دوشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۱ - ۱۰:۰۰

مهدی رمضانی در نشست مدیران‌کل دفاتر مرکزی حراست مطرح کرد:

فراهم شدن فرصت گفتگو با کودکان و نوجوانان در کتابخانه‌های عمومی

مهدی رمضانی در نشست حراست

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در نشست رؤسای سازمان و مراکز و مدیران کل دفاتر مرکزی حراست، اظهار داشت: عمده مخاطبان فعال ما و تقریبا نیمی از اعضا کودکان و نوجوانان هستند؛ حضور کودکان و نوجوانان در کتابخانه فرصت تأثیرگذاری بر آنها و گفتگو با آنها را برایمان فراهم می‌کند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، نشست رؤسای سازمان و مراکز و مدیران‌کل دفاتر مرکزی حراست ۱۵ آبان ۱۴۰۱ به میزبانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، با حضور محمد سرشار، معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور و مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد در مرکز همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد ضمن ابراز خرسندی از حضور در این جلسه همزمان با آغاز سی‌امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، اظهار داشت: در کشور دو دستگاه در حوزه کتابخانه‌ها فعالیت می‌کنند. یکی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و دیگری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور؛ سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مسئولیت سیاستگذاری کلان موضوع کتابخانه در کشور را بر عهده دارد. همچنین از حیث حافظه تاریخی، این سازمان مسئولیت نگهداری کتاب و هر آنچه به عنوان مکتوب و غیرمکتوب منتشر می‌شود را عهده‌دار است. در مقابل در کتابخانه عمومی، دسترسی تمامی اقشار و گروه‌ها در هر سنی آزاد است و منابع آن، مورد استفاده عموم مردم قرار دارد. مسئولیت اداره کتابخانه‌های عمومی در کشور ما بر عهده نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است که زیر نظر هیئت امناء متشکل از ۵ عضو حقیقی منصوب رئیس جمهور و ۵ عضو حقوقی، فعالیت می‌کند.

ایران در منطقه بیشترین تعداد کتابخانه‌های عمومی را دارد

وی ادامه داد: قدمت موضوع کتابخانه عمومی به صورت رسمی در کشور به سال ۱۳۴۴ بر می‌گردد. با این حال قدیمی‌ترین کتابخانه عمومی در کشور، کتابخانه تربیت تبریز است که در سال ۱۳۰۰ احداث شد. همچنین کتابخانه‌ای در بندر انزلی، کتابخانه شهید دستغیب شیراز و کتابخانه پارک شهر تهران نیز از دیگر کتابخانه‌هایی هستند که قدمت آنها به پیش از سال ۱۳۴۴ بر می‌گردد. شبکه کتابخانه‌های عمومی در کشور، از گسترده‌ترین شبکه‌های موجود در منطقه است. ما در منطقه با داشتن ۲۷۰۰ کتابخانه نهادی و ۱۰۰۰ کتابخانه مشارکتی، مستقل و سالن مطالعه، بیشترین تعداد کتابخانه‌های عمومی را داریم و ترکیه با داشتن ۱۲۰۰ کتابخانه عمومی، به لحاظ تعداد کتابخانه نزدیک‌ترین به کشور ما است. علاوه بر این بزرگترین شبکه کتابخانه‌های عمومی در جهان اسلام متعلق به ایران است.

کتابخانه عمومی مرکز فرهنگی و هنری چندمنظوره با هسته اصلی کتاب است

رمضانی تصریح کرد: در فضای نوین کتابخانه‌های عمومی تصور کتابخانه به عنوان مکانی برای امانت و مطالعه کتاب، اصلاح شده است. در حال حاضر کتابخانه عمومی یک مرکز فرهنگی و هنری چندمنظوره با هسته اصلی کتاب است و در این مرکز اتفاقات فرهنگی متنوعی حول محور کتاب شکل می‌گیرد. اساس کار در کتابخانه عمومی، اطلاع‌رسانی است که در حوزه‌های مختلف از جمله مشاغل، فرهنگ، کودک و نوجوان، گروه‌های خاص و... اتفاق می‌افتد. در نسل جدید کتابخانه‌های عمومی بیش از ۶۰ خدمت شامل خدمات آموزشی، هنری و فرهنگی ارائه می‌شود و این مراکز به بخش‌های متنوع کودک، نوجوان، اتاق علم، گروه‌های خاص و... مجهز هستند. نهاد تقریباً تنها دستگاهی است که به نابینایان و ناشنوایان خدمات فرهنگی ارائه می‌دهد.

عضو شورای فرهنگ عمومی ادامه داد: عمده مخاطبان فعال ما و تقریبا نیمی از اعضا کودکان و نوجوانان هستند. در بسیاری از استان‌ها و شهرستان‌ها، کتابخانه عمومی تقریباً تنها مرکز فرهنگی و اجتماعی است و فعالیت‌ها حول محور کتابخانه شکل می‌گیرد. حضور کودکان و نوجوانان در کتابخانه فرصت تأثیرگذاری بر آنها و گفتگو با آنها را برایمان فراهم می‌کند.

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور ادامه داد: در سفرهای استانی در بازدید از کتابخانه‌های عمومی، با نوجوانان و جوانان حاضر در کتابخانه گفتگو می‌کنم. اساساً زبان، دامنه لغات و واژگان ما با دوستان عزیز نوجوان و جوان متفاوت است. آنها نگاه‌ها و دغدغه‌های متفاوتی دارند؛ حتی آنها که در فضای مذهبی هستند و دغدغه مذهبی دارند، نگاهشان متفاوت از ما است. به عنوان کسی که در این حوزه تجربه مختصری دارم، بخش عمده‌ای از مشکلات ناشی از این است که نتوانستیم با این عزیزان گفتگو کنیم. زمانی در گفتگو موفق هستیم که بتوانیم زبانمان را مشترک و افقمان را به یکدیگر نزدیک کنیم و آنها را درک کنیم تا کلاممان تأثیرگذار باشد.

وی با اشاره به نامگذاری روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار و هفته کتاب به مناسبت رحلت علامه طباطبایی در تاریخ ۲۴ آبان ماه، اظهار داشت: این هفته فرصتی برای پرداختن به موضوع کتاب و کتابخوانی است. کتاب چیزی نیست که تنها به نهاد کتابخانه‌ها یا یک روز محدود شود؛ کتاب موضوعی فراگیر است و ان‌شاءالله در طول سال مورد توجه قرار گیرد.
دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به اجرای پویش سراسری «کتاب دستت چیه؟» با محوریت جمله رهبر انقلاب مبنی بر «اسلام پرچمدار کتابخوانی است»، از حاضران در نشست خواست به این پویش بپیوندند.

رمضانی در پایان یاد و خاطره شهید طهرانی مقدم، شهدای جنگ تحمیلی، انقلاب اسلامی، مدافعان حرم و امنیت را گرامی داشت و به معرفی دو کتاب با عناوین «خط مقدم» و «صخره سخت» پرداخت. وی در خصوص کتاب «خط مقدم» گفت: این کتاب نوشته فائضه غفار حدادی و محمدحسین پیکانی، روایتی داستانی و مستند از فعالیت‌های شهید طهرانی مقدم و شرح تشکیل یگان موشکی ایران است که سال ۱۳۹۷ توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شد. کتاب «صخره سخت» اثر محمدحسن روزی طلب نیز کتابی جذاب است که به بررسی پرونده‌های مهم امنیتی دو سال اول انقلاب اسلامی می‌پردازد و توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
6 + 10 =