دوشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۳:۵۳

با حضور سرپرست نهاد و عضو هیات امنای کتابخانه های عمومی کشور

مراسم دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت همراه با رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «حوض خون» برگزار شد

تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «حوض خون»

در مراسم دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت که با حضور مسئولان فرهنگی و مقامات لشکری و کشوری برگزار شد، از تقریظ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بر کتاب «حوض خون» رونمایی شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانه های عمومی کشور یکشنبه ۲۲ اسفند ماه در سفر یک روزه خود به استان خوزستان در مراسم دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت حضور یافت. وی همچنین پس از این مراسم از کتابخانه های عمومی شهرستان های دزفول و اندیمشک بازدید و با کتابداران این شهرستان ها به گفت و گو پرداخت و به سوالات شان پاسخ داد.

مراسم دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت با حضور جانشین فرمانده‌ کل سپاه سردار سرتیپ پاسدار علی فدوی، فرمانده سپاه خوزستان سردار سرتیپ پاسدار حسن شاهوارپور، علیرضا مختارپور، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و عضو هیات امنای کتابخانه های عمومی کشور، مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور جمعی از اهالی فرهنگ و ادب، مسئولان لشکری کشوری، استانی، خانواده های معظم شهدا و آحاد مردم با رونمایی از تقریظ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بر کتاب «حوض خون» در محل بیمارستان سابق شهید کلانتری اندیمشک برگزار شد.

با کتاب «حوض خون» می‌توان به طهارت باطنی رسید

علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این مراسم با اشاره به اینکه نویسنده کتاب «حوض خون» متولد ۱۳۶۹ است، گفت: یکی از روشن‌ترین شواهد و دلایل استمرار جریان ناب و اصیل انقلاب اسلامی همین است که نگاه جوان متولد ۶۹ را بر حادثه حماسی سال ۵۹ می‌گشاید و کتاب حوض خون راهی است به حوض کوثر، چشمه‌ای است که می‌توان وجود خود را در آن شست‌وشو داد و به طهارت باطنی دست یافت.

علیرضا مختارپور قهرودی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این مراسم، اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در مهرماه سال جاری در دیدار با دست‌اندرکاران کنگره شهدای استان زنجان ضمن تأکید بر انجام فعالیت‌های فرهنگی و تبلیغی درخصوص دفاع مقدس و شهدای عظیم‌شأن به نکته مهم دیگری اشاره کرده‌اند و آن لزوم تحلیل‌ها و استنتاج‌های جامعه‌شناختی و روان‌شناختی درباره خاطره‌نویسی‌ها و مراسم باشکوه تشییع پیکر مطهر شهدا در شهرهای مختلف است و سپس به کتاب حوض خون اشاره و احساس شگفتی و احترام خود نسبت به خدماتی که این بانوان انجام داده و زحماتی که کشیده‌اند را بیان کرده‌اند.

وی افزود: در آن ماه‌های اولیه که هنوز دستگاه‌های اجرایی و قوای نظامی کشور فاقد هماهنگی و امکانات لازم بود، نقش مهم و اصلی در دفاع در برابر دشمن و پشتیبانی از رزمندگان ایران بر عهده عموم اهالی میهن‌دوست شهرهای مختلف خوزستان قرار گرفت. جوانان دلیر خوزستانی وظیفه جلوگیری از پیشروی دشمن را عهده‌دار شدند و بسیاری از طبقات مختلف مردم نیز به انجام امور پشتیبانی از دفاع مقدس از تأمین مواد غذایی و البسه گرفته تا تهیه اقلام پزشکی و ملزومات عمومی رزمندگان پرداختند.

