به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی، هفتمین جلسه کارگاه مرجع مجازی سال جاری با موضوع «معرفی موتورهای جست و جوی Refseek و PDF Search Engine» ویژه رابطین مرجع مجازی در خراسان رضوی برگزار شد.
فرزانه عامل، رابط مرجع مجازی اداره کل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی در تعریف موتورهای جستجوگر، گفت: برای پیدا کردن پاسخ سوالات، کشف محتوای جدید یا حتی پیدا کردن یک وبسایت خاص، موتورهای جست و جو یا جست و جوگرها از جمله ابزارهای اصلی هستند. موتور جست و جو (Search engine) یک ابزار آنلاین است که به جست و جو در سایتها بر اساس کلمه کلیدی وارد شده توسط کاربران میپردازد. در واقع موتور جست و جوگر دائما در حال جمعآوری اطلاعات در خصوص صفحات موجود در سایتهای مختلف و ذخیره این اطلاعات در پایگاه داده خود است؛ بصورتیکه پس از ورود کلمه کلیدی توسط کاربر، موتور جست و جوگر به بررسی دادههای موجود در پایگاه داده (Database) میپردازد و بر اساس الگوریتم رتبهبندی خود نتایج را به ترتیب در صفحه نتایج جست و جو نمایش میدهد.
وی تصریح کرد: موتورهای جست و جو علاوه بر از ویژگی سادگی به دنبال یک هدف مشخص یعنی رضایت کاربران است. اگر کاربر از محیط و نتایجی که یک موتور جست و جو ارائه می کند، رضایت داشته باشد، در جستجوهای بعدی از آن موتور جست و جو استفاده خواهد کرد.
عامل موتورهای جستجوگر را اینگونه تقسیم بندی کرد: موتورهای جستجوی عمومی مانند گوگل و بینگ به کاربران امکان میدهند تا در تمامی وبها، جست و جو کنند. این موتورها به کمک رباتهای جست و جو و الگوریتمهای خاص خود، صفحات وب را اسکن کرده و نتایج جست و جو را نمایش میدهند. دیگری، موتورهای جستجوی تخصصی است؛ این موتورها به جست و جو در حوزهها یا موضوعات خاص اعم از ریاضی، علوم، کامپیوتر و ... محدود میشوند. موتورهای جستجوی اشخاص نیز همچون موتور TruePeopleSearch یکی از بهترین منابع برای جستجو و پیداکردن افراد است.
رابط مرجع مجازی اداره کل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی موتورهای جستجوی تصویری و ویدئویی همچون گوگل، یوتیوب و ... را از دیگر انواع موتورهای جستجوگر معرفی کرد.
وی با اشاره به توانمندیهای این موتورها در خصوص چالشهای استفاده از آنها، اظهار کرد: از جمله چالشهای موجود می توان به دقت بیشتر در تفسیر درخواستهای کاربران، مدیریت محتوای پیچیده، و حفظ حریم خصوصی اشاره کرد. البته امیدواریم در آینده و با توسعه تکنولوژی هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی، جستجوگرها بتوانند با دقت و سرعت بیشتری به نیازهای کاربران پاسخ داده و از تغییرات پویای دنیای دیجیتال به بهترین شکل بهره مند شوند.
فرزانه عامل افزود: در آینده موتورهای جستجوگر با توجه به پیشرفت هوش مصنوعی و یادگیری ماشین میتوانند در زمینههای جستجوی صوتی و هوشمند، تصویری، شخصیسازی اطلاعات، جستجوی محتوای درون برنامهای(in-app search)، ترکیب داده های مختلف، تغییرات در الگوریتم رتبه بندی و حفاظت از حریم شخصی از امکانات ویژه تری برخوردار شوند.
رابط مرجع مجازی اداره کل کتابخانههای عمومی استان به معرفی و نحوه استفاده از موتورهای جست و جوی Refseek و PDF Search Engine پرداخت.
ارسال نظر