چهارشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۷

در نشست علمی «کتابخانه های عمومی کانادا و خدمات کسب و کار» مطرح شد؛

کتابخانه های عمومی در اذهان عمومی مکان های امنی برای جامعه هستند

کتابخانه های عمومی در اذهان عمومی مکان های امنی برای جامعه هستند

در راستای نقش کتابخانه ها در جهت حمایت از کسب و کارهای کوچک: نشست علمی «کتابخانه های عمومی کانادا و خدمات کسب و کار» با موضوع نقش متبلور کتابخانه های عمومی و رسیدن به کتابخانه هایی خدمت محور بر مبنای نیازهای اجتماعی جامعه و تبدیل به مراکز عام المنفعه برای توسعه فردی و اجتماعی در جوامع، به میزبانی اداره کل کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی، برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی،   در راستای نقش کتابخانه ها در جهت حمایت از کسب و کارهای کوچک:  نشست علمی «کتابخانه های عمومی کانادا و خدمات کسب و کار» با موضوع نقش متبلور کتابخانه های عمومی در اجتماع و  رسیدن به کتابخانه هایی خدمت محور بر مبنای نیازهای اجتماعی جامعه و تبدیل شدن کتابخانه ها به مراکز عام المنفعه برای توسعه فردی و اجتماعی در جوامع، به میزبانی اداره کل کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی، برگزار شد.

در ابتدای نشست اعظم صنعت جو، عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، با اشاره به برگزاری این نشست علمی گفت: امروز میزبان سعید فروزی کتابدار کتابخانه سوری در ونکوور کانادا برای بیان تجربیات ایشان در خصوص عملکرد کتابخانه های عمومی این کشور در حوزه کارآفرینی و کمک به افراد جامعه برای شروع و ادامه مسیر کسب و کارهای کوچک هستیم.

وی ضمن معرفی ایشان گفت: او دانش آموخته کارشناسی ارشد کتابداری دانشگاه تربیت مدرس بوده که از سال ۱۳۷۷ با مهاجرت به کانادا در بخش مرجع بزرگسالان کتابخانه سوری ونکور در غرب کانادا به عنوان کتابدار اطلاع رسانی بزرگسالان به مدت ۲۵ سال مشغول به کار می باشد.

در ادامه سعید فروزی کتابدار کتابخانه سوری در ونکوور کانادا گفت: کتابخانه های عمومی در این کشور زیرمجموعه شهرداری ها هستند و ما رسما کارمند شهرداری به حساب می آییم. وی در خصوص آمارهای این کتابخانه نیز گفت: در این شهر ده کتابخانه منطقه ای وجود دارد که در منطقه ای که من شاغل به خدمت هستم حدود  ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دارد، که از این تعداد حدود ۳۰۰ هزار نفر کارت عضویت کتابخانه را دارا می باشند و این کتابخانه دومین کتابخانه بزرگ این منطقه به لحاظ فضا و میزان خدمات دهی به شمار می آید و سالانه حدود یک میلیون و ششصد هزارنفر از کتابخانه بازدید می نمایند.

فروزی با اشاره به رایگان بودن عضویت در کتابخانه های عمومی این کشور گفت: افراد با عضویت در هر کتابخانه می توانند از کلیه منابع اطلاعاتی و خدمات کتابخانه ای نظیر اسکن مدارک، استفاده از رایانه، اینترنت رایگان، سالن مطالعه و ... استفاده نمایند.

وی در ادامه افزود: تنها مورد استثناء برای افراد غیر عضو کتابخانه استفاده از بانک های اطلاعاتی  است که منحصرا در اختیار اعضاء بومی و ساکنین منطقه قرار می گیرد.

وی تنوع خدمات کتابخانه ها را به نیاز مخاطبین و توانمندی های کتابداران و میزان درآمد شهرداری ها در مناطق مختلف، مرتبط دانست.

کتابدار کتابخانه سوری در ادامه به سطوح کار در کتابخانه ها اشاره کرد و گفت: کمترین سطح کار مخصوص کتاب چین هاست که نیازی به دارا بودن مدرک تخصصی ندارد و  مناسب دانش آموزان و دانشجویانی است که نیاز به کار پاره وقت برای کسب درآمد دارند. در سطح بعد کارمندان میز امانت هستند که حداقل باید مدرک دیپلم داشته و کارهایی نظیر صدور کارت و جریمه و دیرکرد و امانت و تحویل کتاب ها را انجام دهند، و در سطح بعدی هم کتابداری و اطلاع رسانی است که با مدارک فوق دیپلم و کارشناسی ارشد کتابداری با تخصصی که دارند به ارائه خدمات در کتابخانه ها می پردازند.

فروزی با تاکید بر اینکه امروزه کتابخانه های عمومی با توجه به میزان برنامه ها، بانک های اطلاعاتی و فعالیتشان مورد ارزیابی قرار می گیرند گفت: تنها سی درصد از بودجه و وقت و انرژی کتابداران و کتابخانه ها صرف پاسخگویی سوالات مرجع می شود و مابقی صرف  برگزاری برنامه های مختلف در کتابخانه ها می شود.

