به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان مرکزی، همزمان با بیست و سومین روز از ماه مبارک رمضان، دومین دوره محفل قرآنی «بهار در بهار» به همت نهاد کتابخانههای عمومی کشور و با مروری بر آیات نورانی سوره مبارکه «ص» با ارتباط زنده مجازی با هادی ربیعی، فعال قرآنی و دبیر محافل قرآن و عترت نهاد کتابخانههای عمومی کشور و حضور علی گودرزی زاده، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان مرکزی؛ مجید جیریایی، قاری بین المللی؛ محمدکاظم ربیعی، دبیر محافل قرآن و عترت کتابخانههای عمومی استان مرکزی و جمعی از علاقه مندان و مشتاقان کلام وحی در سالن شهدای مدافع حرم کتابخانه عمومی دکتر حصیبی شهر اراک برگزار شد.
محمدکاظم ربیعی، دبیر محافل قرآنی ادارهکل کتابخانههای عمومی استان مرکزی در این مراسم به تشریح آیات ۷۱ از سوره مبارکه «ص»: «إِذْ قَالَ رَبُّکَ لِلْمَلَائِکَةِ إِنِّی خَالِقٌ بَشَرًا مِنْ طِینٍ، آنگاه که پروردگارت به فرشتگان گفت من بشری را از گل خواهم آفرید» پرداخت و گفت: استناد به این آیه و آیات مشابه در کلام وحی، علاوه بر توضیح مراحل خلق انسان دارای نکات تربیتی است که باید به آن توجه کرد.
وی با تأکید بر این نکته که هدف از نزول قرآن تربیت و رشد انسان است، اضافه کرد: آیات پایانی این سوره مبارکه با توجه به سجده کردن فرشتگان بر آدم، انسان را متوجه جایگاه، ارزش و شخصیت خود کرده و از او میخواهد قدر خود را دانسته و دنبالهرو شیطان نباشد. از سوی دیگر به انسان هشدار میدهد مراقب شیطانی که هزاران سال عبادت کرد و با کبر، حسد و غرور تمام جایگاه خود را از دست داد و از درگاه ربوبی رانده شد، باشد.
ربیعی ادامه داد: خداوند متعال در آیه ۷۱ سوره «ص» فرمودند، انسان از گل ساخته شده و در آیات متعدد قرآن همچون آیه ۲۰ سوه مبارکه «روم»: «وَمِنْ آیَاتِهِ أَنْ خَلَقَکُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ إِذَا أَنْتُمْ بَشَرٌ تَنْتَشِرُونَ، و از نشانه های او این است که شما را از خاک آفرید پس بناگاه شما [به صورت] بشری هر سو پراکنده شدید». آیه ۱۱ سوه «صافات»: «إِنَّا خَلَقْنَاهُمْ مِنْ طِینٍ لَازِبٍ، ما آنان را از گلی چسبنده پدید آوردیم». آیه ۲۶ سوره «حجر»: «وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ صَلْصَالٍ مِنْ حَمَإٍ مَسْنُونٍ، و در حقیقت انسان را از گلی خشک از گلی سیاه و بدبو آفریدیم»، آیه ۱۴ «الرحمن»: «خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ صَلْصَالٍ کَالْفَخَّار، انسان را از گل خشکیده ای سفال مانند آفرید»، به این سیر اشاره دارد.
وی بیان کرد: سیر خلقت انسان تا این مراحل پیش میرود، اما آنچه به این خلقت ارزش و جایگاه میبخشد، دمیده شدن روح الهی در کالبد انسانی است. هنگامی که خداوند بر کالبد انسان دمید از فرشتگان خواست تا بر انسان سجده کنند. ارزش و اعتبار انسان به روح حضرت حقی است که در جسم او وجود دارد و جسم به تنهایی ارزش ندارد.
ربیعی به حدیثی از امام کاظم(ع) که فرمودند: «أما انَّ أَبْدانَکُمْ لَیْسَ لَها ثَمَنٌ الّا الجَنَّةَ، فَلا تَبیعوها بِغَیْرِها، آگاه باشید! بدن های شما جز بهشت بهایی ندارد، به چیز دیگری نفروشید» استناد کرد و افزود: وقتی ارزش و اعتبار جسم انسان بهشت باشد باید دید جایگاه روح او کجاست ولی ارزش روح این است که به اصل خود «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُون» بازگردد.
