به گزارش روابطعمومی ادارهکل کتابخانههای عمومی استان چهارمحال و بختیاری، ۲۳ دیماه ۱۴۰۳، کارگاه آموزشی نقالی به منظور برگزاری هرچه موفقتر سومین رویداد دوسالانه جشنواره قصهگویی نهال امید و بررسی و اهمیت هنر نقالی، با حضور اردوان بیرگانی، نقال ملی و مربی شاهنامهخوانی، به صورت برخط در فضای اسکایروم و همچنین، به صورت حضوری در محل کتابخانه مولوی برگزار شد.
بیرگانی در ابتدای کارگاه، به اهمیت و جایگاه نقالی به عنوان یکی از اصیلترین هنرهای نمایشی ایران اشاره کرد و گفت: نقالی، از هنرهای نمایشی ایران است که هنرمند در آن از بدن خود برای بیان داستانها و وقایع استفاده میکند. وی با اشاره به اثر بهرام بیضایی با عنوان «هنر نمایش در ایران»، تعریف جامع و کاملی از نقالی ارائه داد و افزود: نقلِ یک واقعه یا قصه، به شعر یا نثر با حالات و حرکات مناسب، تعریف کلی نقالی است.
در ادامه، وی به بیان نکات اصولی نقالی پرداخت و اظهارداشت: بیان مناسب و استفاده از زبان بدن، از کارهای اصولی نقالی است. تمرین حروف الفبای فارسی و جایگاه تلفظشان، تأکید بر روخوانی، تمرین در آینه و حرکات زبان بدن، از نکات مهم در نقالی است و نقال باید بتواند با استفاده از تمامی این نکات، تصویری زنده و جذاب از داستانها و وقایع خلق کند. عشق، حافظه خوب، صدای خوب، چابکی و تجربه، از دیگر نکات مهم در اجرای نقالی است. تکرار نقلها و نزدیکشدن به عمق داستان نیز، از دیگر ویژگیهای یک نقال ماهر است.
این هنرمند نقال، به انواع مختلف نقالی نیز اشاره کرد و ادامه داد: نقل منظومهای، نقل روایتی، نقل تلفیقی، نقلهای حماسی، نقلهای اخلاقی و عاشقانه از انواع مختلف نقالی هستند و نقلهای حماسی خود نیز به بخشبندیهای مذهبی تقسیم میشوند. کتاب «هنر نقالی در ایران» اثر سهیلا نجم، توضیحات جامعی در مورد نقالی و اهمیت آن ارائه میدهد.
در پایان برنامه، اردوان بیرگانی ضمن اجرای یکی از صحنههای شاهنامه، به سوالات و ابهامات حضار در فضای مجازی و حضوری پاسخ داد.
ارسال نظر