پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۸:۵۴

اختتامیه همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی برگزار شد؛/ گزارش کامل

اقدامی شایسته و تحسین‌برانگیز برای معرفی نقش ممتاز کتابخانه به هموطنان/ کتابخانه نگهبان میراث تمدنی ما است

اختتامیه همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی

اختتامیه همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی با حضور مسئولان فرهنگی کشور، مدیران کل نهاد، استادان علم اطلاع و دانش شناسی و جمعی از کتابداران کتابخانه های عمومی برگزار شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، اختتامیه همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی با حضور مسئولان فرهنگی کشور، مدیران کل نهاد، استادان علم اطلاع و دانش شناسی و جمعی از کتابداران کتابخانه های عمومی برگزار شد. 

اقدامی شایسته و تحسین‌برانگیز برای معرفی نقش ممتاز کتابخانه به هموطنان

در این نشست سیدباقر میرعبداللهی معاون برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات پیام غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی به همایش بین المللی «طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی» را خواند. 

در این پیام آمده است:

برگزاری نخستین همایش بین المللی «طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی؛ الگوها، تجربه‌ها و ایده‌ها» اقدامی شایسته و تحسین‌برانگیز است که از رهگذر آن می‌توان جایگاه والای کتاب و نقش ممتاز کتابخانه را به هم‌وطنان معرفی کرد. کشور ما این افتخار را دارد که به یک تمدن همراه با کتاب تعلق دارد و کتاب در تمدن اسلامی و ایرانی نقشی بنیادین داشته است. کتابخانه نگهبان میراث تمدنی ماست و هر گامی که در تقویت آن برداشته شود اقدامی مبارک است. از این رو جای شکر و تشکر است که نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با داشتن نگاهی علمی به کتابخانه و خدمات آن، به برگزاری این رویداد ارزشمند همت گماشته است.
برای اینجانب مایه خوشوقتی بود اگر می‌توانستم در جمع حاضران برنامه در شهر شیراز، که چَشم و چراغ فرهنگ و ادب فارسی است، شرکت کنم. اما با ارسال پیامی، به شرکت‌کنندگان این همایش ادای احترام می‌کنم.
کتابخانه عمومی از چند جهت واجد اهمیت است:
نخست آنکه مشوق مطالعه و ارتقای دانایی برای همگان است. برقراری این عدالت آموزشی می‌تواند آینده‌ای روشن را برای فرزندان ما شکل دهد.
جهت دوم آنکه کتابخانه مهم‌ترین محل مراجعه به کتاب‌های غیردرسی است. مخصوصا در شهرهایی که نه کتاب‌فروشی در دسترس است، نه امکان خرید کتاب برای همه مردم فراهم است، و نه مدارس، کتابخانه‌های فعالی دارند.
به ویژه اکنون که کتاب گران است و مردم با مشکلات اقتصادی روبرو هستند و صنعت نشر ما پر رونق نیست، کتابخانه عمومی می‌تواند این نقص را جبران کند و کتابداران می‌توانند فاصله مردم و کتاب را پر کنند.
سومین جهت این است که کتابخانه‌های عمومی، مراکزِ غنی گسترش زبان و ادبیات فارسی هستند که می‌توانند در کنار کتابخوانی، این سرمایه عظیم ملی را نیز صیانت کنند. این جنبه از کارکرد کتابخانه‌های عمومی مخصوصا مورد علاقه و توجه فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی نیز هست.
بنابراین، کتابخانه، سرمایه فرهنگی یک جامعه است و تقویت خدمات آن مایه تحکیم پایه‌های هویتی هر ملت می‌شود. بار سنگین چنین کوششی بر دوش کتابداران عزیز نهاده شده که من از مساعی همه آنها تشکر می‌کنم.

