شنبه ۶ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۳

در چهارمین رویداد کسب‌وکار به میزبانی استان هرمزگان مطرح شد؛

به منظور ارائه خدمات به کسب‌وکارها در دنیا حرفه «کتابدار کسب‌وکار» ایجاد شده است

چهارمین رویداد ملی کسب و کار هرمزگان

چهارمین رویداد «کسب و کار در کتابخانه‌های عمومی» به میزبانی استان هرمزگان و با حضور مدیرکل پژوهش و آموزش نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مدیر کل کتابخانه های عمومی استان و رؤسای دانشگاه پیام نور و علمی کاربردی استان، جمعی از اساتید دانشگاه ها و کتابداران و کارآفرینان در بندرعباس برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان هرمزگان، چهارمین رویداد «کسب‌وکار در کتابخانه‌های عمومی» ۲۳ اردیبهشت ماه با حضور سجاد محمدیان، مدیرکل دفتر پژوهش و آموزش نهاد؛ امینه دریانورد، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان و جمعی از استادید دانشگاه و رؤسای ادارات و کتابداران و فعالان حوزه کسب‌وکار در سالن اجتماعات کتابخانه اندیشه آیت‌الله خامنه‌ای شهر بندرعباس برگزار شد.

امینه دریانورد مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان در این رویداد اظهار کرد: در گذشته، رویکرد کتابخانه‌ها محدود به عضوگیری و امانت کتاب بود، اما امروزه رویکرد تازه‌ای دارند و کتابخانه ها به مکانی فرهنگی جهت آموزش و تبادل نظر تبدیل شده‌اند.

به منظور ارائه خدمات به کسب‌وکارها در دنیا حرفه «کتابدار کسب‌وکار» ایجاد شده است

وی افزود: کتابخانه‌ عمومی برای اجرای فعالیت‌های فرهنگی، مکانی مناسب و مهم است و با توجه به ظرفیت‌هایش می‌تواند در راستای حمایت از کسب و کارهای خانگی نیز نقش آفرینی کند. از آنجا که بخشی از مراجعه‌کنندگان به کتابخانه‌های عمومی، بانوان خانه‌دار هستند و جوانان و نوجوانان نیز به دنبال کسب درآمدند، کتابخانه‌های عمومی در راستای برطرف‌کردن نیاز آنان، اقدام به برگزاری کارگاه‌های آموزشی کرده‌اند و با توجه به نتایج موثر این روند، حمایت از کسب و کارهای خانگی به یکی از کارکردهای کتابخانه‌ها تبدیل شده است که در این رویداد، به تجربه استان هرمزگان پرداخته می‌شود.

به منظور ارائه خدمات به کسب‌وکارها در دنیا حرفه «کتابدار کسب‌وکار» ایجاد شده است

محمدیان، مدیرکل پژوهش و آموزش نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نیز به چرایی و علل ارائه خدمات کتابخانه‌های عمومی برای کسب و کارهای کوچک پرداخت و گفت: بر اساس پژوهش‌ صورت‌گرفته در باره ۴۰ کتابخانه عمومی از کشورهای مختلف، پرتکرارترین واژه استفاده شده در بیانیه مأموریت کتابخانه‌های عمومی، «اجتماع‌سازی» بوده است.

وی در ادامه افزود: تعاریف مختلفی برای «اجتماع‌سازی» ارائه شده است، اما در خصوص مصداق آن اتفاق نظر وجود دارد. در جوامع، گسست اجتماعی رخ داده و انسان­ها از یکدیگر دور شده اند و کشورها این موضوع را تهدید جدی برای خود می‌دانند؛ لذا هر وقت از آسیب‌های اجتماعی از قبیل، بزه، فقر و فساد سخن به میان می‌آید، دلیل آن را همین گسست اجتماعی می‌دانند. اجتماع‌سازی از مسیر تقویت اجتماعات محلی، در صدد رفع این عارضه اجتماعی است. کتابخانه‌های عمومی ماموریت خود را اجتماع‌سازی می‌دانند و  فعالیت‌های خود را به سمت سوی تقویت اجتماعات محلی سوق می­دهند.