فروزی کتابدار کتابخانه سوری کشور ونکور در ادامه به نقش کتابخانه ها در زمینه های مختلف اطلاع رسانی اشاره کرد و گفت: امروزه تمامی افراد منطقه برای رفع تمامی نیازهای اطلاعاتی خود به کتابخانه مراجعه می کنند و کتابخانه نیز وظیفه ارجاع صحیح و به موقع آنها به شرکت ها و ادارات مرتبط را دارد، به طور مثال افراد برای گرفتن وام نیاز به نوشتن برنامه مالی مناسبی دارند که این امر در کتابخانه محقق می شود و یا برای حل مشکلات دعاوی نیز با مراجعه به کتابخانه و پر کردن فرم های مرتبط به ارگان یا سازمان ذی ربط معرفی می شوند.

وی یکی دیگر از خدمات مهم کتابخانه ها را برگزاری برنامه های آموزشی در فضای کتابخانه دانست و افزود: برگزاری کلاسهای آموزشی مشارکتی با سازمان ها و ارگان های مختلف در کتابخانه ها به پیش شرط معرفی کتابخانه و خدمات آن در ابتدای کارگاه منوط می باشد.

همچنین یکی دیگر از خدمات کتابخانه های عمومی در راستای حمایت از کسب و کارهای کوچک در کتابخانه های عمومی را  در اختیار قرار دادن بانک های اطلاعاتی با موضوعات مختلف و تفکیک شده از نظر سن و جنس عنوان نمود که با توجه به میزان مراجعه و درجه کتابخانه ها این اطلاعات متفاوت بوده و فقط قابلیت استفاده برای ساکنین آن منطقه را دارا می باشد و ساکنین آن منطقه با داشتن کارت عضویت کتابخانه می توانند از تمامی بانک های اطلاعاتی آن کتابخانه عمومی در زمینه های مختلف آموزشی، فرهنگی، سرگرمی، کاریابی، اطلاعاتی و ... که برای گروه های مختلف سنی در نظر گرفته شده است استفاده نمایند.

 وی در خصوص این بانک های اطلاعاتی گفت: این بانک ها توسط سازمان های خصوصی تولید می شوند که هزینه های بالایی دارند و به بصورت اشتراکی در اختیار کتابخانه ها قرار می گیرند و هر کتابخانه با توجه به میزان استفاده و تقاضا ساکنین خود و میزان هزینه اشتراک سالانه بانک های مختلف،  آنها را به روز می نماید.

وی نمونه ای از این بانک ها را بانک هایی دانست که به ارائه اطلاعاتی در خصوص مکان و میزان موثر بودن  هر شغل در منطقه با توجه به آمارهای موجود برای افرادی که می خواهند به تازگی  کسب و کاری را راه اندازی نمایند، می پردازند.


وی همچنین یکی دیگر از خدمات کتابخانه های عمومی را در راستای حمایت از کسب و کارهای کوچک، در اختیار قرار دادن سالن های مطالعه کتابخانه به افرادی که هنوز موفق به اجاره  فضایی برای کار نشده اند، دانست و اینکه آنها با این فضا می توانند ساعاتی از روز را به ارتباط و تعامل و معرفی مشاغلشان بپردازند،  همچنین استفاده از سالن جلسات و همایش کتابخانه نیز با اخذ هزینه حداقلی  را  کارگشای متقاضیان کسب و کار در برگزاری کارگاه آموزشی و معرفی شغل شان دانست و تمامی این خدمات در کتابخانه های عمومی با همان پیش شرط معرفی کتابخانه و خدمات آن و جذب عضو در این کارگاه ها در ابتدا یا انتهای کارگاه به راحتی امکان پذیر می باشد.

وی در ادامه از وجود سازمان های خیریه ای که به داوطلبین کسب و کارهای کوچک در هر زمینه کمک های متنوعی می کنند خبر داد و گفت: این نهاد ها تعاملات بسیار موثری در کتابخانه های عمومی دارند که افراد با مراجعه به کتابخانه می توانند به این نهاد و سازمان های مرتبط معرفی شوند.

سعید فروزی کتابدار کتابخانه سوری در انتها نیز میزان اثر بخشی کتابخانه های عمومی و کتابداران را در جامعه به میزان حضور آنها در بخش ها و فضاها و عرصه های مختلف برای جذب عضو و معرفی کتابخانه و میزان ارتباط ایشان با سازمان ها، نهادها و ارگان های مختلف دانست.

 و همچنین میزان ارزشمندی کتابخانه ها و کتابداران در زندگی اجتماعی افراد را نکته مهمی برای ایجاد فضای امن و اعتماد به کتابداران دانست و افزود امروزه کتابخانه های عمومی در این کشور به مکان های امنی برای جامعه تبدیل شده اند و مردم به کتابداران نگاه اعتماد آمیزی دارند، که با این نگاه ارزش کار کتابداری در جامعه چند برابر خواهد شد.

وی افزود نقش ارتباط گیری کتابخانه ها با صاحبان کار، سرمایه و متقاضیان کار می تواند افراد را برای حضور پررنگ در کتابخانه ها هدایت نماید که این خود باعث ارزش افزایی و منزلت بخشی به کار کتابداری خواهد بود.

 

کتابخانه های عمومی در اذهان عمومی مکان های امنی برای جامعه هستند

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
4 + 6 =