اقدامی شایسته و تحسین‌برانگیز برای معرفی نقش ممتاز کتابخانه به هموطنان/ کتابخانه نگهبان میراث تمدنی ما است

اما این نکته هم درخور توجه است که تحولات فناوری اطلاعات، بسیاری از امور را تغییر داده است. نشر دیجیتال و فضای مجازی امکانی است که هم می‌تواند تهدیدی برای خط و زبان فارسی و هم می‌تواند فرصتی برای دسترسی آسان به منابع و نشر معارف باشد. باید این فضا را در جهت هدایت جامعه مدیریت کرد و با تنوع بخشی به خدمات کتابخانه، راه‌های جدیدی برای اُنس نسل جوان با کتاب پیدا کرد تا یکی از دلمشغولی‌های مهم جوانان برای اوقات فراغت، مراجعه به کتابخانه باشد.
کتابخانه عمومی در این زمینه ظرفیت‌های ارزشمند فراوانی دارد که می‌توان آنها را همگام با توسعه علم و فناوری در جهانِ امروز به پیش برد تا به عنوان یک پایگاه اجتماعی، به خود کارایی و کارآمدی ببخشد. در این صورت حضور نسل آینده در کتابخانه‌ها و بهره مندی از خدمات نوین کتابخانه‌ای بهترین فضا را برای پیشرفت ایران فراهم خواهد کرد. این خدمات نوظهور، چنان که در غرفه نهاد کتابخانه‌های عمومی در نمایشگاه کتاب امسال نیز مشهود بود، بسیار شوق‌برانگیز است.
گردهمایی دانشوران و کتابداران در این همایش به همت  نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و انجمن ارتقای کتابخانه‌های ایران، فرصت فرخنده‌ای است تا هم نور تازه‌ای بر دانش و معلومات شرکت کنندگان افکنده شود و هم مسائل موجود بر سر راه بسط و بهبود خدمات کتابخانه‌های عمومی بیان شود و برای حل و فصل نوآورانه و فناورانه آنها چاره‌اندیشی شود. امیداوارم این همایش که از برکت حضور دانشمندان و محققان غیر ایرانی نیز بهره‌مند است بتواند فرصت تبادل نظر پژوهشگران را پدید آورد و راه را برای برنامه‌ریزان هموار کند.
وظیفه خود می‌دانم علاوه بر سپاسگزاری از همه مدیران و مجریان که در برپایی این همایش سهیم بوده‌اند، از دبیرکل محترم نهاد کتابخانه‌های عمومی تشکر کنم، انتصاب برادر ارجمند جناب آقای مهدی رمضانی را به فال نیک می‌گیرم و  فرصت را مغتنم می‌شمارم تا برای ایشان فصل خوبی از مدیریت فرهنگی را آرزو کنم. برای همه شما میهمانان همایش نیز از خداوند متعال طلب توفیق دارم.

فرشاد مهدی پور

خدمات کتابخانه های عمومی پیشران تحولات حوزه فرهنگ است

فرشاد مهدی پور معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم اختتامیه  «همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی» طی سخنانی گفت: حضرت امیر می فرماید هرکس با کتاب انس بگیرد روی ناآرامی و ناخرسندی را نمی بیند. برای من بسیار افتخار آمیز است که در جمع عزیزان کتابدار و مسئولان نهاد کتابخانه های عمومی کشور هستم. سازمانی که سال‌ها است به عنوان یکی از نهادهای فعال و عمومی کشور در حال خدمت رسانی است.  روشن است هر چقدر در حوزه میراث فرهنگی و کتاب وقت و سرمایه بگذاریم ثمرات بیشتری در حوزه عمومی و فرهنگی کشور خواهیم دید. 

وی افزود: ضرورت برگزاری چنین همایش و گردهمایی که ابتکار خوبی است، زمانی مشخص می شود که می توانیم در گسترش روابط بین فرهنگی در شرایط پسا کرونا سریع تر و به موقع تر عمل کنیم و قدرت نرم جمهوری اسلامی را توسعه دهیم. از این حیث برگزاری این همایش امکان بسیار بزرگ و قابل ستایشی است.

مهدی پور تصریح کرد: نهاد کتابخانه های عمومی یکی از مهمترین سازمان هایی است که می تواند در حوزه جهاد تبیین نقش‌آفرین باشد. به این جهت که کتاب مهمترین گنجینه‌ای است که می‌توانیم به استناد آن با دیگران گفت و گو کنیم، بحث کنیم و احیاناً سره و ناسره را از هم تشخیص دهیم. ما در معاونت مطبوعاتی هم به این موضوع رسیده‌ایم که اساساً بدون پیوند زدن حوزه کتاب و کتابداری با رسانه کار مختل خواهد بود. تنوع سخنرانان و طیف وسیع کشورهایی که در این همایش حضور پیدا کرده بودند بسیار عظیم است؛ هم در معرفی توان جمهوری اسلامی و هم در رسیدن به مرزهای دانش در آنچه که در سایه کشورها به آن فکر می شود.

معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه حوزه کتابداری حوزه رو به رشدی است گفت: در دوره کرونا که به همه حوزه ها ضربه وارد شد حوزه کتابداری رشد کرد و توانست خود را احیا کند از این رو تنوع سخنران‌ها در این همایش یک مزیت مهم و ممتاز بود. به نظر می‌رسد خدمات کتابخانه های عمومی و تحول آن باید پیشران تحولات حوزه فرهنگ در کشور باشد. یعنی تحولات حوزه فرهنگی بدون همراهی یک نهاد کتابخانه ای و کتابداری کشور امکان پذیر نیست. ما در دانشگاه‌ها پژوهشگاه‌ها و همه مراکز اجرایی و غیر اجرایی واحدهایی برای حوزه کتابداری داریم و هرچه آنها در متن عملیات اجرایی سیاستگذاری و برنامه‌ریزی لحاظ شوند کشور مسیر درستی را طی خواهد کرد. این یک مسیر دوطرفه هم از جانب نهاد کتابخانه های عمومی کشور و هم از جانب دستگاه های سیاستگذاری و اجرایی است.

وی افزود: ما پلتفرم های مختلفی داریم که اختصاصی زیست بوم ما است. اگر بین امکاناتی که به واسطه حوزه آموزش و پرورش فراهم شده پیوند برقرار شود و استادان و پژوهشگران بتوانند این حوزه را تقویت کنند حتماً  می‌توانیم با اقتضائات بومی رشد و بالندگی کشور را شاهد باشیم. برخی از سخنران ها بر این نکته تاکید داشته‌اند که توانمندسازی کتابداران یک نکته اساسی و بنیادین است. فکر می‌کنم توانمندسازی و رشد دادن کتابداران به جهت اینکه از روش‌های نوین برای ارائه خدمت استفاده کنند و استانداردهای جدید را در خدمت رسانی لحاظ کنند فاصله خودمان را با کشورهای دیگر کاهش خواهیم داد.

مهدی پور لزوم ایجاد دسترسی عموم جامعه و خدمات کتابخانه‌ای  را یکی از مهمترین اولویت‌های جامعه دانست و گفت: من فکر می‌کنم در هیچ کشوری دارای چنین موقعیتی نیستیم که رهبران کشور این میزان تعلق خاطر را نسبت به کتاب داشته باشند، درباره کتاب حرف بزنند، کتاب می‌خوانند، و مرتباً بر توسعه کتاب و کتابخوانی تاکید می کنند. تصور نمی‌کنم حداقل در مواردی که بنده مشاهده کردم این میزان توجه به کتاب و کتابداری در میان رهبران کشورهای مختلف وجود داشته باشد. این اتفاق مبارکی است که باید آن را در بدنه یک جامعه به جریان بیندازیم. نسبت میان دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و نهادهای علمی و فعالیت های آکادمیک با نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور رابطه دقیق، روشن و مشخص نیست. این رابطه حتماً نیاز به روزرسانی دارد؛ چه در حوزه داخلی و چه در حوزه منطقه ای. 

وی افزود: اگر روابط ما با کشورهای بزرگ همجوار به درستی برقرار شود، در مسیر رشد و دانش قرار خواهیم گرفت. در این زمینه حتماً نهاد کتابخانه ها و مجموعه دانشگاهی کشور می‌توانند نقش مهمی ایفا کنند. نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اگر نقش مهمی در حوزه ارتباطات جهانی برقرار کند هم در حوزه بیداری اسلامی و شکستن جهان تک بعدی می تواند نقش آفرین باشد.

مهدی پور در پایان با تقدیر از دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور از دست اندرکاران برگزاری این همایش تقدیر و تشکر کرد.

اختتامیه همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی

برپایی این همایش با این گستره‌، نتیجه یک چرخه عظیم است

مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور نیز طی سخنانی گفت: بسیار خرسندم که سفرم به استان فارس و شهر شیراز، هرچند با تأخیر اما نهایتا محقق شد تا در این همایش بین المللی در خدمت بزرگوارانی چون شما باشم. گرچه بنا داشتم تا شب قبل از برگزاری همایش در شیراز حاضر باشم , در خدمت استادان و مسئولان فرهنگی شیراز باشم، اما به دلیل اتفاق ناگوار رحلت آیت الله فاطمی نیا این سفر به تأخیر افتاد تا نهایتا امروز در خدمت شما باشم.

