چهارشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۰

نوروز با کتابداران برگزیده نهاد (۱۵)

وقتی کتاب گل سرسبد دورهمی‌های مردم روستای مرزون آباد بابل شد

روستای درویش خیل

مسئول کتابخانه شهید عشقعلی آقاجانی روستای مرزون آباد بابل به عنوان کتابدار برگزیده در هشتمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، ضمن بیان روایتی جالب از آشتی اهالی محله با کتاب، از برنامه‌هایش برای ترویج کتاب و کتابخوانی در این روستا گفت.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی مازندران، شهیده آقاجانی مسئول کتابخانه شهید عشقعلی آقاجانی روستای مرزون آباد شهرستان بابل که کتابدار کتابخانه این روستای برگزیده در هشتمین جشنواره روستاها وعشایر دوستدار کتاب است، ناگفته‌هایی دارد که گویی از زبان کتاب‌های واقع در کتابخانه باصفای این روستا نقل می‌شوند.

قبل از اینکه پای صحبت‌های جالب این بانوی دوستدار کتاب بنشینیم بد نیست که بدانیم، کتابخانه این روستا در سال ۱۳۹۴ در زمینی به مساحت ۳۵۰ مترمربع و زیربنای ۲۹۰مترمربع در زمین اهدایی خانواده شهید عشقعلی آقاجانی و کمک مالی یک میلیارد ریالی حاج محمود یزدان پور، خیّر اهل روستای درویش خیل ساخته شد و مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

همچنین اینکه روستای مرزون آباد دارای یک هزار و ۳۰۰ نفر جمعیت بوده و کتابخانه عمومی شهید عشقلی آقاجانی تنها کتابخانه روستایی است که ۶۳۰ عضو و ۷ هزار جلد کتاب دارد.

به گفته خانم آقاجانی این کتابخانه دارای ۵ هزار جلد کتاب بزرگسال، یک هزار و ۸۰۰ جلد کتاب کودک و نوجوان، ۵۳۰ جلد کتاب کمک درسی و ۲هزار و ۳۸ نشریه بوده است.

وقتی کتاب گل سرسبد دورهمی‌های مردم روستای مرزون آباد بابل شد

قرار بود درب کتابخانه بسته شود

وی می‌گوید: در ابتدا کمتر کسی فکر می‌کرد که این کتابخانه بتواند در میان مردم این روستا جایگاهی یابد و احتمالاً بعد از مدتی بسته خواهد شد؛ اما جای بسی خرسندی است که توانسته است مردم این بخش را عاشق مطالعه کند، این عشق به مطالعه در فرهنگ این روستا اثرات بسیار مطلوبی برروی جوانان و نوجوانان گذاشته است و باعث شده که با فاصله گرفتن از فضای مجازی با فرهنگ مطالعه آشنا شوند.

مسئول کتابخانه شهید عشقلی آقاجانی درباره انتخاب روستای درویش خیل به عنوان روستای دوستدار کتاب، توضیح می‌دهد: این جشنواره به مانند همه ساله با محوریت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شد که سال گذشته از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با این جشنواره آشنا شدم و در آن شرکت کردم و خوشبختانه این کتابخانه توانست مقام خوبی را در این جشنواره کسب کند.

وقتی کتاب گل سرسبد دورهمی‌های مردم روستای مرزون آباد بابل شد

عشق و علاقه‌ای که از خانواده‌ها شروع شد

به اذعان خانم آقاجانی، نقطه آغازین ایجاد عشق و علاقه به کتاب و کتابخوانی از خانواده آغاز می‌شود، پس لازم و ضروری است که خانواده‌ها به صورت عملی به فرزندان خود مطالعه را بیاموزند؛ چراکه یکی از مهم‌ترین کارهایی که می‌تواند آفت جهل را در جامعه از بین ببرد بی‌تردید «مطالعه» است.

مسئول کتابخانه عمومی شهید عشقعلی آقاجانی با بیان اینکه امروز با وجود گوشی‌های هوشمند و فضای مجازی دیگر امانت کتاب صرف و انباردار کتاب بودن از سوی کتابداران پذیرفته نیست، تاکید می‌کند: باید کتابخانه را به پایگاه فرهنگی فعال برای اهالی محل تبدیل کرد تا بتوان فرهنگ مطالعه را در جامعه نهادینه کرد.

وی می‌افزاید: کتابداران باید با برنامه‌های متنوع اعضای کتابخانه را به آمدن به این محل تشویق کنند. کتابخانه شهید عشقعلی آقاجانی نیز در همین راستا، با اجرای برنامه‌های متنوعی مانند نشست با کتابخوان‌ها و همچنین برنامه‌های متنوع اردویی و تفریحی و برگزاری دوره‌های قصه‌خوانی و شرکت در کلاس‌های متنوع آموزشی توانسته جایگاه خوبی را در بین اعضا کسب کند.

