دوشنبه ۷ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۴

گزارش روزنامه ایران از کتابخانه‌های سیاری که یار مهربان را به دوستدارانش می‌رسانند؛

وانتی با بار فرهنگی

کتابخانه هدهد سفید شهرستان کارون

روزنامه ایران در گزارش منتشر شده در شماره ۸۵۹۲، که ۷ آبان ماه ۱۴۰۳ منتشر شد، به کتابخانه سیار هدهد سفید و حضور آن در روستاهای استان خوزستان پرداخته است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، روزنامه ایران در گزارش منتشر شده در شماره ۸۵۹۲، که ۷ آبان ماه ۱۴۰۳ منتشر شد، به کتابخانه سیار هدهد سفید و حضور آن در روستاهای استان خوزستان پرداخته است. این گزارش در ادامه آمده است:

بچه‌های روستای اسماعیلیه زیر سایه بزرگترین نخل روستا جمع می‌شوند و به انتهای جاده چشم می‌دوزند. امروز با بقیه روزها فرق می‌کند. قرار است یار مهربان از شهر میهمان‌شان باشد؛ میهمانی با کوله‌بار کتاب. با صدای جیغ یکی از بچه‌ها همه به سوی جاده می‌دوند و با خوشحالی برای وانت سفید رنگی که با سرعت جاده را بالا می‌آید، دست تکان می‌دهند. بچه‌ها با خوشحالی فریاد می‌زنند؛ «آقای کتابخونه» آمد و همه با هم به استقبالش می‌روند. «آقای کتابخونه» عنوانی است که بچه‌ها به کتابدار و مسئول کتابخانه سیار داده‌اند. او در کنار امانت دادن کتاب به بچه‌ها، برنامه‌های قصه‌گویی، جمع‌خوانی، بازی، مسابقه کتابخوانی، نقاشی و رنگ‌آمیزی نیز برگزار می‌کند. زمان برای بچه‌های روستا به سرعت می‌گذرد و هیچ کدام‌شان متوجه آن نمی‌شوند. کتابخانه سیار هر روز هفته میهمان یکی از روستاهای استان می‌شود. امروز نوبت روستای اسماعیلیه است، جایی در شهرستان کارون استان خوزستان.

هدهد سفید در روستاهای خوزستان

جواد شاوردی همان «آقای کتابخونه» است که بچه‌های روستا هر هفته چشم‌انتظار آمدنش هستند. او با تشریح فعالیت‌های کتابخانه سیار می‌گوید: «این کتابخانه متعلق به نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است و من کتابدار، مسئول این کتابخانه و یکی از نیروهای اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان خوزستان هستم. اعضای کتابخانه «هدهد سفید» همین بچه‌های روستا هستند که به من و این کتاب‌ها عادت کرده‌اند. بچه‌ها هر بار مثل روز اول از این کتابخانه استقبال می‌کنند و اگر به هر دلیل دیرتر به روستایی بروم، زنگ می‌زنند و حسابی پیگیر می‌شوند.»

شاوردی با بیان اینکه هم‌اکنون تعداد اعضای این کتابخانه ۲ هزار و ۵۵۰  نفر است، ادامه می‌دهد: «مخاطب این کتابخانه کودکان و نوجوانان هستند و هدف ما این است که تا پایان سال تعداد اعضا به ۳ هزار و ۵۰۰ نفر برسد. همه خدمات از جمله امانت کتاب و ثبت‌نام، رایگان انجام می‌شود. در حال حاضر هم «هدهد سفید» بیش از ۴ هزار و ۶۵۰ جلد کتاب دارد که در حوزه‌های مختلف از جمله ادبیات، تاریخ، جغرافیا، دین، زبان، فلسفه، روانشناسی و... است.»

مسئول کتابخانه سیار با اشاره به اینکه این کتابخانه‌ها علاوه بر ترویج فرهنگ کتابخوانی، می‌توانند سفیر فرهنگی و آموزشی هم باشند، می‌گوید: « شرایط این کتابخانه مثل بقیه کتابخانه‌هاست و کتاب‌ها ۱۴ روز امانت داده می‌شود و اعضا هر بار می‌توانند تا ۵ جلد کتاب به امانت بگیرند. اما مهم‌ترین تفاوت کتابخانه‌های سیار با دیگر کتابخانه‌ها این است که اعضا برای اینکه کتابی به امانت بگیرند، لازم نیست به کتابخانه مراجعه کنند. من در طول هفته به روستاهای مختلف سر می‌زنم و کتاب را برای امانت دادن به این روستاها می‌برم. مثلاً شنبه به روستای مظفریه و غزاویه کوچک، یکشنبه به روستای غزاویه بزرگ و بُهُر، دوشنبه به کانتکس و قلعه چنعان، سه‌شنبه به کوت نواصر و درویشیه، چهارشنبه به سویسه و هادی‌آباد سر می‌زنم و پنجشنبه‌ها نیز به کتابخانه پشتیبان منابع می‌روم و برای هفته جدید کتاب‌های وانت را به‌روزرسانی می‌کنم.» استقبال و علاقه کودکان و نوجوانان روستایی به کتابخوانی به حدی است که دائماً به دنبال امانت گرفتن کتاب‌های جدید از کتابخانه هستند. شاوردی با اشاره به این موضوع می‌گوید: «هر هفته دو الی سه جلد کتاب جدید را در صفحه مجازی به صورت صوتی یا تصویری معرفی می‌کنم و هر بار وقتی به کتابخانه پشتیبان می‌روم سعی می‌کنم کتاب‌های جدید در رده سنی کودک و نوجوان را به کتابخانه اضافه کنم.»

کتابخانه‌ای برای کوچک و بزرگ

زهرا کلاس دوم دبستان و یکی از اعضای فعال این کتابخانه است. او می‎گوید: «یک ماه است عضو کتابخانه سیار هدهد سفید شده‌ام. هر دوشنبه صبر می‌کنم عمو کتابخونه بیاید به روستای ما و هر بار سراغ کتاب‌های نجوم و علوم می‌روم. علاقه زیادی به کهکشان دارم و می‌خواهم فضانورد بشوم.»

ماه‌گل ۲۳ سال دارد و از مخاطبان پروپا قرص کتابخانه سیار است. ماه‌گل می‌گوید: «فرزندی ندارم اما به داستان‌های کودک و نوجوان علاقه زیادی دارم و تمرین نویسندگی می‌کنم. هر بار از کتابخانه سیار برای خودم و دختر خواهرم که هنوز مدرسه نرفته کتاب به امانت می‌گیرم و مطالعه می‌کنم. با آمدن این کتابخانه به روستا حال بچه‌ها خیلی خوب شده است.»

فاطمه کلاس هفتم است و خیلی از کتاب‌های کتابخانه را مطالعه کرده است. او می‌گوید: «۶ ماه است که از کتابخانه سیار کتاب امانت می‌گیرم. همه بچه‌های مدرسه روستای ما، عاشق این کتابخانه هستند؛ چون برای هر کدام از ما کتاب مناسب سن‌مان دارد. عمو کتابخونه به ما کمک می‌کند تا کتاب‌های مناسب خودمان را از میان آن همه کتاب انتخاب کنیم.»

نسخه الکترونیک صفحه ۹ شماره ۸۵۹۲ روزنامه ایران را اینجا ببینید.

وانتی با بار فرهنگی

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
7 + 9 =