وی با تقدیر از دست اندرکاران برگزاری «همایش بین المللی طراحی و توسعه کتابخانه های عمومی» گفت: بر خودم وظیفه و فرض می دانم که از همه عزیزانی که در برگزاری این برنامه نقش داشته اند و زحمت کشیده اند و با حمایت‌های خود در قالب افکار و اندیشه و بیان و کلماتشان ما را همراهی کردند تشکر کنم. همچنین از دبیر علمی این همایش سرکار خانم دکتر سیفی، دبیر اجرایی جناب آقای دکتر منوچهری و اعضای هیئت مدیره انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی و سایر اعضای این انجمن، استادان محترم علم اطلاعات و دانش‌شناسی، مدیران محترم گروه های این علم از دانشگاه های مختلف اعم از علوم پزشکی و غیره و همه کسانی که در این زمینه ایفای نقش کردند تشکر می کنم. همچنین از همکاران خودم در اداره کل کتابخانه های عمومی استان فارس، استاندار محترم فارس که در جلسه حاضر شدند و سایر عزیزانی که ممکن است ناخواسته آنها را از قلم انداخته باشم، سپاسگزارم.

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور ادامه داد: از جناب آقای مختارپور، دبیرکل ارجمند و فرهیخته سابق نهاد کتابخانه های عمومی کشور؛ همچنین از جناب آقای متولیان معاون سابق برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات، جناب آقای محمدیان، مدیرکل پژوهش و آموزش، جناب آقای میرعبداللهی معاون برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد و سایر عزیزان از ستاد نهاد که در روند برگزاری این همایش نقش داشتند تقدیر می‌کنم. چراکه قطعا برپایی چنین برنامه‌ای با این گستره‌، نتیجه یک چرخه عظیم است. امیدوارم حاصل زحمات شما عزیزان به ظهور و بروز در کتابخانه های عمومی منجر شود و شاهد تاثیرات آن باشیم.

رمضانی یادآور شد: گستردگی دامنه موضوعی همایش، مشارکت واقعی و حقیقی بین المللی در این همایش و ارسال مقاله‌ها در این همایش و پیش نشست هایی که حول محور همایش در داخل و خارج از کشور برگزار شد، حتماً اتفاق مهم و اثرگذاری است. رویکرد نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این موضوع و پرداختن به مباحث مهم بین المللی رویکرد اثرگذاری خواهد بود و از این به بعد توقع ما از دوستان و همراهان در این مسیر این است که حمایت کنند تا بتوانیم بهترین نتیجه را داشته باشیم؛ در این مسیر به ظاهر و شکل موضوعات اکتفا نکنیم و به عمق مطالب و اجرای آن مقید باشیم.

وی ادامه داد: حتماً مشابه این برنامه در حوزه های مختلف اتفاق افتاده و حتماً در فضای تولید علم چنین برنامه هایی لازم است و دستگاه هایی مانند نهاد باید خود را موظف به حمایت از اینگونه اقدامات بدانند. اما وقتی این موضوع به ثمر می‌نشیند که ما تاثیر برگزاری این همایش را در کتابخانه‌های عمومی ببینیم و بتوانیم در این موضوع مولد و پیش برنده باشیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور تصریح کرد: ما به دنبال تصدی‌گری در این موضوع نیستیم و در این همایش هم حامی بودیم و امیدوارم حامی باقی بمانیم. تلاش کردیم ارکان مختلفی که برای شکل‌گیری چنین اقداماتی لازم است را کنار هم بیاوریم و حلقه واسط این ارکان باشیم. خودتان می توانید قضاوت کنید که این حجم از هماهنگی و همراهی در این فضا شاید کم سابقه باشد. امیدواریم به همت و همراهی شما، همکاران ما در انجمن ارتقا کتابخانه های عمومی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور، اساتید و مدیران محترم، بتوانیم این مسیر را با جدیت ادامه دهیم و ثمرات آن را به نظاره بنشینیم، ان شاءالله.

وی پایان سخنان خود را با خوانش شعری از نغمه مستشار نظامی با موضوع کتابخانه عمومی به پایان برد.