در عهد با خدا «أَلَسْتُ بِرَبِّکُمْ» را فراموش کردهایم
هادی ربیعی، دبیر شورای قرآن و عترت نهاد کتابخانههای عمومی کشورنیز در این مراسم گفت: اصل واژه انسان، اِنسیان و این واژه مصغر شده اُنیسیان است. انسان دارای دو مفهوم فراموشکار و اهل انس است. حال باید دید در این مسیر چه چیز را فراموش کردهایم که واژه انسان بر ما اطلاق میشود.
ربیعی با بیان اینکه انسان سرشت و فطرت خود را فراموش کرده است، ادامه داد: انسان با خدای خویش عهد بست و فراموش کرد؛ از این رو این فراموشی باعث شده تا انسان فراموشکار تلقی شود. علاوه بر فراموشی باید دید با چه انس گرفتیم. آیا انس با غیر خدا باعث فراموشی شده یا فراموشی باعث شده تا با غیر خدا انس داشته باشیم. این مطلب که انسان فراموشکار چه چیز را فراموش کرده و با چه انس گرفته، قابل تأمل است.
ربیعی با طرح این پرسش که انسان چه عهدی با خدا بست که فراموش کرد، به آیه ۶۰ سوره «یس»: «أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَیْکُمْ یَا بَنِی آدَمَ أَنْ لَا تَعْبُدُوا الشَّیْطَانَ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ، ای فرزندان آدم مگر با شما عهد نکرده بودم که شیطان را مپرستید، زیرا وی دشمن آشکار شماست» استناد کرد و گفت: در عهد با خدا «أَلَسْتُ بِرَبِّکُمْ» را فراموش کردهایم. مطالعه در امور و محورهای مختلف درهای بسیاری را به روی ما میگشاید. طرح سؤال میتواند ما را وارد فضایی کند که به کسب معرفت کمک کرده و خود را پالایش کنیم.
وی با یادآور شدن این مطلب که انسان فطرت خود را فراموش کرده است، به آیه ۳۰ سوره «روم»: «فَأَقِمْ وَجْهَکَ لِلدِّینِ حَنِیفًا ۚ فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْهَا ۚ لَا تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ۚ ذَٰلِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ، پس تو مستقیم روی به جانب آیین پاک اسلام آور در حالی که از همه کیش ها روی به خدا آری و پیوسته از طریقه دین خدا که فطرت خلق را بر آن آفریده است پیروی کن که هیچ تغییری در خلقت خدا نباید داد» اشاره کرد و گفت: انسان عهد با خدا را فراموش و در طول زندگی با ابزاری انس گرفته که تعدادی از آنان برای انسان کارایی ندارد. خیلی از ما قطع انسهای نامناسب و اتصال به انسهای حسنه را نمیدانیم و پای این قطع و اتصالها نمیایستیم. انسان فراموشکار باید با افرادی مؤانست داشته باشد که او را متوجه خداوند متعال کند.
سرفصلهای نهجالبلاغه برای کودکان بازگو شود
علی گودرزیزاده، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان مرکزی، نیز در این جلسه گفت: اهمیت کلام حضرت امیر(ع) باید بر همگان روشن و شفاف باشد و این اهتمام نسبت به نهجالبلاغه در جامعه احساس شود. ضروری است در معرفی سرفصلهای این مصحف گرانقدر به کودکان و نوجوانان اقدامات بهتری صورت گیرد.
وی احترام به والدین را یکی از سرفصلهای مهم و مورد تأکید حضرت علی(ع) در نهجالبلاغه دانست و اضافه کرد: اطاعت از پدر و مادر بر همگان واجب است و اولین گام برای اطاعت از ولیفقیه، اطاعت از والدین است. آن حضرت در خطبههای همام و متقین به این مهم اشاره فرمودند.
ارسال نظر