مدیرکل پژوهش و آموزش نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تصریح کرد: بهترین و مهم‌ترین عاملی که کتابخانه‌ها را به اجتماع محلی نزدیک می‌کند، «نیاز مبنا» شدن آنهاست؛ بدین معنی که نیازهای مردم را شناسایی کرده و به رفع آن بپردازند و از این فرصت استفاده کنند تا به اجتماع محلی خودشان نزدیک شوند. 

به منظور ارائه خدمات به کسب‌وکارها در دنیا حرفه «کتابدار کسب‌وکار» ایجاد شده است

سجاد محمدیان تاکید کرد: در کتابخانه عمومی برای ارائه خدمات برای کسب و کار نخستین اقدام، ارائه خدمات اطلاعاتی است، البته این موضوع صرفاً محدود به کتاب نیست. یکی از وظایف کتابدار، ارائه خدمت به عنوان مشاور اطلاعاتی است و کتابدار می‌بایست پاسخگوی سوالات مرجع پیرامون چگونگی راه‌اندازی کسب و کار یا راهنمایی درخصوص خرید مواد اولیه و یا فروش محصولات باشد.‌ به همین دلیل در دنیا پست سازمانی «کتابدار کسب و کار» در کتابخانه‌های عمومی ایجاد شده است.

محمدیان با بیان اینکه کتابخانه‌های عمومی می‌توانند در تمامی مراحل راه اندازی و توسعه کسب و کارها اعم از ایده، طراحی، توسعه تا فروش و بازاریابی ورود کنند، بر ارائه آموزش‌های لازم به کاربران تاکید کرد و ابراز داشت: کتابخانه‌ها همواره محل آموزش بوده‌اند و ایجاد و توسعه کسب و کارها نیز نیازمند آموزش و یادگیری است. کتابخانه‌های عمومی می‌توانند ورودی سازمان فنی حرفه‌ای، صنایع دستی و یا جهاد دانشگاهی باشند و در این مکان، آموزش‌های اولیه را به کاربران ارائه دهند. 

وی، «عمومی‌سازی» را دیگر ماموریت و رسالت کتابخانه‌های عمومی در حوزه ایجاد و توسعه کسب و کار عنوان کرد و گفت: در کشور نیاز داریم که فرهنگ کسب و کار را عمومیت ببخشیم. می‌بایست فرهنگ کارآفرینی در کشور نهادینه ‌شود و کتابخانه‌های عمومی می‌توانند در این زمینه کمک کننده و نقش‌آفرین باشند.

مدیرکل پژوهش و آموزش نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به نقش کتابخانه‌های عمومی در معرفی کسب و کار و محصولات تولیدی و با توجه به شبکه وسیع دو هزار و هشتصد کتابخانه عمومی در سطح کشور افزود: درصورت شکل‌گیری همکاری مستمر این کتابخانه‌ها با صاحبان کسب و کارهای کوچک، در بازاریابی این کسب و کار انقلابی رخ خواهد داد.

به منظور ارائه خدمات به کسب‌وکارها در دنیا حرفه «کتابدار کسب‌وکار» ایجاد شده است

در ادامه، منصور فرهادی رئیس دانشگاه پیام نور استان هرمزگان نیز در این رویداد به ظرفیت‌های این دانشگاه اشاره و تصریح کرد: دانشگاه پیام نور هرمزگان با ۱۲ هزار دانشجو، ۵۰۰ استاد مدعو از نهادهای صنعتی و اجرایی استان ، ۴۰۰ کارمند و ۶۰ عضو هیئت علمی به عنوان یک ظرفیت بالقوه و بالفعل عظیم در حوزه علم و فناوری در استان هرمزگان، تمام قد در کنار اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان هرمزگان خواهد بود.

رئیس دانشگاه پیام نور هرمزگان، ایجاد و توسعه کسب و کارها در کتابخانه‌های عمومی را اقدامی فاخر و ارزشمند دانست و گفت: مشوق‌های بسیار خوبی برای اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور و همچنین دانشجویان جهت ارسال آثار و شرکت  در همایش بین المللی کسب و کار در مشهد مقدس درنظر گرفته شده است.