اقدامی شایسته و تحسین‌برانگیز برای معرفی نقش ممتاز کتابخانه به هموطنان/ کتابخانه نگهبان میراث تمدنی ما است

بیانیه هیات داوران نخستین دوره جایزه ملی خدمات کتابخانه‌های عمومی

در ادامه مراسم سید علی کاشفی خوانساری به نمایندگی از هیئت داوران بیانیه هیات داوران نخستین دوره جایزه ملی خدمات کتابخانه‌های عمومی: خدمات برون کتابخانه‌ای از بخش‌های جنبی همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی: الگوها، تجربه‌ها و ایده‌ها را برای حاضران خواند. 

متن بیانیه به این شرح است:

به نام خالق لوح، قلم و اندیشه

اختتامیه هر رویداد به منزله پایان آن رویداد نیست بلکه طلوعی دوباره برای آغاز فردا هاست. فضایی است برای بحث و تبادل اندیشه‌ها. اشتراک تجربیات، افکار و توان‌مندی‌های متقابل یکدیگر.

برگزاری نخستین دوره جایزه ملی خدمات کتابخانه‌های عمومی: خدمات برون کتابخانه‌ای، فرصت خوبی بود برای مشاهده خدمات ارزنده‌ای که کتابداران گرامی در جای جای میهن عزیزمان ایران با شوق و ذوق متعهدانه و متخصصانه ارائه می‌کنند. در فضایی که عطر صمیمیت و سادگی زندگی روستا و عشایر ایران عزیز همراه با احساس مسئولیت در قبال پیشرفت فرزندانمان را داشت، ساعت‌ها در جادوی کلمه‌ها و خدمات ارائه شده غرق شدیم و دل بر جاذبه هنر و علاقه کتابداران عزیز سپردیم.

نشست آغازین «جایزه خدمات کتابخانه‌های عمومی: خدمات برون ‌کتابخانه‌ای» ویژه کتابداران، ۲۳ آبان ماه ۱۴۰۰برگزار شد. مهلت ارسال مستندات فعالیت‌های جایزه بدلیل استقبال صورت‌گرفته تا ۳۰ دیماه تمدید شد. در این مدت ۱۰۳ اثر به دبیرخانه جایزه ارسال شد.

سپس مستندات برای ارزیابی در اختیار داوران قرار گرفت تا با معیارهای میزان اثرگذاری فعالیت؛ گستره خدمت؛ نوآوری و خلاقیت؛ استمرار و تداوم خدمت؛ اولویت و ضرورت خدمت مورد ارزیابی و داوری قرار گیرند. پس از دو مرحله داوری در نهایت هریک ازداوران ۱۰ طرح برتر خود را اعلام کردند. برای جمع‌بندی نهایی و اجماع بر ده نفر برگزیده، جلسه‌ای با حضور مجازی داوران محترم در ۲۹ فروردین ماه برگزار شد و ده اثر برتر هر یک از داوران به نمایش گذاشته شد. پس از بحث و تبادل نظر بین داوران در نهایت ۱۰ اثر منتخب کلیه داوران مشخص شد.

در ۲۱ اردیبهشت ماه فرصتی به صورت مجازی در اختیار برگزیدگان قرار گرفت تا به ارائه آثار خود بپردازند و در نهایت نفرات اول تا سوم بر اساس ۵۰درصد امتیاز داوران و ۵۰درصد امتیاز تخصیص یافته توسط اعضای پیوسته انجمن انتخاب شدند.

با عنایت به نزدیکی امتیازها با مشورت دبیرخانه جایزه تصمیم بر آن شد تا از ۶ نفر تقدیر شود.

در خاتمه ضمن تبریک و ابراز خرسندی از برگزاری شایسته نخستین دوره جایزه ملی خدمات برون کتابخانه‌ای هیات داوران از همه کتابداران عزیزی که در این جایزه ملی مشارکت فعال داشتند و آثار ارزشمندی ارائه نمودند تشکر می کند و امیدوار است از این آثار در برنامه ریزی های بلند مدت نهاد به شکل شایسته ای استفاده شود.

