سه‌شنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۲ - ۰۹:۱۹

یادداشت دبیر شورای ادبی نهاد در تسنیم به مناسبت روز شعر و ادب پارسی؛

فعالیت ۶۷۰ محفل ادبی برای ترویج ادبیات فارسی و پرورش استعدادها

نغمه مستشار نظامی

نغمه مستشار نظامی، شاعر و دبیر شورای ادبی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، به مناسبت ۲۷ شهریورماه، روز شعر و ادب پارسی با انتشار یادداشتی در خبرگزاری تسنیم به ظرفیت‌های محافل ادبی پرداخته است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، نغمه مستشار نظامی، شاعر و دبیر شورای ادبی نهاد، به مناسبت ۲۷ شهریورماه، روز شعر و ادب پارسی، با انتشار یادداشتی در خبرگزاری تسنیم به ظرفیت‌های محافل ادبی پرداخته است. متن یادداشت به این شرح است: 

پدیده‌ی شعر یکی از معجزات آفرینش است، یکی از معجزات عالم خلقت همین پدیده‌ی شعر است؛ مثل خود بیان، بیان هم یکی از برترین معجزات پروردگار در عالم آفرینش است.
مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) در دیدار جمعی از شاعران و اهالی فرهنگ و ادب ۱۳۹۸/۲/۳۰

اگر بگوییم شعر و ادب ریشه در تاریخ و تمدن ایران اسلامی دارد گزافه نگفته‌ایم. ادیبان این مرز پرگهر از دیرباز تا کنون زبان گویای ایران و ایرانیان بوده‌اند، شعر پارسی هم چون فرش و زعفران ایرانی و در جایگاهی والاتر از آنها در مجامع بین‌المللی شناخته شده و مورد تقدیر و تجلیل صاحبنظران بوده و هست.

خوشبختانه شعر پارسی در زمان و زمانه‌ی ما از لحاظ پرداختن به مضامین عالی بسیار خوش درخشیده است و در این میان برگزاری محافل و مجامع ادبی و بهره‌مندی از رهنمودهای ادبی بزرگان و اهل نظر نقش برجسته و بسزایی در این مهم داشته و دارد.

در رأس محافل ادبی، دیدار سالانه شاعران با رهبر معظم انقلاب قرار دارد که علاوه بر معرفی رویش‌ها و جلوه‌های روشن شعر امروز، نقشه راه جریان‌های اصیل ادبی را بر اساس منویات «امین شعر انقلاب» ترسیم می‌نماید.

یکی از موضوعات مورد تأکید معظم له توجه به برگزاری «محافل ادبی» است. محافل ادبی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این راستا و در جهت حمایت از جریان‌های اصیل ادبی، تقدیر از پیشکسوتان و شناسایی، معرفی و حمایت از جوانان و نوجوانان مستعد در زمینه ادبی و آموزش صحیح و اصولی کودکان و نوجوانان و نوقلمان علاقه‌مند به شعر و داستان از سال ۱۳۹۸ آغاز به کار نمود و با توجه به شبکه گسترده و مویرگی کتابخانه‌های عمومی کشور با بیش از ۶۷۰ محفل ادبی در ۳۱ استان کشور در جهت تحقق عدالت فرهنگی و صیانت از زبان فارسی و گنجینه‌های ادبی به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

در هر استان یکی از چهره‌های شاخص ادبی عهده‌دار دبیری محافل ادبی است و محافل کتابخانه‌ای، اعم از کتابخانه‌های شهرستانی و روستایی، ذیل نظارت دبیران استانی، شورای ادبی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و اداره‌کل ترویج کتابخوانی و امور فرهنگی نهاد به برگزاری محافل و کارگاه‌های ادبی، رونمایی، نقد و معرفی تازه‌های نشر و حمایت از اهالی ادب و برقراری ارتباطات ادبی بین محافل ادبی استان‌ها می‌پردازند.

فعالیت محافل ادبی، شامل محافل ادبی کودک و نوجوان (جوانه‌های ادبی)، محافل شعر و داستان، محافل ادبی نابینایان، محافل ادبی افغانستانی‌ها و محافل ادبی بانوان و محافل مشاعره بوده و از سال ۱۴۰۱ محافل سرود نیز ذیل محافل ادبی به پرورش اعضای کتابخانه‌های عمومی پرداخته‌اند که با استقبال گسترده اعضا روبه‌رو شده و آثار خوبی با موضوعات کتاب و کتابخوانی و مضامین آیینی و میهنی تولید و اجرا شده‌اند.

محافل ادبی کودک و نوجوان کتابخانه‌های عمومی در کتابخانه های شهری و روستایی با برگزاری جلسات منظم کارگاه‌های نویسندگی و شعرسرایی، مشاعره، حافظ‌خوانی، سعدی‌خوانی، معرفی کتاب، دیدار با شاعران و نویسندگان کودک و نوجوان، نقالی، خاطره‌نویسی، آموزش فن بیان و درست‌خوانی، سرود و همچنین برگزاری ویژه‌برنامه‌های استانی و ملی با اجرای کودکان و نوجوانان مستعد عضو کتابخانه‌ها به پرورش استعدادهای این دسته از اعضای کتابخانه‌های عمومی می‌پردازد و همچنین زمینه‌های معرفی اعضای مستعد را به مجامع ادبی و رسانه فراهم می‌آورد.

برگزاری جشنواره‌ها، پویش‌ها و مسابقات ادبی از دیگر فعالیت‌های محافل ادبی نهاد کتابخانه‌هاست که در این زمینه می‌توان به برگزاری پویش ادبی «هم‌عهدی بانوان شاعر در سرایش شعر تقدیم به مادران شهدا»، پویش ادبی «بهارموعود»، پویش ادبی «اقتراح ماسک»، جشنواره سرود «آوای کتابخانه»، جشنواره ادبی «دوست من کتاب»، جشنواره ادبی «زلال قریحه»، سلسله‌نشست‌های «بانوان عاشورایی»، مشارکت در جشنواره‌های ادبی «دفاع مقدس»، «زیر یک سقف» و انتشار کتابهای «اقتراح ماسک»، «آوای کتابخانه»، «روایت مادری» و «زیر یک سقف» اشاره کرد.

نهضت حافظ‌ خوانی، نهضت خوانش آثار سعدی و نهضت خوانش متون کهن از دیگر برنامه‌های در حال اجرا در محافل ادبی است.

شاعران و نویسندگان سراسر کشور می‌توانند با عضویت در کتابخانه‌های عمومی محل سکونت خود و عضویت در محافل ادبی ضمن ارائه آثار خود در کارگاه‌ها و ویژه‌برنامه‌های محافل ادبی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور شرکت نموده و از خدمات محافل ادبی بهره‌مند شوند.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
5 + 1 =