مختارپور بیان کرد: در این میان و با توجه به وضعیت آب و هوای خوزستان و آثار و تبعات جنگ و کمبود امکاناتی همچون لباس و پتو و ملافه، برخی از شیرزنان در اهواز و اندیمشک به‌صورت کاملاً خودجوش مرکزی برای شستن لباس‌ها و پتوهای برگشتی از خط مقدم به پا کردند تا این اقلام پس از شست‌وشو و آماده‌سازی مجدداً مورد استفاده رزمندگان قرار گیرد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای که در همان هفته‌های اول حمله دشمن، با اذن حضرت امام (ره) برای حمایت از رزمندگان و کمک به تأمین نیروی انسانی و جمع‌آوری امکانات به خوزستان رفته و در آنجا مستقر شدند در خاطرات خود از روزی یاد می‌کنند که از سالنی بازدید کرده‌اند که زنانی لباس‌های خونین و خاک‌آلود رزمندگان را در آنجا می‌شستند و پارگی لباس‌ها را رفو می‌کردند و بعد از اتوکشی آنها را آماده ارسال به خط مقدم می‌ساختند. ایشان از کار آن بانوان به‌عنوان کار سخت و عظیمی یاد می‌کنند که هیچ‌کس هم از آنها خبر ندارد.

وی تصریح کرد: آری حماسه این مهربانوان غیور اهوازی و اندیمشکی، همچون صدها حماسه دیگر، ناگفته و مغفول مانده است. اینک به برکت بصیرت دفتر مطالعات جبهۀ فرهنگی انقلاب اسلامی و به همّت هشت‌تن از بانوان جوان نسل جدید انقلاب، تحقیق جامعی دربارۀ تاریخ شفاهی مجاهدت بانوان اندیمشک صورت گرفته و نتیجۀ آن به قلم روان و تأثیرگذار خانم فاطمه‌سادات میرعالی به رشتۀ تحریر در آمده و با نام حوض خون در گنجینۀ آثار مکتوب فاخر دفاع مقدّس قرار گرفته و منتشر شده است.

مختارپور گفت: متن روایت‌های راویان و تصاویر موجود در این کتاب، ترسیم‌کننده صحنه‌های بی‌بدیل و اعجاب‌آور و شگفت‌انگیزی است که اگر مدارک و مستندات متقن برای آن وجود نداشت شاید باور مجاهدت این مجاهدان خاموش و بی‌ریا و گمنام برای آیندگان بسیار دشوار می‌نمود.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار کرد: خواندن این کتاب هر انسان آزاده‌ای را خجلت‌زده می‌کند و بی‌اختیار به تعظیم در برابر این بانوان وا می‌دارد. نکته امیدوارکننده در ماجرای تحقیق و تدوین و انتشار این کتاب، حضور جوانان نسل جدید انقلاب است. خانم میرعالی نویسنده این کتاب متولد ۱۳۶۹ است که با همراهی دیگر همکاران خود، از اوایل سال ۱۳۹۴ مصاحبه با بانوان فعال در بیمارستان شهید کلانتری و رختشویی را آغاز می‌کند. براین اساس، نویسندۀ کتاب در اوایل ۲۵‌سالگی خود، یعنی در اوایل جوانی خود، بوده و همچون دیگر همکاران تحقیق این کتاب، به جمع‌آوری مصاحبه و تحقیق دربارۀ مجاهدت ناگفتۀ بانوانی اقدام کرده‌اند که سال‌ها با ایام حادثه فاصله داشته‌اند. چرا که ماجرای حوض خون به اواخر سال ۵۹ مربوط می‌شود، جنگ تحمیلی در سال ۶۷ پایان یافته و نویسنده این کتاب دو سال پس از پایان جنگ تحمیلی چشم به این جهان گشوده است.