وی با بیان اینکه کتابخانه‌های عمومی در استان‌ها منشا خیر و برکت برای افراد جامعه بوده‌اند اذعان داشت: این اماکن که محل تربیت انسان‌های بزرگی بوده‌، امروزه در حوزه  توسعه کسب و کارها ورود کرده‌اند که نسبت به این مسیر روشن، بسیار خوشبین هستم و باید به مجموعه کتابخانه های عمومی تبریک گفت.

رییس دانشگاه پیام نور استان هرمزگان، «توانمندسازی» و «شبکه‌سازی» کارآفرینان را از دیگر ماموریت‌های کتابخانه‌های عمومی در خصوص کسب و کارها دانست و بیان ‌داشت: کتابخانه‌های عمومی یا کتابخانه‌های دانشگاهی هنوز هم برای تمام افراد جامعه ، وجاهت دارند؛ لذا باید از این ظرفیت خوب و مناسب در راستای تحقق اهداف حوزه کسب و کار بهره لازم را برد.

به منظور ارائه خدمات به کسب‌وکارها در دنیا حرفه «کتابدار کسب‌وکار» ایجاد شده است

حسینی، مدیر امور پژوهش دانشگاه هرمزگان نیز در این رویداد بیان کرد: طبق بررسی‌ها بحث کسب‌وکارها در کتابخانه‌ها حدود ۶۰ سال پیش در دنیا مطرح بوده و کشورها پژوهش‌های کمّی و کیفی خوب و پیوسته‌ای در این زمینه داشته‌اند اما در ایران حدود ۱۰ تا ۱۵ سال است که به این موضوع می‌پردازیم.

وی افزود: ما می‌توانیم برای ایجاد و توسعه کسب و کار را از ظرفیت کتابخانه‌های عمومی بهره ببریم و حداقل مکانی برای شروع کسب و کار کوچک در اختیار کارآفرینان قرار داده و همچنین اطلاعات و آگاهی‌های لازم و آموزش‌های مناسب را به کاربران متقاضی کارآفرینی ارائه دهیم.

به منظور ارائه خدمات به کسب‌وکارها در دنیا حرفه «کتابدار کسب‌وکار» ایجاد شده است

در ادامه این رویداد ملی ، محمود صباحی‌زاده رییس دانشگاه علمی کاربردی استان هرمزگان با تاکید بر درک و تفاوت نیازها اظهار کرد: نیاز اصلی افراد باهم متفاوت است و باید ابتدا به شناسایی نیازهای اصلی مخاطبان پرداخته شود و کتابداران با شناخت دقیق نیازها می‌توانند در راستای رفع آنها به کاربران جویای کسب و کار، مشاوره دهند.

رییس دانشگاه علمی کاربردی استان هرمزگان ابراز داشت: کتابخانه‌های عمومی به عنوان یک سازمان اجتماعی باید نیاز مخاطب را بشناسد تا به آنان در حوزه کسب و کار کمک کند و کارکرد اجتماعی داشته باشد.

صباحی‌زاده از فضای مجازی به عنوان یک ظرفیت بسیار خوب برای ایجاد و توسعه کسب و کارها نام برد و ضمن تشریح ویژگی‌هایی کتابداران تاکید کرد: این گروه تاثیرگذار باید نسبت به ایجاد تغییرات در درون نهراسند و قدرت ریسک‌پذیری داشته و تسهیلگر باشند در این صورت، کتابدار تاثیرات مثبت در جامعه خواهد گذاشت.

به منظور ارائه خدمات به کسب‌وکارها در دنیا حرفه «کتابدار کسب‌وکار» ایجاد شده است

گفتنی است در ادامه چهارمین رویداد ملی کتابخانه های عمومی، کتابداران مهدی داوری، از کتابخانه آل طاها شهر بیکاه شهرستان رودان؛ اعظم کیامرزی، از کتابخانه بقیه‌الله روستای طاشکوئیه شهرستان حاجی‌آباد و زهرا پورحسن از کتابخانه فرهیختگان ایسین بندرعباس به انعکاس تجربیات خود پرداخته و کارآفرینان عباس اوکار، عباس سالاری، نوریه دارکانی و سعیده کرمی، ضمن معرفی کسب و کارشان، تجارب خود را با سایرین به اشتراک گذاشتند.

