به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، در این مراسم دکتر پرویز اذکائی واقف مجموعه، محمدناصر نیکبخت استاندار همدان، امیر خجسته رئیس مجمع نمایندگان استان، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، محمد الهیاری فومنی معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد، عاطفه زارعی مدیرکل کتابخانههای عمومی همدان، محمدهادی ناصریطاهری مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل نهاد، فرمانداران، شهرداران، نویسندگان بومی، اهل قلم و فرهنگ و جامعه کتابداران حضور داشتند.
علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور ظهر امروز در مراسم افتتاح کتابخانه تحقیقاتی و تخصصی دکتر پرویز اذکائی گفت: در مورد جناب اذکائی نمیشود از القابی نظیر دکتر، استاد، پرفسور استفاده کرد؛ بلکه باید ایشان را حکیم، فرزانه، اندیشمند و... خطاب کنیم.
وی ادامه داد: اسفند ماه سال ۸۳ سمینار مشترک نسخهشناسان بین اساتید ایرانی و پاکستانی، در کشور پاکستان برگزار شد که دکتر اذکائی شعر سرود انجم اقبال لاهوری با این ابیات را خواند: هستی ما نظام ما، مستی ما خرام ما، گردش بی مقام ما، زندگی دوام ما / دور فلک بکام ما مینگریم و میرویم. موضوع این شعر استغنا است که ایشان، امروز آن را عملی کرد.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور افزود: افتخار همدان، جامعه فرهنگی همدان و کتابخانههای همدان این است که از چنین خردمندی برخوردارند. تحقیقات دکتر اذکائی منحصر به فرد است و مجموعه دانش فرهنگی ایشان در مجموعهای قرار گرفته تا دانشجویان و افراد اهل علم و تحقیق از آن بهرهمند شوند که حقیقتاًً با این اقدام نام نیک از وی خواهد ماند. دکتر اذکائی همیشه در تاریخ همدان جاودان خواهد ماند.
سرنوشت وقف یک کتابخانه
دکتر پرویز اذکائی، واقف مجموعه کتبهای اهدایی به کتابخانه مرکزی همدان که با تشویق و قیام حضار همراه بود، در سخنانی گفت: شما بیش از حد به من لطف دارید و آنچه در مورد من سخن میگویید مبالغه میشود.
وی افزود: از سال ۷۶ که شورای شهر تازه تاسیس شده بود، قصد داشتم اقداماتی برای آرامگاه عینالقضات همدانی انجام شود که استاندار وقت فرمودند باید این یادمان نیز مانند آرامگاه بوعلی دارای کتابخانه جنبی و معتبری باشد. آنجا من تعهد دادم کتابخانهام را وقف کنم.
وی تصریح کرد: بعدها قرار شد توسط آموزش و پرورش استان جایی برای این کتابها در نظر گرفته شود، با مشاوره دوستان و به دلیل اینکه توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور، ساختاری حرفهای برای کتابخانهها دارد، با موافقت دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، تصمیم گرفتم کتابهایم را به کتابخانه مرکزی استان همدان اهدا کنم.
وی افزود: در این مجموعه تلاشهای بسیار شده است و از همان زمان انتقال کتابها، کار فهرستنویسی و قفسهبندی انجام شد. از تمام کسانی که در ایجاد این مجموعه تلاش کردهاند، قدردانی میکنم.
دکتر اذکائی شخصیت بینالمللی دارد
محمدناصر نیکبخت استاندار همدان نیز گفت: دکتر اذکائی آثار خود را به یکباره جمع نکردهاند و سالها گشته و این کتابها را پیدا کردهاند. کتابهایی که به کتابخانه مرکزی اهدا شده به مرور و طی سالها گرد آمده است. قبول دارم دکتر اذکائی باید بیشتر شناخته شوند و ما در برنامههای مختلف سعی کردهایم ایشان را معرفی کنیم اما کافی نبوده است.
وی با بیان اینکه دکتر اذکائی شخصیت استانی، ملی و بینالمللی است، خاطرنشان کرد: در سفری که به تاجیکستان داشتم سراغ ایشان را از ما میگرفتند و باید گفت دکتر اذکائی در جغرافیای کشور محدود نیست. نکته قابل توجه در مورد دکتر اذکائی، میتواند این باشد که دیار کهن و فرهنگی همدان همچنان دارای بزرگانی در زمینه علم و ادب همچون وی است .
