به گزارش روابط عمومی ادارهکل کتابخانههای عمومی استان خراسان رضوی، نشست «آینده کتابخانهها در انگلستان با نگاهی به خدمات کسبوکار» با حضور اعظم صنعتجو، دبیر علمی همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی: کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک و عضو هیئت علمی گروه اطلاعات و دانششناسی دانشگاه فردوسی مشهد و نرگس خالقی، دکتری علم اطلاعات و دانششناسی و کتابدار کتابخانههای استان اسکس (Essex County) انگلستان در فضای مجازی برگزار شد.
نرگس خالقی، دکتری علم اطلاعات و دانششناسی و کتابدار کتابخانههای استان اسکس انگلستان در این نشست با معرفی کتابخانههای عمومی و فعالیتهای این کتابخانه در این کشور توضیحاتی را ارائه کرد.
خالقی با معرفی استان اسکس که با جمعیتی حدود یک و نیم میلیون نفر، دارای ۷۴ باب کتابخانه عمومی است، گفت: کتابخانهها زیرمجموعه مستقیم شهرداری هستند و با بودجه دولتی تامین اعتبار میشوند. ساعات کاری در این کتابخانهها با توجه به فضا و تعداد نیرو و جامعه اطراف کتابخانه کاملا متفاوت است. تمامی افراد میتوانند به صورت رایگان از خدمات کتابخانه استفاده کنند.
وی در خصوص دستهبندی منابع این کتابخانهها گفت: کتابها در دو دسته مجزای داستانی و غیرداستانی طبقهبندی میشوند که کتب غیرداستانی بر اساس ردهبندی دیوئی و کتب داستانی بر اساس نویسنده طبقهبندی میشوند.
خالقی در ادامه گفت: ساعت کاری کتابداران در این کتابخانهها کاملا متنوع است و هر فردی با توجه به درخواستش میتواند روزها و ساعاتی را بین ۷ ساعت تا ۳۷.۵ ساعت در کتابخانه انتخاب کند. بزرگترین مزیت این امر کار کردن با گروه زیادی افراد متفاوت در ساعات مختلف است.
وی افزود: کتابداران مدام در حال فراگیری آموزشهای متنوع هستند که به صورت اختیاری و اجباری باید آنها را بگذرانند و با توجه به اینکه بحث سلامت جسمی و روانی در این کتابخانهها با توجه به هزینههای آنها بسیار مهم است، میزان آموزش در این حوزه نیز بسیار مورد توجه است.
نرگس خالقی در خصوص نحوه کار کتابداران در کتابخانهها نیز گفت: همه کتابداران در طول روز هر یک ساعت باید در بخشهای مختلف گردش داشته باشند و این برنامه مدون شده و باید به آن عمل شود.
وی افزود: این مسئله باعث میشود که خستگی و تکرار کار کم شده و همه کتابداران در بخشهای مختلف مشارکت داشته باشند و هر هشت هفته نیز باید گزارش کاملی از همه فعالیتهای انجام شده خود را به مدیران اعلام کنند تا علاوه بر اطلاع مدیران از فعالیت هر فرد، از مشکلات و مسائلی که ممکن است در طول این مدت برای هر کتابدار پیش آید، مطلع شوند.
کتابدار کتابخانههای استان اسکس گفت: در بازه زمانی سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۶ سه هدف اصلی وجود دارد که کتابخانهها باید بر اساس آن برنامههایشان را تدوین کنند. تلاش برای افزایش سطح سواد افراد جامعه اولین هدف، به روز نگه داشتن ساختار کتابخانهها هدف دوم و توسعه کتابخانهها و وضعیت استان و ارتباط با اجتماعات محلی سومین هدف است. بحث کسبوکارهای کوچک نیز در همین قسمت سوم گنجانده شده است.
خالقی در خصوص خدمات به خردسالان نیز گفت: شعرخوانی و قصهگویی، نقاشی و کاردستی، لگو، بسته کتاب برای نوپایان، بسته کتاب برای شروع مدرسه، بازدید از کتابخانه و دو چالش مهم کتابخوانی زمستانه و تابستانه، کمک به نوشتن تکالیف بچهها به صورت گروهی، دعوت از نویسندگان و حضور پدران با کودکانشان برای تعامل با هم و... از مهمترین خدماتی است که به کودکان در کتابخانه داده میشود.
وی همچنین از خدماتی چون خوانش کتاب، شطرنج، بافتنی، پازل، خدمات کپی و پرینت، آموزش رایگان کامپیوتر و زبان به خصوص به مهاجرین این استان، به صورت رایگان، حتی خدماتی مثل پذیرایی با چای و قهوه به دلیل گرانی سوخت و سرما در این کشور برای ارائه به افراد بزرگسال نام برد.
خالقی همچنین در خصوص ورود کتابخانههای عمومی این کشور به بحث کسبوکارهای کوچک گفت: از آنجایی که شهرداریها خود مجری مستقیم این امر و کتابخانهها نیز زیرمجموعه آنها هستند؛ لذا کتابخانهها به صورت مستقیم ورودی به این امر نداشتند و تنها هدایت افراد مراجعهکننده به سمت و سوی شرکتهایی است که به این امر مشغول هستند از وظایف کتابخانهها به شمار میآید و البته افراد برای رسیدن به این مقصد باید از مسیر کتابخانهها اقدام کنند
خالقی در پایان فهرستی از خدمات کسبوکار که توسط وبسایت کتابخانهها در کش انگلستان ارائه میشود را معرفی و افزود: افراد به راحتی میتوانند با مراجعه به این قسمت از اهم فعالیتها در حوزه کسبوکارهای کوچک مطلع شوند و با توجه به تعداد بالای ورود کاربران به این بخش میتوان نتیجه گرفت که این امر به خوبی در وبسایت دیده شده است.
ارسال نظر