مهدی داوری، مسئول کتاب‌خانه آل طاها شهر بیکاه شهرستان رودان، در این رویداد ملی گفت: از نظر عموم، کتابخانه‌ها مکانی هستند برای انجام فعالیت‌های فرهنگی، ثبت و امانت کتاب اما زمانی‌که نگاه تخصصی‌تری به موضوع داشته باشیم به این نکته خواهیم رسید که رسالت کتابخانه‌های عمومی، بیش‌ از امانت کتاب و فعالیت‌های فرهنگی است و باید بازخوردهای اجتماعی کتاب و فعالیت‌های کتاب محور را مدنظر قرار داد.

عباس سالاری از کارآفرینان و اعضای کتابخانه آل‌طاهای بیکاه در بیان تجربیات خود گفت: پس‌ از فارغ‌التحصیلی در رشته کشاورزی، با راهنمایی‌های برادر بزرگ‌ترم به فکر ایجاد کسب‌وکار با شرایط و امکانات موجود در منطقه رودان در حوزه کشاورزی افتادم و با مراجعه به کتابخانه با راهنمایی‌های کتابدار و استفاده از منابع علمی موجود در کتاب‌خانه و کسب تجربه در گلخانه‌های منطقه بعد از گذشت ۲ سال موفق به راه‌اندازی گلخانه به متراژ ۱ هکتار شدم.

وی در ادامه بیان داشت: پس‌از مدت‌ها فراز و نشیب، موفق به تولید و صادرات محصولات گلخانه‌ای شدیم و هم‌اکنون به مشاوره تخصصی در این زمینه می‌پردازم. هم‌اکنون آمادگی لازم جهت آموزش رایگان به اعضای کتابخانه‌ها و افراد جویای کار و یا افرادی که به‌دنبال توسعه کسب‌وکار خود هستند را در محیط گلخانه و کتابخانه داریم.

به منظور ارائه خدمات به کسب‌وکارها در دنیا حرفه «کتابدار کسب‌وکار» ایجاد شده است

عباس اوکار یکی دیگر از کارآفرینان شهرستان رودان از تجربیات شروع کسب‌وکار خود چنین گفت: در سال ۹۷ برای بدست آوردن منابع شرکت در آزمون استخدامی به کتابخانه‌ی عمومی رودان مراجعه کردم و شرایط آسان جهت عضو شدن، امانت و تمدید کتاب برای من بسیار جذاب بود. با همراهی جمعی از دوستان که در حوزه کشاورزی سنتی فعالیت داشتند، برای ایجاد کسب‌وکار نوین در منطقه در کتابخانه جلساتی را برپا کردیم و با توجه به شرایط منطقه و امکانات موجود تصمیم گرفتیم در حوزه دام سبک شروع به فعالیت کنیم و پس‌ از ثبت تعاونی، تقسیم کار بین اعضا صورت گرفت و بعد از ۲ سال تلاش موفق به تأسیس ۲ واحد ۵۰ رأسی پرورش دام سبک در شهرستان رودان شدیم.

اوکار در ادامه بیان داشت: هم‌اکنون یک واحد پرورش مرغ گوشتی راه اندازی کردیم و از این راه موفق به کسب درآمد و اشتغال چندین نفر به‌طور مستقیم و غیرمستقیم شده‌ایم.

 زهرا پورحسن، کتاب‌دار کتابخانه فرهیختگان ایسین بندرعباس در بیان تجربیات خود در حوزه کسب‌وکار گفت: صنایع دستی استان هرمزگان جایگاه ویژه‌ای در فرهنگ و سنت مردم هرمزگان دارد و باعث افتخار است که صنایع دستی هرمزگان در زمینه اشتغالزایی در کشور، رتبه نخست را دارا است. پوشش زنان هرمزگان برگرفته از ارتباطات تاریخی با کشورهای همسایه است و بخش عظیمی از صنایع دستی حول محور تهیه ملزومات لباس بومی زنان در هرمزگان است و از آن‌ جایی که این نوع کسب‌وکارها در روستاها رواج دارد کتابخانه‌های عمومی محل امنی برای آموزش و توسعه این نوع کسب‌وکارها است. صنایع دستی استان هرمزگان به همت مردم هنرمندش، هرروز درحال پیشرفت است.