هیات داوران جایزه خدمات ملی برون کتابخانه ای:

دکتر عصمت مؤمنی (عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی)؛

دکتر منصور کوهی رستمی (رئیس هیئت‌مدیرهٔ انجمن علمی ارتقای کتابخانه‌های عمومی ایران)؛

سید علی کاشفی خوانساری (فعال فرهنگی)؛

یوسف عابدی (رئیس گروه برنامه‌ریزی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور)

روح الله منوچهری

گزارش دبیر اجرایی از روند برگزاری «همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی»

روح الله منوچهری مدیرکل کتابخانه های عمومی استان فارس و دبیراجرایی «همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی» در این مراسم درباره روند برگزاری این همایش گفت: تقریبا یک سال پیش بود که برای اینکه یکی از موضوعات روز دنیا یعنی خدمتبرگزاری این همایش برنامه‌ریزی شد مبحث اصلی یک مایش در نظر گرفته شود برای تولید آثاری در این همایش برای ارائه ایده ها و الگوها و تجربه ها در این همایش در این زمان زمینه جلسات متعددی برگزار شد و همراهی های ارزنده و ارزشمند نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و همچنین انجمن کتابخانه‌های عمومی جلسات بسیاری در این زمینه برگزار شد و نهایتاً همزمان با هفته کتاب فراخوان این همایش به همراه فراخوان سه رویداد منتشر شد. 

وی افزود: همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه های عمومی از هفته کتاب سال ۱۴۰۱ به همت نهاد کتابخانه های عمومی کشور و انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی کشور به میزبانی شهر شیراز برگزار شد. در این همایش، ۱۰ پیش نشست تخصصی نیز با موضوعات «اصول طراحی خدمت در کتابخانه‌های عمومی: توجه به نیاز و رضایت مشتری»، «رویکرد سیاستگذاران به توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی»، «پیوند زیربنایی خدمات‌رسانی کتابخانه‌های عمومی با صلح و حقوق بشر»، «خدمات بازاریابی در کتابخانه‌های عمومی»، «طراحی خدمات فرانهادی»، نقش فعالیت‌های داوطلبانه در توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی پاکستان»، «امکانات الهام‌بخش در کتابخانه ‌عمومی کوینزلند استرالیا»،  «کتابخانه‌ها در خدمت نسل‌ها؛ کتابداری در صربستان در دوران همه‌گیری کووید ۱۹» و « تلاش کتابخانه‌های عمومی برای فردای بهتر: مواجهه کتابخانه‌های عمومی با چهار چالش بزرگ» و «بررسی تحول کتابخانه های عمومی» با حضور استادان ملی و بین‌المللی برگزار شده ‌است.

دبیر اجرایی همایش تصریح کرد: در کنار این همایش همچنین دو رویداد «جایزه ملی خدمات کتابخانه‌های عمومی» و  «مسابقه ملی طراحی خدمت» برگزار شد. «جایزه ملی خدمات کتابخانه‌های عمومی» با مشارکت ۱۰۳ کتابدار به اتمام رسید و آثار ارسال شده پس از جمع‌بندی در اختیار داوران قرار گرفت و پس از انجام داوری، ۱۰ نفر در مرحله اول انتخاب شدند. انتخاب نهایی برگزیدگان براساس ۵۰ درصد امتیاز داوران و ۵۰ درصد رأی‌گیری اعضای پیوسته انجمن صورت گرفته است. 

منوچهری افزود:  «مسابقه ملی طراحی خدمت» نیز با بیش از ۱۱۰ طرح رسیده به دبیرخانه برگزار شد. برگزیده شدگان تا ۲۵ اسفند ماه ۱۴۰۰ فرصت داشتند تا پیشنهاده‌های خود را به دبیرخانه مسابقه ارسال کنند. پس از پایان مهلت ارسال، ۵۶ اثر دریافت شد که هیأت داوران این مسابقه در نهایت ۱۱ نفر را به عنوان افراد راه‌یافته به مرحله نهایی «مسابقه ملی طراحی خدمت» معرفی کرد. همچنین بر اساس اعلام دبیرخانه همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه های عمومی با پایان مهلت ارسال مقالات تمام متن به همایش که ۱۰ فروردین ماه ۱۴۰۱ بود، در مجموع ۱۰۶ مقاله شامل ۸۴ اثر در بخش فارسی و ۲۲ اثر در بخش انگلیسی به همایش ارسال شد.

