سه‌شنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۵:۰۸

گشت‌وگذاری لابه‌لای کتاب‌ها و کتابخوان‌ها در «کتابخانه مرکزی قم»؛

کتابخانه‌های مرکزی مرکز ترویج امید

قفسه کتاب جام جم کتابخانه مرکزی قم

گزارش ویژه قفسه کتاب روزنامه جام جم ۲۳ خرداد ۱۴۰۲، به معرفی کتابخانه مرکزی قم و بخش های مختلف آن پرداخته است.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان قم، گزارش ویژه قفسه کتاب (ضمیمه کتاب و داستان روزنامه جام جم) ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ با عنوان «خیال پردازی و اندیشه ورزی در دمای ۴۰ درجه» به قلم سردبیر قفسه کتاب، میثم رشیدی مهرآبادی، به معرفی کتابخانه مرکزی قم و بخش های مختلف آن پرداخته است که در ادامه این گزارش را می خوانیم:

نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در چند سال اخیر در راستای طراحی خدمات و برنامه‌ها یک طرح بسیار بزرگ را با مدیریت جهادی و جوان‌گرایی آغاز و  در آن اقدام به راه‌اندازی کتابخانه‌های مرکزی در سراسر کشور کرده است. هفدهم اسفند سال گذشته و همزمان با سالروز میلاد با سعادت قطب عالم امکان حضرت مهدی عجل‌الله تعالی فرجه الشریف، دوازدهمین کتابخانه مرکزی ایران اسلامی در شهر مقدس قم با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دبیرکل و معاونان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و جمعی از مدیران استانی و کشوری در کنار فعالان فرهنگی و کتابداران استان قم به بهره‌برداری رسید. دوازدهمین کتابخانه مرکزی ایران اسلامی نیز همانند شبکه وسیع ۳۸۰۰ کتابخانه عمومی کشور است که چند تفاوت شاخص دارد:

اول این‌که مساحت آن چند ده برابر یک کتابخانه عمومی است و این کتابخانه با ۳۵۰۰ متر مربع بنا شده است.

دوم این‌که تعداد منابع آن بسیار بیشتر از کتابخانه‌های دیگر است به‌گونه‌ای که مرجعیت منابع یک استان غالبا در کتابخانه‌های مرکزی تعریف می‌شود؛ البته در قم کتابخانه‌ای با عنوان آیت‌الله العظمی سید علی خامنه‌ای از پنج کتابخانه استاندارد ایران وجود دارد که تعداد منابع آن بیشتر از کتابخانه مرکزی است. 

سوم این‌که هر کتابخانه مرکزی، خدماتی را شامل می‌شود که واقعا فکرش هم برای بسیاری از علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی و حتی بسیاری از اساتید همین رشته، کمی سخت است که یک کتابخانه این خدمات را در اختیار علاقه‌مندان قرار دهد. 

کتابخانه‌های مرکزی مرکز ترویج امید


مخاطبان و اعضای کتابخانه‌های عمومی در کتابخانه عمومی محله در بهترین حالت می‌توانند از خدمات فرهنگی مرتبط با حوزه کتاب بهره‌مند شوند اما مدیران خلاق و جوان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و ایده‌پردازان کتابخانه‌های مرکزی برای هرکدام از این کتابخانه‌ها، بیش از ۴۰ خدمت را تعریف کرده‌اند. به عنوان مثال در کتابخانه‌های مرکزی بخشی مختص کودک وجود دارد که اتاق اسباب‌بازی فقط یک قسمت کوچک آن است. در کنار این بخش، اتاقی به نام «اتاق انتظار والدین» نیز وجود دارد که خانواده‌های عیالوار به‌خوبی می‌دانند چه امکان حیاتی و مهمی است برای نوجوانان، بخشی به نام «اتاق علم» هست که محوریت آن آزمایش‌های علمی است و پر است از چیزهایی که توجه نوجوان را به خود جلب می‌کند. تازه برای سالمندان نیز بخش ویژه‌ای تعبیه شده است. بد نیست سری به یکی از این کتابخانه‌ها در استان خودتان بزنید تا ببینید نهاد کتابخانه‌ها، بدون هیچ ادعایی چه کار بزرگی را بی‌سر و صدا در کشورمان انجام داده است. خدمت به ناشنوایان و ساختکده از دیگر بخش‌های کتابخانه مرکزی قم است.

احداث کتابخانه مرکزی قم در سال ۱۳۸۹ از محل اعتبارات سفر رهبر معظم انقلاب در زمینی به مساحت ۲۵۰۰ مترمربع و زیربنای ۳۴۰۰ مترمربع، در سه طبقه آغاز و ساختمان آن توسط اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم به‌عنوان مجری پروژه تکمیل شد. در سال ۱۳۹۹ با پیشرفت ۷۰ درصدی ساخت بنا، فرآیند تجهیز کتابخانه با توجه ویژه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و با هزینه‌ای بالغ بر ۶۰ میلیارد ریال با تجهیزات و خدمات مدرن و به‌روز در سطح جهانی آغاز شد. این کتابخانه با ظرفیت ارائه ۴۰ خدمت متنوع به ۱۰۰۰ نفر به صورت همزمان آغاز به کار کرد و هم اکنون با ۳۶ هزار نسخه کتاب بزرگسال و ۵۰۱۷ نسخه کتاب کودک، آماده ارائه خدمت به مردم قم است. مخزن اصلی کتابخانه دارای ۳۳هزار نسخه کتاب در موضوعات متنوع شامل دینی و مذهبی، روان‌شناسی، علوم کامپیوتری، علوم اجتماعی، علوم کاربردی، علوم محض، هنر، ادبیات، تاریخ و جغرافیا است و قابلیت گسترش تا ۶۰ هزار نسخه را نیز دارد. مخزن کتابخانه شامل بخش‌های خدمات فنی و آماده‌سازی، کمک درسی، مرجع و نوسوادان است. کتابخانه مرکزی قم در همین مدت کوتاه توانسته ۴۳۶۲ عضو را جذب کند که عدد قابل توجهی است.

علاقه‌مندان همچنان می‌توانند شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۷و ۳۰ دقیقه تا ۲۱ و پنجشنبه‌ها از ساعت‌ ۷و ۳۰ دقیقه تا ۱۹ به خیابان امام خمینی(ره)، روبه‌روی پمپ بنزین مراجعه کنند.

میثم رشیدی مهرآبادی - سردبیر قفسه کتاب

این شماره قفسه کتاب (ضمیمه کتاب و داستان روزنامه جام جم) را از اینجا دریافت کنید.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
1 + 1 =