 پورحسن افزود: هم اکنون شرایط لازم برای همفکری و اطلاع‌رسانی در کتابخانه فرهیختگان فراهم آمده‌است و از سالن‌های مطالعه جهت آموزش و تبادل اطلاعات زنان روستا در حوزه کسب‌وکارهای خانگی استفاده می‌شود.  یکی از کسب‌وکارهای کوچک و پررونق که در هرمزگان مرسوم است مربوط به مراسم عروسی و حنابندان می‌باشد. نوریه دارکانی از اعضای کتاب‌خانه فرهیختگان ایسین بندرعباس که در حوزه حنابندان در مراسمات عروسی که شامل سفره‌آرایی سینی آرایی و دکور بندی خاص منطقه می‌باشد فعالیت دارد.

 دارکانی در توضیح فعالیت خود بیان داشت: ابتدا به‌عنوان هنرجو در کلاس‌های آموزشی کتابخانه شرکت کردم و بعد از سال‌ها تلاش و ایده‌های نو در زمینه نقش حنا و سفره‌آرایی کسب‌وکار خود را آغاز و گسترش دادم. با فعالیت در این حوزه متوجه این مسئله شدم که حناهای شرکتی و وارداتی برای افرادی که دارای پوست های حساس هستند مضر است و بعد از استفاده دچار التهاب می‌شوند. برای رفع این مشکل به کتابخانه و منابع موجود در آن مراجعه کردم و پس‌ از تحقیقات و تلاش‌های فراوان موفق به تولید حنای مخصوص بدون عوارض و با بافتی مطلوب و بسته‌بندی کارآمد شدم و با کسب مدارک لازم برند فعالیتم را ثبت کردم.

 اعظم کیا مرزی، مسئول کتاب‌خانه بقیةالله طاشکوئیه حاجی‌آباد در بیان تجربیات خود در حوزه کسب و کارگفت: با برپایی نمایشگاهی از صنایع دستی روستا به مناسبت روز روستا در کتابخانه که با استقبال خوب اهالی و اعضا همراه شده بود، این احساس نیاز ایجاد شد که کارگاه‌های آموزشی در زمینه صنایع دستی و تولید ملزومات و لباس‌های بومی زنان منطقه با هدف ایجاد کسب‌وکار کوچک خانگی برای زنان روستا برپا شود.

وی بیان داشت: ابتدا با کمک مربی حوزه صنایع دستی، دو کلاس کمه‌دوزی و خوسی‌بافی را برگزار کردیم که همچنان با استقبال اهالی روستا همراه است و موجب کسب درآمد برای هنرجویان شده‌است.

سعیده کرمی، مربی آموزشی کتابخانه بقیةالله طاشکوئیه گفت: پس‌از اخذ مدرک، از سازمان فنی‌وحرفه‌ای شهرستان حاجی‌آباد با همکاری مسئول کتابخانه کارگاه‌های آموزشی در زمینه تولید شلوار بندری و جلبیل (روسری) برپا کردیم. این کلاس‌ها به‌طور مداوم هر هفته ۲ بار در کتابخانه برگزار می‌شود و هم‌اکنون شرایط کسب درآمد را برای ۳۰ نفر از اعضای کتابخانه فراهم گردیده است.

بازدید از نمایشگاه کسب و کارهای کوچک در کتابخانه عمومی اندیشه‌، پایان‌بخش چهارمین رویداد ملی کسب و کار در کتابخانه‌های عمومی بود.

به منظور ارائه خدمات به کسب‌وکارها در دنیا حرفه «کتابدار کسب‌وکار» ایجاد شده است

به منظور ارائه خدمات به کسب‌وکارها در دنیا حرفه «کتابدار کسب‌وکار» ایجاد شده است

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
1 + 3 =