وی تصریح کرد: پس از بررسی اولیه و انجام داوری تخصصی، داوری ۱۰۶ مقالات ارسالی به همایش بین‌المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی: الگوها، تجربه‌ها و ایده‌ها انجام شد. براساس اعلام نظر داوران، ۸ مقاله در بخش سخنرانی انتخاب شده که از این تعداد دو مقاله انگلیسی و شش مقاله فارسی است. افزون بر این، ۲۶ مقاله در بخش پوستر انتخاب شده که ۲ مقاله انگلیسی و ۲۴ مقاله فارسی است. در بخش ایده و تجربه نیز از ۱۱ مقاله منتخب، ۲ مقاله انگلیسی و ۹ مقاله فارسی است.

منوچهری گفت: برگزاری دوره آموزشی «خدمات در کتابخانه های عمومی» از برنامه های همایش بین‌المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی؛ الگوها، تجربه‌ها و ایده‌ها، شامل دو کارگاه حضوری و دو کارگاه با عنوان «طراحی خدمت برای کتابخانه‌های عمومی» با تدریس جو جی. مارکز و «اصول طراحی خدمات برای گروه‌های خاص» با تدریس منصوره فیض‌آبادی برگزار شد. همچنین کارگاه «خدمات کتابخانه‌های عمومی:مبانی، الگوها، نمونه‌های موفق» با تدریس ایان آنستیس و کارگاه «بازاریابی خدمات در کتابخانه‌های عمومی: از مفهوم تا عمل» با تدریس زهرا ناصری از دیگر کارگاه های برگزار شده در این همایش بودند. 

وی در پایان با اشاره به مشارکت قریب به ۶۰۰ نفر در این همایش از برگزاری ۹ پنل تخصصی با حضور استادان ملی و بین المللی خبر داد. 

اقدامی شایسته و تحسین‌برانگیز برای معرفی نقش ممتاز کتابخانه به هموطنان/ کتابخانه نگهبان میراث تمدنی ما است

معرفی برگزیدگان نخستین دوره جایزه ملی خدمات کتابخانه‌های عمومی

در این مراسم همچنین هیات داوران نخستین دوره جایزه ملی خدمات کتابخانه‌های عمومی با ارسال بیانیه ای به معرفی برگزیدگان پرداخت.

بر این اساس جایزه نفر اول به صورت مشترک به  احمد ربیعی و افسانه مظفری، جایزه نفر دوم به صورت مشترک به فرنگیس غلامی و سمانه رستمی باباعربی و جایزه نفر سوم به حسین قاسمی اختصاص یافت. 

همچنین فهیمه لطفعلی به عنوان شایسته تقدیر معرفی شد. 

کوهی رستمی

استقبال باشکوه از همایش نشان از ایجاد تحول در کتابخانه های عمومی است

منصور کوهی رستمی رییس انجمن علمی ارتقاء کتابخانه های عمومی نیز در اختتامیه همایش بین‌المللی طراحی و توسعه کتابخانه‌های عمومی؛ الگوها؛ تجربه ها و ایده‌ها در خصوص ثمرات این همایش گفت: یکی از نکات حائز اهمیت این همایش از بعُد علمی این بود که با بیش از ۵۰ شخصیت برجسته و نخبه علمی و بین المللی در عرصه کتابخانه های عمومی برگزار و به بحث و گفت و گو پرداختند. 
وی اظهار کرد: متأسفانه این افراد اطلاع دقیقی از کتابخانه های عمومی کشور ایران نداشتند و بعضا یک تصور غلط در خصوص کتابخانه های کشور داشتند و گمان می کردند که کتابخانه های ما خیلی پیشرفته و قوی نیستند و دارای نظام سیستماتیک در حوزه کتابخوانی نیست.  
رستمی کوهی گفت: این در حالی است که در هنگام گفت و گو با این شخصیت ها و تشریح ۳۵۰۰ شبکه کتابخانه عمومی کشور و ۷ هزار نیروی کار که عمدتا تحصیلکرده هستند، یکی از نهادهای بزرگ فرهنگی کشور را تشکیل می دهند. 
استقبال باشکوه کتابخانه های عمومی از برگزاری این همایش نشان از خواست تغییر و تحول در این فضا است. 

رییس انجمن علمی ارتقاء کتابخانه های عمومی در پایان از همه افراد و دست اندرکاران که در یکسال گذشته اقدامات و برنامه های اجرایی در خصوص پیشرفت کتابخانه های عمومی ارائه کردند، تقدیر و تشکر کرد.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
2 + 0 =