وی گفت: یکی از روشن‌ترین شواهد و دلایل استمرار جریان ناب و اصیل انقلاب اسلامی همین است که نگاه جوان متولد ۶۹ را بر حادثه حماسی سال ۵۹ می‌گشاید و از این جوانان، سفیران پیام دفاع مقدس به نسل‌های بعدی می‌سازد. حوض خون در سال ۱۳۹۹ منتشر می‌شود به قلم جوان متولد ۱۳۶۹ و راوی ماجراهای سال ۱۳۵۹. از آن واقعه تا ظهور کتاب حوض خون، چهار دهه گذشته و چهل سال دوران یک نسل کامل است. این انقلاب زنده است وقتی یکی از حماسی‌بانوان رختشوی حوض خون در مصاحبه با محققان کتاب در سال ۱۳۹۶ بعد از آنکه می‌گوید تا حالا شده آن‌قدر لکه‌های خون را توی دست بسابی تا خون از دست خودت جاری شود؟ بگوید: راهی نداری برویم سوریه لباس رزمنده‌ها را بشوریم؟

مختارپور گفت: سخن آخر اینکه کتاب حوض خون راهی است به حوض کوثر، چشمه‌ای است که می‌توان وجود خود را در آن شست‌وشو داد و به طهارت باطنی دست یافت. ان‌شاءالله.

مستندسازی مجاهدت‌های دفاع مقدس ضروری است

در ادامه سردار محمد شیرازی، رئیس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا، نیز ضمن قدردانی از برگزارکنندگان این مراسم با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در ضرورت بهره‌وری معنوی از جنگ، گفت: یکی از فرصت‌های خدمت در طول دوران دفاع مقدس همین صحنه‌ای است که امروز شاهدش بودیم. ‌

وی با تأکید بر اخلاص زنان در دوران دفاع مقدس، گفت: عزیزانی که با وجود مشقت‌ها و مشکلات شخصی و گرفتاری‌ها آمدند و در این صحنه احساس تکلیف و به آن عمل کردند. اخلاص در کار بود. بنابراین این کار، جاری و ساری خواهد بود. مستندسازی این کار باعث شد یک چشمه از نورانیت این اخلاص ها آشکار شود.

شیرازی گفت: دفاع مقدس صحنه‌های نورانی مختلفی را در خود دارد اما چقدر توانستیم به این صحنه‌ها بپردازیم؟ مقام معظم رهبری فرمودند باید این صحنه‌ها را بشکافیم و ببینیم چه مجاهدت‌هایی انجام شد. در صحنه دفاع مقدس رزمندگان ما حاضر شدند و در پشتیبانی‌های اقتصادی، معنوی، سیاسی و فرهنگی همه با هم نقش داشتند و یک نهضت آفریده شد.

رئیس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا ادامه داد: ورود کردن به این صحنه‌ها و شکافتن اینها همتهایی می طلبد تا آنها را مستندسازی و ماندگار کند.

وی بیان کرد: امروز مدت زمانی از جنگ گذشته است و نسل جدید، دفاع مقدس را در کتاب‌ها، آثار هنری و فیلم‌ها مشاهده می‌کند. این ظرفیت چقدر در این آثار شناخته شده است؟ دستور رهبر انقلاب این است که باید به معرفی مردان و زنانی که در این صحنه‌ها نقش داشتند، اهتمام کرد.

شیرازی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره نقش آفرینی مادران و زنان این منطقه در رختشویی دفاع مقدس گفت: به فرموده رهبر انقلاب خانم ها اگر اجرشان بیشتر از آقایان نباشد کمتر نیست. مجاهدت‌های خاموش خانم ها باعث می‌شود مرد در صحنه بتواند به تکالیف خود عمل کند.

رئیس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا با بیان اینکه دوران دفاع مقدس دستاوردهای بسیاری برای ما داشته است، گفت:  امنیت کشور یکی از مهمترین دستاوردهای دوران دفاع مقدس است. دفاع مقدس نشان داد هزینه تعرض به این کشور خیلی زیاد است و مردم به روحیه خودباوری رسیدند. اقدام به کارهای به ظاهر نشدنی و ظهور و بروز استعدادها از دیگر دستاوردهای دوران دفاع مقدس است و این مسیر نورانی را باید ادامه دهیم.