وی افزود: قرار گرفتن کتابخانه دکتر اذکائی در کتابخانه مرکزی استان همدان، اقدام بسیار بجایی است، چرا که همه مردم امکان استفاده از کتابها را پیدا میکنند.
نیکبخت خطاب به دکتر اذکائی گفت: انتظار این است که شما در این کتابخانه حضور داشته باشید و وقت بگذارید چرا که قطعاً هیچ جا شما را به اندازه اینجا راضی نمیکند.
وی با بیان اینکه آرزو دارم کشور به تعالی و پیشرفت روز افزون برسد، افزود: دولت نیز توجه خاصی به پیشرفت دانش و علم دارد .
سرمایه جاودان دکتر اذکائی
در ادامه مراسم، نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی نیز ضمن تشکر از دکتر اذکائی به خاطر کار نیک و پسندیده اش، اظهار کرد: دکتر پرویز اذکائی دانشمند، پژوهشگرو سرمایه استانی و ملی است اما در استان همدان ناشناخته مانده است.
امیر خجسته با بیان اینکه امیدوارم مردم همدان به ویژه جوانان قدر او را بدانند و وی را بیشتر بشناسند، گفت: دکتر اذکائی سرمایه بزرگ کتاب هایش را در اختیار کتابخانه مرکزی همدان قرار داده که قابل قیاس با بقیه سرمایه ها نیست. چرا که آنها زود از بین می روند، اما سرمایه وی همچنان باقی خواهد ماند و مردم استفاده خواهند کرد.
۱۷۰ متر فضای اختصاصی برای کتابخانه تخصصی
عاطفه زارعی؛ مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان، نیز در این مراسم گفت: در کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی تاکید بر دو مقوله مدیریت اطلاعات و مدیریت دانش است. در تمامی دورههای تاریخی، مدیریت اطلاعات در کتابخانهها موضوع اصلی بوده که به گردآوری، سازماندهی و ثبت اطلاعات و اشاعه آن پرداخته میشود.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان تصریح کرد: رویکرد نهاد کتابخانههای عمومی کشور نیز مبتنی بر مدیریت اطلاعات و مدیریت دانش است. به همین دلیل افتتاح کتابخانه تحقیقاتی - تخصصی دکتر پرویز اذکائی در مجموعه کتابخانه مرکزی به عنوان کتابخانه مجزا بیانگر اهمیت موضوع است زیرا مجموعهای منحصر به فرد بوده که حاصل سالها مجاهدت در راه علم و مطالعه و پژوهش است.
وی افزود: تالیفهای دکتر اذکائی نشاندهنده دامنه موضوعی مورد مطالعه و گستره علمی او است به همین دلیل ۱۷۰ متر فضای اختصاصی برای ایجاد کتابخانه دکتر اذکائی در کتابخانه مرکزی در نظر گرفته شده است.
زارعی با اشاره به ایجاد یک پایگاه مجزا به نام بخش تصصی دکتر اذکائی در سامانه سامان و ثبت کتب در سامان، خاطرنشان کرد: دست نوشتههای دکتر اذکائی، بایگانی علمی ـ پژوهشی بیش از ۷۰ هزار برگ بر اساس موضوع و عنوان مورد توجه قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه ساماندهی دست نوشتههای دکتر اذکائی در قالب ۵۰ عدد زونکن با ۲۸۰ پرونده موضوعی در دستور قرار گرفت، گفت: تاکنون ۲ هزار و ۲۶۱ عنوان و ۳ هزار و ۲۰۰ نسخه کتاب ثبت شده در سامان موجود است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان از وجود ۴ هزار و ۵۰۰ نسخه کتاب به زبانهای مختلف در کتابخانه دکتر اذکائی خبر داد و افزود: بالغ بر ۶ هزار نشریه «مجلات ادواری» در این کتابخانه جانمایی شده است.
وی با اشاره به اختصاص قفسههای سه طبقهای مجزا به کتب تالیفی استاد اذکائی، بیان کرد: سه نسخه کتاب خطی و ۱۳ نسخه کتاب و نشریه چاپ سنگی و سربی قدیمی از دکتر اذکائی در کتابخانه موجود است.
در پایان این مراسم از دکتر اذکائی و همسر ایشان با اهدای لوح سپاس توسط دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور تقدیر شد.