یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۵

استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان مطرح کرد؛

کتابخانه های عمومی جایی برای همه شهروندان است

دکتر سیامک زند رضوی

سیامک زندرضوی، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان با ارسال پیامی برای همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه های عمومی، بر اهمیت کتابخانه و ضرورت بازنگری در خدمات آن ها تأکید کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، سیامک زندرضوی، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان، با ارسال پیامی تصویری برای همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه های عمومی، الگو ها ایده ها و تجربه ها، کتابخانه های عمومی را جایی برای همه شهروندان دانست. در متن این پیام آمده است:

سلام

مایلم چند دقیقه درباره اهمیت کتابخانه‌های عمومی و حق دسترسی به آن ها برای همه افراد جامعه صحبت کنم.

کتابخانه‌ها در حقیقت زیرساخت‌های اجتماعی هستند، زیرساخت‌هایی که برای جامعه مدنی و جلوگیری از دوقطبی شدن آن بسیار ضروری است.

تقریباً سه سال پیش اریک کلایننبرگ کتابی نوشت به نام «کاخ‌های مردم» که آن را دکتر حسین ایمانی جاجرمی به فارسی روان ترجمه کرده است. در این مجموعه، مقاله‌ای است که به طور خاص به کتابخانه‌های عمومی می‌پردازد. نکته این مقاله این است که کتابخانه جایی برای همه شهروندان در همه گروه‌های سنی است؛ برای زنان و مردان و کودکان و کسانی که به دلایل  گوناگون به حاشیه رانده شده‌اند.

این از آن جهت مهم است که ما در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که روز به روز هزینه‌ها افزایش پیدا می‌کند. از یک طرف دولت‌ها با کاهش قدرت پول ملی، قیمت‌ها را افزایش می‌دهند و مالیات‌های مضاعف از همه شهروندان دریافت می‌کنند و از سوی دیگر بازار هم هزینه خدمات خودش را به این نسبت و بعضاً بیشتر افزایش می‌دهد و اولین کالایی که از سبد خانوارها حذف می‌شود، کتاب است. اینجاست که جایگاه کتابخانه‌های عمومی مشخص می ‌شود.

اما کتابخانه‌های عمومی امروز فقط محل دریافت کتاب نبایستی باشند. آنجا باید به نوعی مرکز محله‌ها و مرکز شهروندان در مقیاس شهر باشند. آن ها بتوانند با همدیگر مراودات اجتماعی خودشان را حول کتاب سازماندهی کنند. غیر از کتاب، باید خدمات دسترسی به اینترنت ارزان و آسان هم وجود داشته باشد و فضاهایی برای بازی کودکان تا مادرانشان بتوانند با فراغ بال به کتاب خواندن و گفت‌وگو کردن پیرامون کتاب بپردازند و بدین‌شکل دانش خودشان را نسبت به محیط، افراد، خانواده و فرزندانشان افزایش دهند.

در حقیقت، کتابخانه‌های عمومی، مرکز گفت‌وگوی مؤثر همه شهروندان بایستی باشد. اینجاست که این کتابخانه‌ها مانند یک سپر قدرتمند می‌توانند در مقابل فشارهای بازار و دولت‌ها از شهروندان محافظت کنند و جامعه مدنی را مستحکم و قدرتمند نگه دارند و از دوقطبی شدن جامعه جلوگیری کنند.

متشکرم

گفتنی است، «همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه های عمومی؛ ایده ها الگوها و تجربه ها» به همت نهاد کتابخانه های عمومی کشور و انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی ایران، در روزهای ۲۷ و ۲۸ اردیبهشت ماه در شیراز برگزار می شود.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
2 + 1 =