در پایان نیز سید میعاد صالحی، مدیرعامل شرکت راه‌آهن در دوازدهمین آیین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت (رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «حوض خون») که امروز ۲۲ اسفندماه در بیمارستان سابق شهید کلانتری اندیمشک برگزار شد، با بیان اینکه این بانوان سلحشورانه روزی ۱۲ تا ۱۴ ساعت درحالی‌که فرزندان و همسران و پدران آن‌ها در جبهه‌های جنگ بودند، در رختشوی‌خانه حضور می‌یافتند، گفت: ما از کاری سخن می‌گوییم که اگر برای نسل سوم و چهارم گفته نشود، شاید آن‌ها را افسانه بدانند.

وی افزود: بعد از اینکه موضوع تقریظ رهبر انقلاب مطرح شد، از چند هفته گذشته اینجا حضور پیدا کردیم و مرمت این بنا که کارخانه تراورس و متعلق به راه‌آهن جمهوری اسلامی است، شروع شد. راویان کتاب اتفاقات آن روزها را روایت کردند. به‌پاس آن زحمات، بنا داریم این فضا پاسداری شود و در این مکان یادمانی بنا شود.

اجرای گروه سرود، پخش نماهنگ و مستند، تجلیل از نویسنده کتاب حوض خون وعوامل این کتاب، تجلیل از راویان این کتاب و رونمایی از تفریض مقام معظم رهبری و همچنین روایگری برخی از روایتگران کتاب حوض خون از دیگر بخش‌های این مراسم بود.

گفتنی است، متن تقریظ رهبر انقلاب اسلامی بر کتاب «حوض خون» به شرح زیر است:

بسم الله الرّحمن الرّحیم

اولین احساس، پس از خواندن بخش‌هائی از این کتاب، احساس شرم از بی‌عملی در مقایسه با مجاهدت این مجاهدانِ خاموش و بی‌ریا و گمنام بود. آنچه در این کتاب آمده بخش ناشناخته و ناگفته‌ئی از ماجرای عظیم دفاع مقدس است. باید از بانوی پرکار و صبور و خوش‌سلیقه‌ئی که این کار پرزحمت را به‌عهده گرفته و بخوبی از عهده برآمده است و نیز از مؤسسه‌ی جبهه‌ی فرهنگی عمیقاً تشکر شود.

کتاب «حوض خون» روایتی از مجاهدت بانوان اندیمشکی از رخت‌شویی در دوران دفاع‌مقدس است که در ۵۰۴ صفحه، به قلم سرکار خانم فاطمه‌سادات میرعالی نوشته و توسط دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی چاپ شده است.

لازم به ذکر است، رهبر معظم انقلاب، مهرماه امسال جاری در دیدار دست‌اندرکاران کنگره شهدای زنجان با اشاره به مطالعه کتاب «حوض خون» فرمودند: «من اخیراً یک کتابی خواندم به نام حوض خون -البتّه من در اهواز دیده بودم؛ خودم مشاهده کردم آنجایی را که لباس‌های خونی رزمندگان را و ملحفه‌های خونی بیمارستان‌ها و رزمندگان را می‌شستند؛ [این‌ها را] دیدم- که این کتاب تفصیل این چیزها را نوشته؛ انسان واقعاً حیرت می‌کند؛ انسان شرمنده می‌شود در مقابل این‌همه خدمتی که این بانوان انجام دادند در طول چند سال و چه زحماتی را متحمّل شدند؛ این‌ها چیزهایی است که قابل ذکر کردن است». ۱۴۰۰/۷/۲۴

مراسم دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت همراه با رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «حوض خون» برگزار شد

مراسم دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت همراه با رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «حوض خون» برگزار شد

مراسم دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت همراه با رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «حوض خون» برگزار شد

مراسم دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت همراه با رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «حوض خون» برگزار شد

مراسم دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت همراه با رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «حوض خون» برگزار شد

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
7 + 7 =