات کارکنان ستادی و کتابداران نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در یک سال گذشته تشکر کنم و با توجه به بازگشایی کتابخانه‌های عمومی کشور، بر جبران محدودیت‌های دو سال گدشته تأکید کنم. کاری کنیم که کتابخانه‌ها همواره اولین محل رجوع و پاسخگویی به سؤالات باشد.  

دبیر بیست و نهمین دوره هفته کتاب در نهاد افزود: از حمایت‌های همیشگی دبیرکل محترم، که مشفقانه و عالمانه، در هدایت حرکت نهاد به سمت توفیق نقش مؤثر و بی‌بدیلی داشته‌اند، تشکر می‌کنم. همچنین قدردان اعضای محترم کمیته انتخاب و واحدهای مختلف نهاد که زمینه برگزاری این برنامه را به نحو احسن فراهم کرده‌اند، هستم.

وی درپایان سخنان خود گفت: همیشه فکرم این بوده که لذت کتاب‌خوانی، لذتی فردی است و نیازمند کمی خلوت و درخود بودن است. به قول حافظ «فراغتی و کتابی و گوشه چمنی» می طلبد. اما اقتضای کار اجراییِ فرهنگی در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مخصوصاً در معاونت توسعه که ارتباط مستقیمی با کتاب و کتابدار و کتاب‌خوانی دارد، مستلزم نوعی شلوغی و تراکم است. این شلوغی چون به کار مربوط است، آن را به جان می‌خریم و از آن استقبال هم می‌کنیم و گردن خم نمی‌کنیم. سختی کار جزئی از کار است. کاذب بودن بعضی غوغاها را هم می‌فهمیم و با صبر و رضا از آن عبور می‌کنیم. در پایان، آنچه می‌ماند افتخار بی‌پایانِ کار برای مردم و اقتدار تمام‌نشدنیِ کارکنان دلسوزی است که همان لذت فردی را هم در کتابخانه و در بین شلوغی مردم می‌جویند.   

مهدی رمضانی همچنین اظهار امیدوتری کرد: امیدوارم با هم‌افزایی و تلاش شما بلندهمتان، نقش نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در ارتقای ترازنامه فرهنگی ایران اسلامی در حوزه کتاب و کتاب‌خوانی روزافزون شود و نام بلند ایرانِ عزتمند در همه عرصه‌ها از جمله التزام مردم شریف این مرزوبوم به فرهنگ غنی کتاب‌خوانی بر تارک جهان بدرخشد.

برچسب‌ها

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
3 + 5 =