وقتی کتاب گل سرسبد دورهمی‌های مردم روستای مرزون آباد بابل شد

اینجا هم کتاب‌گریزی معضلی بود

آقاجانی خاطرنشان می‌کند: یکی از مشکلات و کاستی‌های جامعه روستایی ما مشغله‌کاری فراوان و گریز از کتاب و پایین بودن سطح فرهنگ مطالعه است.‌ این نقیصه، ریشه‌ها و علت‌های مختلفی دارد که «عدم احساس ضرورت» در رأس آنها است. کتابخانه ما با ارائه کتاب‌های تخصصی کشاورزی البته توانسته تا حدود زیادی مشکلات پیش رو را حل کند و پای کشاورزان را به کتابخانه بر اساس نیازشان باز کند.

وی با بیان اینکه کتاب خواندن از عادات باا رزشی است که باید در جامعه همه‌گیر شود، عنوان می‌کند: همه بزرگان در طول تاریخ به این نکته تاکید کرده‌اند که سعادت یک جامعه در گرو میزان علاقه‌ی مردم آن جامعه به دانستن و کسب علم به خصوص از طریق مطالعه است.

وقتی کتاب گل سرسبد دورهمی‌های مردم روستای مرزون آباد بابل شد

برنامه‌های «مسجد و کتابخانه» و «نذر فرهنگی» را اجرا خواهیم کرد

آقاجانی در بخش دیگری از سخنانش به اجرای برنامه‌های شاخص فرهنگی در روستا اشاره کرد و ادامه داد: برگزاری کارگاه‌های آموزشی اعم از نقاشی، گلدوزی، خوشنویسی، جواهردوزی، نشست با کشاورزان محله در روز جهاد کشاورزی ویژه‌برنامه شب یلدا، برنامه «پنجشنبه‌ها تفریحگاه کودکان کوچه»، برگزاری مسابقه فرهنگی با سیره ائمه اطهار(ع) از جمله برنامه‌های اجرا شده برای ترویج کتابخوانی در روستا در طول یک سال گذشته بوده است.

وی با تاکید بر اینکه ما برنامه‌های مختلف دیگری را در طول سال انجام داده‌ایم، افزود: قصد دارم در آینده برنامه‌ای تحت عنوان «کتاب در قهوه‌خانه» را اجرا کنم. علت تصمیمم این است که در اطراف روستای ما قهوه‌خانه و قلیان‌سرا زیاد به چشم می‌خورد و جوانان زیادی نیمی از روز خود را در این مکان‌ها می‌گذارند. تلاش خواهم کرد ضمن ایجاد ارتباط با مدیران این مکان‌ها، کتاب را نیز وارد این محیط کنم.

این کتابدار همچنین یادآور می‌شود: برنامه‌ای تحت عنوان «مسجد و کتابخانه» را نیز با راه‌اندازی کتابخانه‌ای کوچک در مسجد اجرا خواهیم کرد تا بتوانیم مسجدی‌ها را نیز بیش از پیش به سمت و سوی کتاب‌ خواندن سوق دهیم. همچنین برنامه‌ای دیگر با هنوان «نذر فرهنگی» نیز مدنظر داریم که در قالب آن با تهیه قلکی برای جمع‌آوری کمک‌های اعضاء، سعی خواهیم کرد در طول سال کتاب‌های پرطرفداری که در کتابخانه موجود نیستند را تهیه کنیم.

وقتی کتاب گل سرسبد دورهمی‌های مردم روستای مرزون آباد بابل شد

کتابداران نباید به نشستن پشت میز اکتفا کنند

وی در پایان تاکید می‌کند: روی صحبتم با کتابداران است؛ اکنون فرصت خوبی برای برنامه‌ریزی برای اجرای برنامه‌های فرهنگی است؛ برنامه‌هایی که به کمک آنها بتوانیم افراد را به محیط کتابخانه فرا بخوانیم؛ چراکه اکتفا کردن به نشستن پشت میز و امانت دادن و ثبت کتاب نمی‌تواند در مقابل جذابیت‌های تلفن‌های هوشمند، اعضاء را جذب کتاب و کتابخوانی کند.

وقتی کتاب گل سرسبد دورهمی‌های مردم روستای مرزون آباد بابل شد

وقتی کتاب گل سرسبد دورهمی‌های مردم روستای مرزون آباد بابل شد

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
3 + 0 =